Zelma och Vilja i hagen. Foto: Jenny Johansson
Förra veckan fick det dräktiga islandshäststoet Von föras till Ultuna hästsjukhus i Uppsala då hon hade blivit dålig. Där föddes Vilja och några dagar senare dog Von. På västkusten födde stoet Zelma ett dödfött föl ungefär samtidigt. Nu har de två funnit varandra.
Text & foto (övriga): Annika Grundberg
– Det är två hästar som har varit med om trauman som har funnit varandra, säger Kajsa Wahlström, som äger fölet Vilja tillsammans med dottern Kerstin.
Men vi tar den osannolika historien med det lyckliga slutet från början. Kerstin och Kajsa bor i Gävle. De har ett par islandshästar som går på lösdrift och en av dem var det 23-åriga stoet Von, som hade fått flera föl tidigare. Men den här gången gick det inte som det skulle. Von åt allt sämre, till slut inte alls och då kördes hon akut till Ultuna som är närmaste klinik från Gävle, efter att ha fått glykosdropp av veterinär hemma.
– Det blev dramatiskt på slutet, berättar Kerstin när vi träffar henne på Vena dressyrcenter utanför Kungälv.
Vilja fick ett par dagar med mamma Von på Ultuna. Foto: Privat
Det var Vons lever som hade tagit stryk, men på Ultuna fick hon fortsatt dropp med glykos. Och när hon hade fått lite energi fölade hon, ut kom hennes sjätte föl förra tisdagen. Detta var alltså lilla Vilja. Men när Von även drabbades av fång fanns det inget att göra och i fredags fick man ta bort henne.
Zelmas föl hamnade i felläge
Natten till torsdag förra veckan var det dags för Zelma, som egentligen heter Zinfandel Vena, att föla. Hon är ett rutinerat avelssto och ägaren Jessica Nordin höll koll med kameraövervakning.
– Jag såg att fosterblåsan kom och sedan slängde hon sig i väggen rejält. Som en häst med kraftig kolik och jag sprang ner, berättar Jessica som bor ovanpå stallet.
I boxen möter Jessica en panikslagen häst med ett föl på väg ut i felläge. Hon ringer stallchefen Jasmine Johansson som kommer och tillsammans lyckas de få ut fölet.
– Vi hade ingen bedövning och hon sparkade och hade så ont, men det gick. De veterinärer vi pratat med efteråt säger alla att det ska inte gå, att det är ett underverk att Zelma klarade sig.
Jessica, Kerstin, Kajsa och Inez.
Efterlyste moderlöst föl på Facebook
Jessica la snabbt ut en efterlysning på Facebook och gensvaret blev otroligt stort.
– Inlägget har delats 4.600 gånger och 420.000 personer har sett det. Vi är otroligt tacksamma över alla som delat, sett och brytt sig. Vi har fått hjälp från långt utanför landets gränser, säger Jessica.
Kerstin och Kajsa vet inte vem som tipsade dem om Jessica. De vände sig till Ammajouren, men fick även hjälp från annat håll.
– Det är helt otroligt vilken vilja att hjälpa till vi har mött, säger en rörd Kajsa med tårar i ögonen.
Zelma och Vilja i boxen tillsammans med stallchef Jasmine Johansson, Viljas ägare Kerstin, Jessica Nordin, ägare till Zelma och Vena Dressyrcenter, samt Jessicas dotter Inez.
Zelma och Vilja fann varandra direkt
När Von dog gick det snabbt. Samtidigt som Kerstin fick bli ställföreträdande mamma åt Vilja och mata med nappflaska, och senare med sond under färden, skulle transporten ordnas. De fick tag i en B-kortslastbil i Bålsta och så begav de sig mot ett sto i Grästorp.
– Men det fungerade inte. Av henne fick vi dock råmjölk som vi kunde ge Vilja och det var ovärderligt, säger Kerstin.
Från Grästorp ringde de till Jessica, då var klockan fyra på natten mot lördag. När de kom fram till Vena tidigt på lördag morgon var veterinär på plats och sedan följdes ett protokoll för tillvänjning.
– Jag tror kanske inte att man ens hade behövt följa det, för Zelma var så intresserad från det att fölet kom in i stallet, säger Jessica.
Vilja får stanna på västkusten
En osannolik dryg vecka med mycket sorg har slutat lyckligt. Det är dags för Kerstin, Kajsa och Jessica att andas ut. Vilja blir kvar på Vena så länge hon diar. Och hon kommer att få följa med Zelma till Flyinge där hon ska betäckas igen. När det väl gäller är hästsporten ett, oavsett ras och disciplin.
– När det händer sådant här märker man att vi är en enhet och vi hjälper varandra. Det finns en enorm kärlek inom hästsporten, säger Jessica.
Det lär bli många resor till västkusten för Kerstin innan det är dags att plocka hem Vilja, drömmen är att de tillsammans en dag ska starta SM i tölt.
– När vi tog ut henne i hagen tillsammans med Zelma töltade hon, berättar Kerstin glatt och Jessica skämtar:
– Hur ska vi lyckas få nior på traven på den?
Tiomässig trav eller tölt spelar ingen roll – en häst är en häst. Det är Zelma och Vilja bevis på.
Fryser vattnet i hagen? Karolina Svensson har kommit på en smart lösning. Hon tar tillvara värmen som uppstår i förbränningsprocessen av gödsel.
"Vattnet som vilar i slangen har en temperatur på över 40 grader"
För sjätte året i rad har hopphingsten Cardento utses till Årets Hingst av SWB. Meritlistan är lång och avkommorna fortsätter att skörda framgångar.
Läs den fina motiveringen om hingsten som gick bort i början av februari
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
I den här pedagogiska filmen får vi lära oss hur hästens mag-tarmsystem fungerar. Och varför det till exempel är viktigt för hästar att äta ofta.
Therése Wester och Marie Cederbom är oroliga för EHV-1 och hästinfluensa. Duon vill få fler att stanna hemma för att förebygga smittspridning.
Ibland stöter man på saker som man helt enkelt inte visste att man behöver. Som den här hästlastbilen till exempel, med inbyggd rasthage.
Den sjuåriga valacken Tomcat har arbetat som polishäst och har patrullerat Malmös gator. Nu har han bytt jobb och ska lära elever i Lund att rida.
Den här talangfulla sångerskan har hittat sin publik. Hon sjunger för ponnyn i stallet och klippet har sedan setts tiotusentals gånger på Facebook.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Nu är det klart vem som blir hingst i den viltlevande russflocken på Lojsta hed i sommar. Den 26 maj släpps Clip 712 in till de drygt 50 stona.
Vad händer om en muskel brister, hur påverkar det hästens prestation och går det att behandla? Veterinär Per Jonsson visar och förklarar.
”Vi vill få tillbaka så mycket rörlighet och elasticitet som möjligt"
Sophie Bergqvists ursöta hund agerar ”spökalle”, så att matte slipper sitta av när hon har tappat sitt spö. Kan man lära vovven att bära bommar också…?
Video + intervju: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”
Stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun. Där är hon känd som "dressyrhästen", men i dagarna ville hon hoppa över bommar.
Spana in Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda, som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix.
Minns ni när vår bloggare "Tette" vann en flygresa och hotellövernattning på Zanzibar? Bästa födelsedagspresenten till sambon Björn, som alltid ställer upp.
Häng med Therese Nyman och hennes Björn till Afrikas flodhästar
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en niondeplats för Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon lär in piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.