Hippologbloggen

Hej! 

Det är ett tag sedan jag bloggade senast. Det har varit en hektisk period för mig och jag har helt enkelt inte hunnit blogga. Plugga på heltid och ha fyra hästar på fritiden tar sin lilla tid. Nu är två av hästarna sålda och har flyttat till sina nya hem. 


Känner mig som en småbarnsförälder som kan somna vart som helst. 

I skrivande stund har jag precis vaknat upp från en power nap i bilen. Senaste veckan har spenderats åt att fölvaka, så det här med sömn vet jag knappt vad det är längre. Nu vill vi bara att fölet ska komma och vi tror att det är nära nu...  


Vi går i vääääntans tider... 

För övrigt är vi fortfarande ute på VFU (praktik) och jag är kvar på fina Stora Ekeby. Nu är ju egentligen den bästa perioden att arbeta med hästar. Inte för kallt, inte för varmt. Torrt i marken så man slipper spola leriga hästben. Dagarna är längre och ljusare. Fantastiskt helt enkelt!

Senaste tillskottet till familjen är Cinnamon Bell (Cimon), 6 år, e Mr Carrera xx - Brahmant - Marocco. En mycket trevlig kille som jag förhoppningsvis kan komma ut och tävla med så småningom. 


Senaste tillskottet till familjen är Cimon.

/Christoffer


Läst 42973 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är vi redan inne på andra veckan av vår VFU (Verksamhetsförlagd Utbildning). Vi ska vara ute på praktik i åtta veckor totalt och få en inblick i hur ridskoleverksamheter drivs. Jag har valt att göra min praktik på Stora Ekeby ridskola som ligger bara ett stenkast ifrån RS. Stora Ekeby ger en lantlig och familjär känsla, där alla är välkomna. 

Första veckan har jag fått tillbringa i stallet för att komma in i de dagliga stallrutinerna. Följande veckor kommer jag att tillbringa mestadels i ridhuset jämte en ridlärare, för att sedan gå in och ha några av lektionerna själv. Jag trivs väldigt bra på Stora Ekeby och jag ser fram emot att få spendera de kommande veckorna där.

I veckan la jag ut annons på lilla Hanter. Han har blivit stor nu och det är dags för honom att flytta hemifrån, men det känns samtidigt ganska jobbigt. Det har hänt väldigt mycket med honom sen i höstas då han kom till mig och det är en häst som är svår att inte tycka om. 


Fina Hanter. Foto: Andreas Olsson

/Christoffer


Läst 38595 ggr Kommentarer Kommentera

Asså, WOW! Jag gjorde det! Jag klarade av hoppblocket och blev godkänd på hoppexamen!


Bästa Ackurat (Acolord - Calypso II) hjälpte mig till en godkänd hoppexamen!

När jag skulle gå från dressyrblocket till hoppblocket visste jag inte riktigt vart jag skulle ta vägen. Jag hade panik och tyckte att DÖ det kan man göra på andra, trevligare sätt. Det fanns dock ingen annan utväg än att bita i det sura äpplet och pina sig igenom hoppningen. 

Att gå från lilla snabba Dolce till stora långsamma Acke var dessutom en ganska stor omställning för mig och jag undrade hur lärarna hade tänkt. De tänkte heeelt rätt! De visste precis vad jag behövde. En bussig herre som jag kan lita på i alla lägen. En herre som fick mig att våga styra på ett hinder på 1,40 utan att tveka. En herre som fick mig att minnas hur kul hoppning egentligen är. Det visade sig också sen att han faktiskt inte var så långsam när jag väl hittade turbo-knappen.

En STOR eloge till lärarna som lyckades matcha oss så bra. Jag är otroligt tacksam för den här tiden som vi har fått tillsammans!  


Läst 41064 ggr Kommentarer Kommentera

När jag gick från dressyrblocket över till hoppblocket innan jul, var jag livrädd. Jag hade sett hur högt mina klasskompisar hoppade under hoppblocket. Inte trodde jag att jag skulle tycka att hoppningen var så kul. Att jag skulle styra på ett 1,40-hinder utan att tro jag skulle dö.

Hippologen har tvingat mig till att göra saker jag annars skulle ha valt att avstå ifrån, vilket är helt fantastiskt. Under tre dagar denna vecka har vi fått rida för professor Jan Jönsson. Inomhusterräng. Asså WOW!  Så sjukt kul och vilket adrenalinpåslag...


Foto: Andreas Olsson

Vill Du också utvecklas inom ridningen och tänja på Dina egna gränser? Då tycker jag att Du ska söka till Hippologutbildningen nu! Ansökningstiden öppnade igår och är öppen fram till 18 april. Missa inte chansen!

Jag väntade alldeles för länge med att söka, men den som väntar på något gott...

/Christoffer  


Läst 34263 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
05
2017

Sista dagen på bruksprovet och fas II för 4-åriga, 5-åriga samt prestationshingstar är i full gång. 

