I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2021-04-17
Foto: Adobe Stock
Föl och fölning
Det är fölningstider och många hästägare väntar spänt på sitt nya tillskott i stallet. Veterinär Caroline Linderholt Flod, är uppvuxen på stuteri och har vidareutbildat sig inom semin, ger här värdefulla tips och råd inför fölning och under fölets första tid.
Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Adobe Stock
Att ha koll på inför fölning
En normal dräktighet för ett sto är cirka 340 dagar men ett föl kan födas mellan 310 - 370 dagar. När det börjar närma sig fölning är det viktigt att stoet får en plats som är lugn.
– Boxen ska vara stor, minst fyra gånger fyra meter stor, gärna större. I slutet av dräktigheten vankar stoet runt och då behöver den gott om plats. Boxen ska vara välfylld med rent strö. Att föla utomhus under sommaren i en stor gräshage är det absolut bästa ur infektionssynpunkt. Dock kan det vara svårt med övervakning och om man snabbt behöver få dit en veterinär. Man ska ha kollat upp att man har rätt nummer till jourhavande veterinär. Så man inte behöver leta efter det om något skulle gå fel under fölningen. Det kan vara bra att uppdatera sitt stallapotek. De man bör ha hemma inför fölningen är klorohexidinlösning (0,5 %), mjölkersättning som räcker ett dygn, febertermometer, rena handdukar och koll på att man snabbt kan få tag på en transport. Om något skulle gå fel under fölningen kan man snabbt behöva ta sig till en veterinärklinik, säger Caroline.
Vanliga tecken
De flesta fölen föds i april/maj och sen pågår fölsäsongen fram till över sommaren. När det börjar bli dags finns det vissa tecken att hålla utkik efter. Alla ston är olika och vissa visar väldigt tydligt när det är dags medan andra inte ger lika tydliga tecken ifrån sig.
– Vanliga tecken är att dagarna innan fölning brukar bäckenbanden, ligamenten vid sidan av svansroten, slappna av. Ungefär en månad innan sväller stoets juver upp och cirka två veckor innan fylls det på med mjölk. De klassiska vaxpropparna ses ofta en till två dygn innan förlossning. Men alla ston får inte vaxproppar. Som hästägare gäller det att i slutet av dräktigheten övervaka sitt sto noga. Så man lägger märke till hur dess beteende och kropp ändras. Den sista perioden under en dräktighet kan vara väldigt påfrestande för ägaren då man bör övervaka och kolla till sitt sto varannan timme dygnet runt. I dag finns det flera alternativ på bra och billig kameraövervakning. Det finns även svettsensorer man fäster på stoets grimma som känner av ändringar i pulsen samt olika rörelsedetektorer som känner av förändringar i stoets rörelsemönster.
UPPVUXEN PÅ STUTERI Caroline Linderholt Flod har arbetat som veterinär sedan 2015 och hos Distriktsveterinärerna i Växjö sedan 2017. Hon har vidareutbildat sig inom semin och hästens tänder och uppskattar den stora variationen yrket innebär.
Lättare kolikkänningar
– När det närmar sig och fölet lägger sig till rätta och stoets livmoder kan dra ihop sig är det inte ovanligt att stoet får lättare kolikkänningar. Dessa särskiljer man från vanlig kolik genom att stoets träck ser normal ut, hon äter ibland samt går att distrahera. En häst med riktig kolik är inte intresserad av mat och är väldigt smärtpåverkad hela tiden, förklarar Caroline.
Cirka fyra till sex veckor innan beräknad fölning bör stoet vaccineras mot stelkramp och influensa. Det gör man för att fölet ska få ett optimalt skydd under sin första tid.
– Det är även viktigt att hålla koll på så stoet inte läcker råmjölk. Den första mjölken innehåller bland annat de viktiga antikropparna som är avgörande för om fölet ska kunna växa upp till en stark och frisk häst. Har man möjlighet är det jättebra att ha infryst råmjölk i frysen. De kan man exempelvis få tag på hos ett större stuteri eller köpa som fryspulver. Sen bör man även ha mjölkersättning som räcker i ett dygn. Ibland kan man behöva nappmata fölet den första tiden. Eftersom många föl har en tendens att födas på natten är det bra att ha ersättning hemma, så man klarar sig tills affären öppnar.
När det är dags för fölning
När det väl är dags för fölet att komma till världen ska man försöka lägga sig i så lite som möjligt.
– Man ska vara på plats och övervaka processen men man ska inte störa stoet i onödan. Man kan behöva hjälpa till och dra lite i fölets ben i själva utdrivningsstadiet om den inte verkar komma ut själv. Det är vanligt att fölet föds i fodersäcken och då måste man göra ett hål i säcken vid fölets mule så den kan andas. När fölet är född ska den ta omedelbara andetag och ha en normal puls på 70-90 slag/minut. Inom fem minuter ska fölet lyfta sitt huvud och vilja lägga sig på bröstet. Sugreflexen ska komma inom 20 minuter, efter cirka 30 minuter ska den försöka resa sig upp och efter cirka två timmar ska den stå upp. Inom sex timmar bör den dia och den första avföringen (tarmbecket), som är svart och klumpig, ska ha kommit inom 15 timmar. Ser man att fölet har problem med avföringen kan man hjälpa den genom att ge laxeringsmedlet microlax. Den är även viktigt att hålla koll så man ser att fölet kissar ordentligt, vilket den bör ha gjort honom 12 timmar.
Efterbörden
De sista stadiet är när efterbörden ska ut. Den bör inte sitta kvar för länge då det kan resultera i livmoderinflammation eller förlossningsfång.
– Om den inte släpper helt kan man ta ut stoet ur boxen och ta en kort promenad. Då brukar livmorden dra ihop sig och efterbörden släpper. Ibland kan man behöva knyta upp efterbörden så den inte hänger på marken och hästen riskerar att trampa på den. Knyt upp den med ett snöre så den hänger i höjd med hästens has. När efterbörden släppt kontrollera att den ser hel ut. Om den inte släppt efter tre till fyra timmar eller om den inte är hel behöver veterinär kontaktas.
Kontroll av benställning
En viktig del som inte ska glömmas bort är att kontakta hovslagare för kontroll av hästens benställning. Det är under den första tiden som man kan åtgärda eventuella vinklar i fölets ben.
– Ring din hovslagare och be henne/honom att komma ut under fölets första vecka. De allra flesta fel i benställningen kan man korrigera i tidigt stadium med hjälp av en duktig hovslagare. Är det större fel kan man behöva rådfråga en veterinär eller ta fölet till en klinik där både en veterinär och hovslagare kan undersöka fölet tillsammans.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.


"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!