Zelma och Vilja i hagen. Foto: Jenny Johansson
Förra veckan fick det dräktiga islandshäststoet Von föras till Ultuna hästsjukhus i Uppsala då hon hade blivit dålig. Där föddes Vilja och några dagar senare dog Von. På västkusten födde stoet Zelma ett dödfött föl ungefär samtidigt. Nu har de två funnit varandra.
Text & foto (övriga): Annika Grundberg
– Det är två hästar som har varit med om trauman som har funnit varandra, säger Kajsa Wahlström, som äger fölet Vilja tillsammans med dottern Kerstin.
Men vi tar den osannolika historien med det lyckliga slutet från början. Kerstin och Kajsa bor i Gävle. De har ett par islandshästar som går på lösdrift och en av dem var det 23-åriga stoet Von, som hade fått flera föl tidigare. Men den här gången gick det inte som det skulle. Von åt allt sämre, till slut inte alls och då kördes hon akut till Ultuna som är närmaste klinik från Gävle, efter att ha fått glykosdropp av veterinär hemma.
– Det blev dramatiskt på slutet, berättar Kerstin när vi träffar henne på Vena dressyrcenter utanför Kungälv.
Vilja fick ett par dagar med mamma Von på Ultuna. Foto: Privat
Det var Vons lever som hade tagit stryk, men på Ultuna fick hon fortsatt dropp med glykos. Och när hon hade fått lite energi fölade hon, ut kom hennes sjätte föl förra tisdagen. Detta var alltså lilla Vilja. Men när Von även drabbades av fång fanns det inget att göra och i fredags fick man ta bort henne.
Zelmas föl hamnade i felläge
Natten till torsdag förra veckan var det dags för Zelma, som egentligen heter Zinfandel Vena, att föla. Hon är ett rutinerat avelssto och ägaren Jessica Nordin höll koll med kameraövervakning.
– Jag såg att fosterblåsan kom och sedan slängde hon sig i väggen rejält. Som en häst med kraftig kolik och jag sprang ner, berättar Jessica som bor ovanpå stallet.
I boxen möter Jessica en panikslagen häst med ett föl på väg ut i felläge. Hon ringer stallchefen Jasmine Johansson som kommer och tillsammans lyckas de få ut fölet.
– Vi hade ingen bedövning och hon sparkade och hade så ont, men det gick. De veterinärer vi pratat med efteråt säger alla att det ska inte gå, att det är ett underverk att Zelma klarade sig.
Jessica, Kerstin, Kajsa och Inez.
Efterlyste moderlöst föl på Facebook
Jessica la snabbt ut en efterlysning på Facebook och gensvaret blev otroligt stort.
– Inlägget har delats 4.600 gånger och 420.000 personer har sett det. Vi är otroligt tacksamma över alla som delat, sett och brytt sig. Vi har fått hjälp från långt utanför landets gränser, säger Jessica.
Kerstin och Kajsa vet inte vem som tipsade dem om Jessica. De vände sig till Ammajouren, men fick även hjälp från annat håll.
– Det är helt otroligt vilken vilja att hjälpa till vi har mött, säger en rörd Kajsa med tårar i ögonen.
Zelma och Vilja i boxen tillsammans med stallchef Jasmine Johansson, Viljas ägare Kerstin, Jessica Nordin, ägare till Zelma och Vena Dressyrcenter, samt Jessicas dotter Inez.
Zelma och Vilja fann varandra direkt
När Von dog gick det snabbt. Samtidigt som Kerstin fick bli ställföreträdande mamma åt Vilja och mata med nappflaska, och senare med sond under färden, skulle transporten ordnas. De fick tag i en B-kortslastbil i Bålsta och så begav de sig mot ett sto i Grästorp.
– Men det fungerade inte. Av henne fick vi dock råmjölk som vi kunde ge Vilja och det var ovärderligt, säger Kerstin.
Från Grästorp ringde de till Jessica, då var klockan fyra på natten mot lördag. När de kom fram till Vena tidigt på lördag morgon var veterinär på plats och sedan följdes ett protokoll för tillvänjning.
– Jag tror kanske inte att man ens hade behövt följa det, för Zelma var så intresserad från det att fölet kom in i stallet, säger Jessica.
Vilja får stanna på västkusten
En osannolik dryg vecka med mycket sorg har slutat lyckligt. Det är dags för Kerstin, Kajsa och Jessica att andas ut. Vilja blir kvar på Vena så länge hon diar. Och hon kommer att få följa med Zelma till Flyinge där hon ska betäckas igen. När det väl gäller är hästsporten ett, oavsett ras och disciplin.
– När det händer sådant här märker man att vi är en enhet och vi hjälper varandra. Det finns en enorm kärlek inom hästsporten, säger Jessica.
Det lär bli många resor till västkusten för Kerstin innan det är dags att plocka hem Vilja, drömmen är att de tillsammans en dag ska starta SM i tölt.
– När vi tog ut henne i hagen tillsammans med Zelma töltade hon, berättar Kerstin glatt och Jessica skämtar:
– Hur ska vi lyckas få nior på traven på den?
Tiomässig trav eller tölt spelar ingen roll – en häst är en häst. Det är Zelma och Vilja bevis på.
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!