Nordsvenskens lekfulla lastning – som imponerar

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2015-11-19

Lastning på lek󾌸

Posted by En glimt av mig on den 18 oktober 2015

Nordsvenskens lekfulla lastning – som imponerar

Hippson-läsaren Anna-Carin Månsson tipsade oss om ett klipp, där hon lastar sin häst på ett väldigt lekfullt sätt. Vi blev nyfikna och kontaktade henne för att få veta mer. 
  
Text: Cajsa Ekström 
  
Hej Anna-Carin, vilket charmigt klipp! Kan du berätta lite om din häst? 
– Hästen i klippet heter Gull-Glimt, till vardags kallad Glimt, och är en tioårig nordsvensk bruksvalack. Han är född hos mig och jag har även hans mor Gull-Viva 22973.
  
Hur länge har ni jobbat med lastning på detta lekfulla sätt?
– Cirka sex-sju år skulle jag säga, i runda slängar. Nu är det ju inte så att vi lasttränar varje dag, men lite då och då för att underhålla det vi kan och bygga på med nya idéer. På så sätt gör vi det till en lek. Det har blivit en rolig grej att hela tiden "höja ribban" för sig själv. Allt kan ju alltid bli bättre och signalerna kan alltid bli mindre och finare.
– Att det intresserat mig att utveckla just lastningen hänger med all säkerhet ihop med min tränare och mentor Jörgen Schwartz, som för många är känd för problemlösning och då inte sällan lastningsproblem. Jag har tränat för Jörgen i tio år och har lärt mig otroligt mycket av honom. Framför allt har jag lärt mig att ju mer man lär sig, desto mer inser man hur mycket man har kvar att lära...
  
Har hästen tidigare haft problem vid lastning?
– Ja! Det är faktiskt så att Glimt är lite av en "enmanshäst" och har haft mycket egna idéer genom årens lopp. Han är till sin natur väldigt flyktbenägen och instinktiv. Detta har vi lagt mycket tid och träning på, för att få honom till den mentalt samlade häst han är i dag. Han har inte alltid varit lättlastad och jag fick lägga mycket tid på det när han var yngre.
  
Kan Glimt några andra "konster"?
– Jag skulle personligen inte kalla det "konster", det som motiverar mig är att skapa en så bra kommunikation som möjligt. För att kunna kommunicera behövs ett språk. Kroppsspråket är naturligt för hästen och både häst och människa kan lära sig att förstå varandra. Detta språk kan förfinas i all oändlighet – det som bara är en utveckling eller förfining av ett grundläggande moment som till exempel lastning kanske kan se ut som ett trick, även om det aldrig har varit idén från början.
– Grunden till allt vi gör ligger i kroppskommunikation och ett mjukt ledarskap. Språket vi bygger från marken tar vi sedan med upp på hästens rygg. Hästen utbildas i grimma och rep och även helt freestyle, det vill säga utan huvudlag. Först när jag kan bromsa, styra och rida hästen helt med hjälp av kroppsspråket kan jag börja vänja den vid bett (om jag fortfarande vill det). Först då kan jag använda bettet endast till förfining och finess i min ridning.

När du tränar lastning, hur gör du då?
– Lastningen är egentligen en väldigt liten del av det jag och Glimt gör till vardags. Men när vi gör det försöker jag att göra det roligt, och när jag får bra svar slutar vi och gör något annat. Jag får ofta frågan om jag använder godis eller mat i transporten, det gör jag inte. Jag vill att hästen gör det jag ber honom om för att jag ber om det. Inte för att han får godis för det. Det behöver inte vara fel med en positiv förstärkning ibland, men jag vill inte vara beroende av det.
– Hästar strävar efter välbehag och Glimt har fått lära sig att transporten är en trygg plats att vara på, en plats att vila på. En trygg och lugn häst är också en säkrare häst. Risken att hästen ska gå över bommen och liknade blir avsevärt mycket mindre om hästen är mentalt samlad. I början av "lastträningen" kunde vi öva på något helt annat och bara ha med transporten i mitten av ridbanan. Och när jag fick ett bra svar gick vi in i transporten och vilade... Lastträning, fast på ett annat sätt!
  


FOTO: Annika Larsson
 


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2559 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9151 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11229 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9412 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2725 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 7016 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6496 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1606 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2905 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5854 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.