Igår gick de med testryttarna och en av de var Mr Vain GJ. Vi är otroligt glada att vi betäckte med honom förra året. Det är en väldigt snygg häst som gav Linda Heed (som var en av testryttarna) en upplevelse att minnas. En härlig häst. Vi väntar med spänning på vad han ska lämna till oss. 

Mr Vain GJ med testryttaren Linda Heed. Foto: Andreas Olsson 

I år är bruksprovet tyst. Det betyder man som åskådare inte får höra något av vad varken domare eller testryttare tycker om hingstarna. Är detta bra eller dåligt? Som åskådare är det ganska tråkigt att inte få höra något. Det lämnar också ganska mycket utrymme för egna spekulationer. Inte alltid så bra. Om jag förstått det rätt är detta ett test i år, men jag hoppas att de väljer att gå tillbaka till det gamla systemet nästa år igen om de vill behålla åskådarna. 

Om det tysta bruksprovet är bättre för hingstägarna kan jag inte uttala mig om. 

/Christoffer 


Läst 39582 ggr Kommentarer Kommentera

I onsdags,  efter skriven hopptenta, packade vi bilen och gasade ner till Flyinge. För ett år sedan såg vi pappan till vårat kommande föl, Mr Vain GJ, på bruksprovet och vi vill absolut inte missa årets bruksprov. 

I år känns det som att hingstarna håller en väldigt hög standard, men visst finns det några med det lilla extra. 

I kväll har vi tittat på hingstklasserna i hoppning och dressyr. Förra årets bruksprovsvinnare, Harvy 1327 och Magnus Jacobson, tog hem segern i hoppningen. Det är verkligen en häftig hingst med mycket power. 
  

Harvy 1327. Foto: Andreas Olsson 
  
Det var med stor spänning som vi väntade på att få se Gammelenggårds Zappa. Han imponerande stort på mig redan förra året och inte blev jag mindre imponerad i år. Vilken häst! Wow! Zappa är en stark pappakandidat. 
  

Gammelenggårds Zappa. Foto: Andreas Olsson 
  
Zappa och Jakob Nörby Sörensen kammade hem en andraplacering efter Romeo och Jan Möller Christensen som tog hem första platsen. 

Många fina hästar är det och fler blir det innan vi åker hem mot Strömsholm igen på söndag. 

/Christoffer 


Läst 39599 ggr Kommentarer Kommentera

Jag tänkte det var dags för mig att berätta hur jag hamnade här och vad som fick mig att söka till Hippologutbildningen.

2009 började jag jobba på Vällingby Ridcenter, en ridskola i den västra delen av Stockholm. (Alla som var på Kittels clinic vet vart den ridskolan ligger.) Jag trivdes väldigt bra på Vällingby och det var bland annat där jag fick upp ögonen för dressyren. Bättre sent än aldrig. När jag jobbat där i några år började jag känna att det kanske var dags att hitta på något annat.

Sagt och gjort. Jag tog tjänstledigt och flyttade mig själv, hästar och hundar till Tärnsjö, där jag nu skulle utbilda mig till sadelmakare under tre år på sadelmakeriskolan.  Till en början tyckte jag om lugnet med att sitta och sy hela dagarna, vilket var en ganska stor kontrast mot stallarbetet jag haft innan. Dock började rastlösheten ganska snabbt göra sig påmind  och jag kände att jag var lite felplacerad. Jag visste att jag ville arbeta med hästar, men inte hur. När jag gått en termin på sadelmakeriskolan började en ny klass. I den klassen var det en tjej som börjat hippologen, men som sedan valt att hoppa av. Jag pratade en del med henne om utbildningen och kände ganska omgående att det var den utbildningen jag egentligen ville gå. Hon berättade för mig att om man vill jobba fysiskt med hästar och rida mycket så är det absolut rätt utbildning. Det var dock inget hon ville. Jag missade ansökningstiden ganska precis, så jag gick klart min andra termin på sadelmakeriskolan innan jag valde att tacka för mig och hoppa av.  

Jag gick tillbaka till min tjänst på ridskolan, medan jag förberedde mig inför antagningsprovet som var under våren 2015. För att ha en back up-plan ifall jag inte skulle komma in på hippologen, sökte jag även till ridledarkursen som skulle vara under tre veckor på sommaren 2015.

När jag väl kom till Flyinge för att göra mitt antagningsprov, var jag mer än väl förberedd. Jag hade ju nyligen gjort ett antagningsprov för ridledarkursen. (Mer om hur antagningsprovet till hippologen gick till och hur man kan förbereda sig på bästa sätt kommer i ett senare inlägg.) 

Jag blev antagen till ridledarkursen och gick den i väntan på besked om jag skulle få börja hippologen eller inte. De tre veckorna på Strömsholm var några av de roligaste och mest givande veckorna i mitt liv. Så jag ville givetvis ha mer och att få börja hippologen var nu allt jag ville. Att få "fortsätta" ridledarkursen i tre år till. Jag fick beskedet näst sista dagen på ridledarkursen.

