Unghästar och avel
Publicerad: 2022-05-22
Foto: www.horseauction.eu
Holländska hästuppfödaren: "Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Nederländske Antoon Dekkers från Winterswijk-Miste har mångårig erfarenhet av att föda upp samt hålla föl och unghästar. Horse Auctions Europe har ställt frågor till honom.
Vad anser du är viktigt för fölet under uppväxten?
– För mig är fölens hälsa det viktigaste och jag ställer höga krav. Vi ser till att fölen får vad de behöver för att kunna växa upp till hållbara individer, där vi erbjuder anpassat foder och en säker uppväxtmiljö. Jag vill ha fölgrupper med god harmoni, något jag får genom att observera fölen. Jag låter alltid två föl få vänja sig vid varandra innan de släpps ihop med andra, ofta kan man se att fölen håller ihop med sin kompis.
Vad händer mellan fölning och avvänjning?
– En del uppfödare väljer att avvänja sina föl från mamman redan vid 3,5 månad, men det rekommenderar jag inte. Tiden tillsammans med stoet är viktig för fölets utveckling. Fölen jag tar emot utifrån måste vara minst 5,5 månad gamla och så ska fölet vara i god hälsa. Exempelvis är det viktigt att hovarna ses över regelbundet. Avmaskning är däremot något jag föredrar att ansvara för på egen hand.
Hur utfodrar du föl och unghästar under de olika årstiderna?
– Under vinterhalvåret anpassas mängden kraftfoder efter hästens ålder och kondition. Fölen får exempelvis mycket pellets. I takt med att hästen blir äldre minskas pelletsmängden gradvis efter behov. Grovfoder finns det alltid gott om, så pass att de kan äta hela dagen och minska riskerna för kolik eller att de blir uttråkade. Vi erbjuder även ny halm i lösdrifterna dagligen, som hästarna äter en del av.
– Från slutet av april till slutet av oktober går hästarna ute dygnet runt, lite beroende på vädret förstås. Hagarna har gott om utrymme och viktigt är att det finns tillräckligt med gräs, vi vill inte att hästarna får i sig för mycket sand. Jag har ett antal åkrar i närheten, men de flesta hästarna åker i väg under sommaren.
Att ha hästar i grupp kräver regelbunden vaccination och avmaskning. Hur gör du?
– Hästarna avmaskas innan de går ut på bete, om det inte räcker avmaskas de en gång till under betessäsongen. Hästarna släpps bara i hagar som är rena och klippta. Hagarna bör inte vara nedbetade eller sakna gräs på grund av torka, eftersom det är något som ökar risken för parasitutveckling.
– Fölen vaccineras när de kommer två gånger mot kvarka och varje halvår mot abortvirus samt hästinfluensa. Eftersom jag tror att det är viktigt att de utvecklar sin egen resistens, vaccinerar jag inte oftare mot kvarka. Alla vaccinationer är kostsamma men minskar risken för smitta avsevärt. Jag diskuterar alltid vaccinfrågan med mina kollegor, alltid kan man lära sig något och så förbli frågan transparent.
Har du ändrat ditt tankesätt kring unghästarna något under åren?
– Nu har jag grupper om tio till 14 hästar, uppdelat efter ålder. Grupperna är inte så stora för att jag lättare ska kunna övervaka dem men också ge hästarna ro. Tidigare hade jag större hästgrupper. Vaccinationsschemat är något annat jag ändrat med åren, tidigare vaccinerade jag mot kvarka och hästinfluensa samtidigt. Nu får de vaccinet mot kvarka först och något senare mot influensa, för att hästarna ska få i sig färre främmande ämnen på samma gång. Nyligen har jag också börjat med fler gödseltester.
Varför föredrar du att uppfostra hästar i grupp?
– Det är viktigt att hålla föl i en grupp för att de ska socialiseras, hästarna utvecklar dessutom ett bättre immunförsvar eftersom de kan smittas av varandra. Det är precis som en grupp med förskolebarn och fölen uppfostrar varandra.
Har du några råd till uppfödare och ägare som själva håller föl- och unghästar?
– Se till att din häst alltid har en kompis, som den kan bli trygg tillsammans med. Hästar är som magneter. Jag ser alltid till att mina grupper består av ett jämnt antal hästar. Med ett ojämnt antal föl fungerar det inte bra, eftersom en alltid blir utanför.

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!