Hippson-tv

Hippson-TV

Här samlas hästiga videoklipp, både från Hippson-redaktionen och som har laddats upp på andra sajter. Tipsa gärna redaktion@hippson.se om du hittar en rolig eller intressant nätfilm.


Hästen assisterar vid vedklyvningen

Nu när vintern närmar sig kan det vara härligt med en kopp varm choklad framför brasan. Tyvärr hugger inte veden sig själv, men här är ett exempel på hur hästen kan hjälpa till.

Bandet som denna, otroligt snälla, häst skrittar på är ihopbyggt med vedklyven. Rotationen från bandet går vidare ut till en arm som är fäst vid klyven.

Skulle era hästar promenera snällt på bandet som denna gör? Den verkar ha varit med tidigare, eller vad säger ni?


Sett 4506 ggr

Bedårande föl – med hopptalang och spring i benen

På gården hemma i norra Texas får Daniel och Carla Crider verkligen vara uppmärksamma när det är fölsäsong.
De bedriver nämligen uppfödning av miniatyrhästar under namnet Sunset Mountain Miniatures, och har flera gånger blivit mästare tillsammans med sina välhoppande hästar.

I klippet ser vi bland annat fölet I Lost My Sock, som är avkomma till gårdens mest framgångsrika hingst Wizards Spell Troubles Exemplary.
Med en far som flera gånger blivit utsedd till champion i hoppning, så finns det ingen anledning att vara instängd med mamma i hagen – lika bra att hoppa ut. Och ännu roligare är det när kompisen följer med, då blir det fart på de små benen.


Sett 13710 ggr

Poddkampen: Alex och Sigge ska lära sig rida

WeLoveHorses presenterar nu Poddkampen, där Alex Schulman och Sigge Eklund från poddcasten Alex & Sigge ska lära sig rida. Målet är att de ska tävla mot varandra i Friends Arena under Sweden International Horse Show. 

Coachas gör duon av Malin Baryard Johnsson (Sigge) och Peder Fredricson (Alex). Men allra först ska de ekipera sig, i första avsnittet av Poddkampen får vi hänga med de något fnissiga herrarna runt i en ridsportbutik. Bland annat är ordet ”schabrak” tydligen väldigt, väldigt roligt …

Alex vill se överklassig ut, medan Sigge mer vill gå åt det naturliga – à la modern cowboy. Vad tror ni, kan detta bli kul? 


Sett 19405 ggr

Är hästsporten redo för framtiden?

Ridsport och hästhållning har starka traditioner - både när det kommer till kläder, utrustning och ridning. Men det finns de som vill datorisera även något så individuellt som hästträning.
    
"The Kurt System" är ett nytänkande system för träning, som dock väcker starka känslor i sociala medier. Tanken bakom systemet är att hästarna ska bygga muskler och kondition utan en ryttare som påverkar eller stör. I första hand är systemet tänkt för träning av galoppörer (och kameler!).

Affärsmannen och hästfantasten Mehmet Kurt har under tio år utvecklat systemet. Han började rita på uppfinningen efter att en av hans egna hästar tränats för hårt - han ville ha en maskin som ständigt höll koll på hästens värden. Systemet registrerar såväl hjärtrytm som blodvärden och andning under träningspasset. 

Tanken är att främst yngre hästar, som kan bli mer störda av jockeyn på ryggen, ska tränas så här. Om hästen får panik eller snubblar till under träningspasset stannar maskinen automatiskt - och den är konstant övervakad av personal. 

Mehmet har redan fått klartecken att installera en stor träningsanläggning hos Kingwood Stud i Storbritannien. Informationsfilm om det projektet här.

Vad säger ni – passar sådana här hightech-maskiner med datorer och övervakning in i hästmiljön? Eller kan sådant som känsla, horsemanship och relation till djuren gå förlorat?

Mer information



Sett 8458 ggr

Dokumentär: Hästens uppbyggnad

I denna dokumentär, som för två år sedan sändes på brittiska Channel 4, får vi en tillbakablick i hästens historia – men får även följa med in i operationssalen och se hur en häst är uppbyggd.

Vi vill varna för starka scener i denna video. De visar bland annat senornas uppbyggnad, lungornas kapacitet och hjärtats storlek på en, av annan anledning, avlivad häst. 