Och nu är jag här, med lite mer än halva tiden gjord. Jag ångrar inte en sekund att jag sökte till hippologen, men jag skulle gärna vilja pausa tiden eftersom det går alldeles för fort. Jag sökte hippologen mycket för att knyta nya kontakter och det har jag verkligen kunnat göra. Jag har också fått flera jobberbjudanden även fast jag inte gått klart utbildningen än. Hippologen har öppnat många dörrar för mig och det är jag väldigt glad över.

Vill Du jobba med hästar i framtiden och ha en bra grund att stå på? Tveka då inte att söka till hippologutbildningen! Det är inget man ångrar. Vill du läsa mer om utbildningen kan du gå in på SLUs hemsida och har du frågor om utbildningen får du mer än gärna lämna din fråga i kommentarsfältet här på inlägget, så ska jag försöka svara på den. :) Du kan ansöka till utbildningen mellan 15 mars - 18 april.

Här nedan följer några bilder från vad jag hittills fått uppleva under utbildningens gång.


På Flyinge fick vi lära oss grunderna i körning. Foto: Andreas Olsson



Under första året på Flyinge fick vi förutsättningarna för att förbättra våra grunder i hoppning och dressyr. Foto: Andreas Olsson



Vi blir proppade med inspiration och kloka ord från några av landets bästa ryttare. Maria Gretzer (på bilden), Kyra Kyrklund, Jan Jönsson och Jens Fredricson för att nämna några.


Vi har fått vara delaktiga i stora event som bland annat Breeders och Flyinge Indoors. 


Hoppat på välskolade hästar.


Fått möjlighet till att rida många fina hästar.


MÅNGA fina hästar.


Vi har ridit in unghästar.


Tack vare hippologen har jag kunnat knyta nya kontakter som i sin tur kan leda till arbeten. 


Vi har fått vara med på tandkoll.


Tack vare hippologen har jag kommit i kontakt med många bra personer inom branschen.


Varit på studiebesök på Jägersro.


Hoppat terräng för Jan Jönsson.


Haft ett av mina hittills bästa sommarjobb nere på Flyinge.


Fått rida superfina unghästar på Strömsholm. Foto: Andreas Olsson


Möjlighet till att komma ut och tävla fina skolhästar på Strömsholm. Foto: Andreas Olsson

Det här var en liten bråkdel av vad jag har fått uppleva hittills under utbildningens gång.

/Christoffer


Läst 35235 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2017

Dagens första klassrum är vita ridhuset. På torsdagar har vi undervisningsmetodik. Då får vi öva på att hålla ridlektioner för gymnasieettorna i grupp. Håller man inte lektion själv, tittar man på klasskompisarna som har lektion. Ett mycket givande lärtillfälle som verkligen har öppnat upp mina ögon för undervisandets värld. 

/Christoffer 


Läst 24987 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
15
2017

Jahapp! Idag är det onsdag, vilket betyder banhoppning med Daniel Svensson. Acke har känts så himla fin den här veckan, så jag var verkligen taggad på att få hoppa bana med honom idag. Vad händer? Jo, Daniel får en av alla sina briljanta idéer och bestämmer sig för att vi ska byta hästar med varandra. Jag var inte så road av det till en början eftersom jag känner mig trygg med Acke och tack vare honom börjat våga lite mer. 

Acke har verkligen hjälpt mig med mitt självförtroende i hoppningen. 

Jag fick byta till Indigo. En herre som jag, när jag sett honom,  upplevt som otroligt bussig, men ganska bekväm. 

Tänk att det kan vara sån skillnad på hur det ser ut och hur det känns! Det fanns så mycket gas i den hästen! Bromsen var det dock lite sämre med. Jag kände mig som en galen och fartblind ponnyryttare när jag styrde på hindren! 

Vi fick sedan byta tillbaka till våra egna igen och hoppa en annan bana med lite omhoppningssvängar som avslutning. Det som var bra var att jag kunde ta med ridningen från Indigo till Acke (som gärna får bli lite kvickare i benen). Blev väldigt bra och framför allt väldigt kul!

Nyttigt att få sitta på andra hästar bland!

/Christoffer  


Läst 17945 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon och glad alla hjärtans dag! 


Ett misslyckat försök till ett müslihjärta. Ja, konstnär blir jag då inte i alla fall...

Idag står det hoppning på förmiddagens schema. Jag känner mig laddad efter gårdagens övning.  Senare ikväll, närmare bestämt mellan 18-20.30, är det dags för första gänget att redovisa sina seminariearbeten. Det ska bli spännande att få höra vad de kommit fram till, men det blir en minst sagt annorlunda alla hjärtans dag det här året.

Ta hand om era nära och kära! Två och fyrbenta. <3

/Christoffer  


Läst 16032 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.