Avel
Publicerad: 2023-01-11
Harrie Smolders tävlade Emerald van't Ruytershof under större delen av hans karriär, här rider han avkomman Escape Z i Falsterbo sommaren 2022.
SWB presenterar årets uppdaterade avelsindex
Årets avelsindex innebär en uppdatering för befintliga avelshingstar och nya index för sju hopphingstar och tio gångartshingstar. SWB listar även yngre hingstar som har högt index men det är inte enkelt att sålla fram tänkbara kandidater för stoägare. Flera av de listade yngre hingstarna är kastrerade, några är exporterade och minst två är avlidna.
Text och foto: Kim C Lundin
Källa: SWB
Sedan SWB förändrade antalet bedömda unghästar som underlag för att skapa index till en hingst från 15 till tio så går det betydligt snabbare för många utlandsbaserade hingstar att få avelsindex i SWB. Hingstarna får avelsindex även om de inte visats upp här så fort de har tio avkommor som genomfört Unghästtest och Ridhästtest.
Nya index, hoppstammade hingstar
Bland de nytillkomna finns en hingst som slår sig in på topp-10 listan totalt som annars utgörs av äldre och i de flesta fall döda hingstar eller vad sägs om Stakkato, Baloubet du rouet, Cardento, hans son Cykon följt av några levande såsom Diarado, Cornet Obolensky och Kannan. In på fjärde plats med elva bedömda avkommor går Harrie Smolders tidigare tävlingspartner Emerald van't Ruytershof (BWP f -04 e. Diamant de Semilly u. Carthina Z e. Carthago) med ett hoppindex på 150. Hans son I'm Special de Muze (BWP f -08 ue. Nabab de Reve) från sin första årgång ligger på nionde plats och toppar listan över det som SWB benämner framtidens topphingstar.
Emerald och Harrie Smolders i Aachen 2017.
Bland hingstarna som fått nytt index i år finns Chacfly PS (Hann f -12 e. Chacco-Blue u. Shentara e. Sir Shutterfly) som får 144 i index och med det hamnar på 13:e plats totalt. Yngsta hingsten som tar sig in på listan är den med flest avkommor visade, hela 25 stycken ättlingar till Kannando Hästak (DWB f -14 e. Kannan u. Cambodia e. Carmargue, uppf Henrik Hansen, HH Horses, äg Hästak) har varit på unghästtest/ ridhästtest. Han får 138 i index och ligger på 30:e plats precis efter Corporal VDL, Click and Cash och Magic Park.
Framtidens hopphingstar
I listan på relativt sett yngre hingstar med index, här listar SWB hingstar med avkommor födda 2012 eller senare finns det ett tiotal hingstar som går att använda och som dessutom finns i landet. Det är hälften av de listade men flera är populära och fortfarande relativt frekvent använda som Magic Park och Mr Vain GJ, kanske innebär återkomsten till Sverige för Corporal VDL ett uppsving i användning i år. Tyvärr är två av de listade hingstarna borta för alltid, Canvas Plus och Coventry dog båda alltför tidigt.
Nya index, gångartsstammade hingstar
topplistan för gångartsstammade hingstar har fortfarande en stor tyngdpunkt kring Donnerhall-ättlingar men i topp är en i allra högsta grad levande och aktiv hingst i form av Dante Weltino OLD(Old f - 07 e. Danone I u. Rihanna e. Welt Hit II) som leder på 166 poäng före avlidne Quaterback, Sir Donnerhalll I och Skovens Rafael. Svensk dressyravels mesta stjärna på senare år Springbank II VH har nu med 13 visade avkommor fått sitt index och på 159 och går in på en femte plats. Att Springbank II VH (SWB f -14 e. Skovens Rafael u. De la Reinne VH e. De Niro, uppf Västra Hoby stuteri) hamnar just efter sin far med en poäng mindre känns kanske som fel ordning men indexen uppdateras varje år och med fler avkommor alternativt mer framgångar på tävling för avkommorna kan det skifta rejält. Bland nykomlingarna finns snackishingsten Secret (DSP f - 14 e. Sezuan u. Seline e. St. Moritz) som i år befaras stå över betäckningssäsongen helt på grund av personalbrist på hingststationen han står på i Tyskland. Svenska Jessica Lynn Thomas rider och tränar fortfarande hingsten, som ligger nia totalt med sitt index på 155, och kanske kan det bli mer tävling för ekipaget i år.
Dante Weltino OLD och Therese Nilshagen i Aachen, Dante både toppar hela listan och är med i listan över framtidshingstar.