Bland annat förklaras hur hästens steg i galoppen hjälper till att få in den stora mängd syre som krävs till lungorna. Till skillnad från människan och andra atletiska däggdjur har hästen nästan två meter från näsborre till lungor - det krävs med andra ord tajming för att få uthållighet.

Visste ni förresten att hästens hjärta är större än en fotboll?

 


Sett 19205 ggr

Ny nomineringstrend – dressyr utan träns

Det hela började med att den portugisiske dressyr- och WE-stjärnan Pedro Torres lade upp en film på Facebook, där han rider sin pensionerade mästerskapshäst Oxidado utan träns (se ovan). Bland annat gör de en linje med byten i varje. Pedro utmanade tre andra portugisiska ryttare, som antog utmaningen att försöka toppa detta.

Nu har nomineringarna spridit sig, flera kända ryttare i Portugal har lagt upp filmer där de rider svåra rörelser utan bett eller huvudlag, till exempel med en rem runt halsen eller i grimma (se två exempel nedan).

Vad tycker ni, är detta en kul grej? Och tror ni att de svenska dressyrproffsen skulle våga anta utmaningen?


Manuel Borba Veiga:


Ricardo Moura Tavares:


Sett 20305 ggr

Så hanterar Arnold en pigg häst

I detta klipp från Horzenet svarar hoppryttaren och B-tränaren Arnold Assarsson på hur han hanterar pigga hästar. Först och främst fokuserar han på att släppa ut "kolsyran" och gå tillbaka till grunden. 


Sett 21010 ggr

French och Saunders älskar sina underbara, envisa ponnyer

I detta nästintill legendariska klipp från serien "French and Saunders", som sändes i brittisk tv från 1978 till 2007, känner nog de flesta igen sig.

Den lilla envisa ponnyn som var den stora kärleken, trots alla brister, avramlingar och tårar… Ponnyerna Jigsaw och Peter Pan gör precis som ponnyer ibland gör, vill inte fångas i hagen och äter hellre gräs än hoppar den uppbyggda banan. Men vad gör det när du är i stallet med din bästa vän?

Hur många gånger har man inte byggt upp en bana och hoppat utan ponnyn – och precis som i filmen ändå med en vägran?

Se, njut och skratta, ni kommer troligtvis känna igen er minst en gång.


Sett 15385 ggr

Olle följer gärna med på ridturen – men i så fall lös

Till Hippsons mejl kom denna otroligt charmiga film på hästen Orley, eller Olle som han kallas hemma i stallet.
  
Olle är född 1996 (e. Papillon Rouge, u.Phaedra, ue. Concorde) och har under sina glansdagar tävlat upp till 1,50-hoppning. Sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka rids och tävlas han på lägre nivå, av Sabina Boijensjö bosatt i Avesta.
– Olle är verkligen en speciell individ, han gillar inte att gå i grimma till och från stallet. Om man sätter på grimman i hagen vägrar han att gå en meter, berättar Sabina.
Det var svårt för henne i början, innan hon lärde känna sin charmiga valack. Och än i dag sker det mesta på hans villkor.

Räv bakom örat
Grimman i hagen är ett exempel på sådant som gör att man inte kan vara försenad till en träning, och tro att man kan gå ut och hämta honom "lite snabbt".
– Det sitter verkligen en räv bakom varje öra. Passar det inte ute på tävlingar ställer han sig i ett hörn på banan och vägrar att gå. Bara mamma kan leda honom på tävlingsplatsen, berättar matte.
Trots den envisa sidan hos hästen finns det inga tvivel, han är hos Sabina för att stanna.
– Hos oss får han bo tills det är dags att ta farväl för alltid.
Sabina talar varmt om sin häst, och som det låter kommer den pigga 18-åringen att hålla henne och hennes mamma alerta i många år till.


Sett 54989 ggr

Banhoppning – stående och utan träns!

Kelly Colwell ville överraska publiken på stallets uppvisningstävling och började hårdträna med ponnyn Clarence. Resultatet är riktigt imponerande, eller vad säger ni?
Hon rider alltså en hel bana ståendes på ryggen, med en rem till gjorden för balansen och en rem runt halsen för att styra hästen.  

Kan detta månne vara ett nummer att öva in till stallets julavslutning?


Sett 8296 ggr

Sida: « första « föregående 1 ... 420 421 422 423 424 ... 516 nästa » sista » 
Prenumerera på Hippson-TV

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.