Suarez (Hann f - 15 e. Sezuan u. Damandala e. Desperados FRH) toppade betäckningsstatistiken under en av sina säsonger i SWB. De uppfödare som valde honom kan känna sig lyckligt lottade då han är såld och kastrerad sedan 2021. Med ett index på 148 poäng hamnar Suarez på 14:e plats totalt.
Framtidens gångartsfäder
Förutom de toppnamnet Dante Weltino OLD, nyindexerade Springbank II VH, Secret och Suarez hamnar även hingsten Revolution och Van Vivaldi med stallkamraten Bon Coeur på listan. Patrik Kittels nuvarande topphäst Touchdown (SWB f -12 e. Quaterback u. La'mour e. Sack, uppf Familjen Skeppstrand, Verbena Dressage) har ett index på 145 och kommer in runt plats 20-22 i gott sällskap med Bordeaux, Van Vivaldi och Fürstenball men visas inte i topplistan. Det beror på att hans uppgifter är uppdaterade i blup.se systemet och det faktum att han är kastrerad gör att han inte kommer med i en hingstlista. Han är inte ensam om att vara kullös och kastrerad i listan över framtida förärvare, ett öde han delar med ovannämnda Suarez, Grand Galaxy Win och Deodoro.
För att bättre kunna tolka och förstå avelsindexen underlättar det att veta vilken information som ligger bakom dem och hur de tas fram. De värderande avelsindexen anger hur väl hästarna väntas förärva sig i förhållande till avelsmålet. Ju högre index de har, desto bättre förväntas de förärva sig. Till skillnad från t.ex. avelsvärdebokstäver är avelsindexen hela tiden i förändring och beskriver hur varje individ står sig förärvningsmässigt i förhållande till resten av hästarna i rasen just nu. Avelsvärdebokstäverna (A och Elit) får hästarna för att de visat god förärvning och får sedan behålla, även då de kanske blir ”omsprungna” av yngre generationer. Informationen som ingår i beräkningen av värderande avelsindex är tävlingsresultat från Svenska Ridsportförbundet i hoppning och dressyr från och med regional nivå/2-stjärnig tävling och resultat från SWBs unghästbedömningar; Unghästtest och Ridhästtest. Tävlingsresultaten är enbart sådana som presterats med svenska ryttare, eftersom det är dem SvRf och därigenom SWB har tillgång till. Även om det värderande avelsindexet inte avses spegla enbart hästens egen prestation, så finns det en stark koppling mellan hästens egen prestation och avelsindexet, men den är inte hundraprocentig, eftersom den egna prestationen också påverkas av sådant som träning, ryttare, hälsa osv.
Alla släktingars resultat vägs in när avelsindex beräknas, men mest betyder förstås de närmaste släktingarnas resultat och individens egna resultat. Metoden tar hänsyn till och korrigerar för icke-genetiska faktorer, som till exempel skillnad mellan kön, ålder och olika bedömningsplatser. Kvar blir den del som beror på hästens arvsanlag och som alltså kan föras vidare till nästa generation – hästens avelsvärde, som vi med siffror kallar avelsindex. Genom att hänsyn tas till alla släktingar påverkas indexet av vilken kvalitet på de ston en hingst tillförts och tvärtom. Om en hingst bara betäckt ston av hög kvalitet behöver det alltså inte betyda att han får ett högt index, även om avkommorna är bra. Värderande index får:
* Hingstar med minst 10 bedömda avkommor vid unghästbedömningar
* Ston med minst en avkomma bedömd vid SWBs unghästbedömningar eller som har resultat från tävling på lägst regional nivå/2-stjärnig tävling med ryttare som har tävlingslicens hos SvRf
* Ston som själva blivit bedömda eller tävlat på lägst regional nivå/2-stjärnig tävling med ryttare som har tävlingslicens hos SvRf
Tidigare på Hippson.se
WFFS kopplat till dressyregenskaper – många hingstar behöver väljas bort
taggar
Liknande webbartiklar
- Nilshagen vidare till final
- Korrigera ägaruppgifterna vid giftermål
- Nya Blup.se är här – med linjärt avelsindex för över 80 hingstar
- Vad får tävlingshästen att hålla länge?
- Avelsindex för hälsa skulle ge friskare hästar
- Springbank II VH travade hem segern i sjuårsfinalen: "Som att dansa tango"
- Springbank II VH såld till Tyskland
- Breederssegrarna uttagna till unghäst-VM
- Springbank II VH fortsätter sitt segertåg – 96,6 procent i sexårsfinalen
- Västra Hoby stuteris toppsto dog vid fölning: "En väldigt tung förlust"
relaterade artiklar

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!