I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2021-02-11
Foto: Adobe Stock/Hippson
Så hanterar du en akut halt häst
Att hästen blir akut halt händer de flesta hästägare förr eller senare. Det finns några olika anledningar till akut hälta och veterinär Jacob Herslow ger tips gällande möjliga orsaker och behandling.
Att hästen blir akut halt händer de flesta hästägare förr eller senare. Det finns några olika anledningar till akut hälta och veterinär Jacob Herslow ger tips gällande möjliga orsaker och behandling.
En av de vanligaste orsakerna till akut hälta hos häst är att den drabbats av en hovböld. En hovböld beror på att bakterier har kommit in i lamellranden där de förökar sig, bryter ner hornet och en böld bildas vilket är väldigt smärtsamt för hästen.
– Min erfarenhet är att många av fallen av akut hälta orsakas av en hovböld. Om man misstänker en hovböld ska man titta på hur hästen belastar benet. De går oftast på tå och vill inte belasta hela hoven. Sen bör man känna igenom hästen ben ordentligt. Leta efter ökad värme och svullnad. En hovböld kan ofta ge en diffus svullnad som kan stäcka sig hela vägen upp till hasen. Denna svullnad kan misstolkas som senskada men anledningen kan många gånger vara just en hovböld. Man bör även ta tempen på sin häst samt kontrollera den digitala pulsen (hovens puls). Den digitala pulsen känner man genom att sätta fingrarna mot baksidan av kotan. Ett tips är att träna på att känna hovens puls så man vet hur den känns i normalt läge. Då har man något att jämföra med, säger Jacob.
ERFAREN VETERINÄR SOM ÄR SPECIALIST I HÄSTENS SJUKDOMAR
Jacob Herslow tog veterinärexa- men 1995 och har sedan dess arbetat som praktiserande veterinär. År 2001 blev han specialist i hästens sjukdomar och har arbetat på många olika kliniker i Sverige, från norr till söder. Sedan 2009 arbetar han hos Distriktsveterinärerna i Flyinge. (Foto: Privat/Hippson)
LOKALISERA BÖLDEN
Nästa steg i undersökningen är att lyfta på hästens ben och med hjälp av en visitertång eller sin egen tumme trycka över hela sulan. Reagerar hästen när man trycker på ett visst område har man börjat lokalisera vart bölden kan befinna sig.
– Får man en reaktion kan man ta av skon (om man vet hur det görs) och rengöra det misstänkta området. Man kan även testa att skrapa lite försiktigt, är det en väldigt ytlig böld kan den med lite tur spricka upp bara av det. Annars kan man i samråd med veterinär eller godkänd hovslagare lägga ett vårvärmande omslag som mjukar upp hoven och underlättar dränering av bölden. Ett våtvärmande omslag får dock inte sitta på längre är 12 timmar. När man lyckats tömma bölden ordentligt och hovslagaren har blivit inkopplad är det viktigt att man skyddar området från ny smuts. Hovslagaren lägger oftast på en sula eller gips för att skydda området och det är också viktigt att man inte släpper ut hästen i en blöt hage innan området läkt.
STÄCKNING ELLER FRAKTUR
En annan orsak till akut hälta kan vara en muskulär sträckning eller en fraktur.
– Vid en muskulär sträckning är hästen oftast inte blockhalt men ömmar när man palperar muskulaturen. Vid en fraktur får man fram ömhet när man trycker på själva skelettet. Om hästen har en svullnad och det knastrar när man trycker på området är det ett tecken på fraktur. Vid misstanke av fraktur ska man inte röra på hästen innan man konsulterat en veterinär. Man ska inte heller på eget bevåg ge hästen någon form av smärtlindring då de initialt kan maskera problemområdet och förvärra skadan.
SPIKTRAMP
Akut hälta kan även bero på att hästen har trampat på något vasst som trängt in i hoven. Vid ett spiktramp har föremålet trängt in i sulan eller strålen och kan då lätt skada viktiga strukturer vilket kan ge allvarliga inflammationer.
– Om hästen har ett spiktramp bör man i möjligaste mån vänta med att dra ut föremålet. Detta eftersom det är viktigt att med hjälp av röntgen notera hur föremålet sitter fast i hoven så man snabbt kan se om den skadat hovens olika strukturer eller inte. Det är även viktigt då hornet sluter sig snabbt och det kan vara svårt att efter avlägsnande se vart föremålet har suttit fast. Om man måste dra ut föremålet är det viktigt att notera dess riktning samt vart och hur lång in i hovet det suttit. Spara även föremålet och visa det för veterinären.
FÅNG
En annan vanlig orsak till akut hälta är fång. Det innebär att hästen har fått en inflammation i lamellagret (ytan som sammanbinder läderhuden med hornkapseln i hoven). Orsaken kan exempelvis vara hormonella störningar beroende på cushings syndrom eller ämnesomsättningssjukdomar orsakade av övervikt, kraftigt bete eller bete med felaktigt sockerinnehåll exempelvis efter frost/temperaturväxlingar.
– Vid fång har hästen en stapplig gång, problem att vända samt står med framhovarna framför sig för att minska belastningen av hovarna. Fång drabbar alla fyra hovar och ger både ökad puls och ökad värme i hoven. Den initiala behandlingen är att ställa hästen i boxen med mjukt och torrt underlag. Man bör även kyla hästen ben samt ta bort krafftfodret. Veterinär tillkallas på direkten och ger smärtlindring samt antiinflammatorisk medicin. Det är viktigt att behandling sätt in så tidigt som möjligt då obehandlad fång kan ge mycket allvarliga konsekvenser.
GRADEN AV HÄLTA AVGÖR NÄR VETERINÄR BÖR KONTAKTAS
Jacob anser att det är graden av hälta som avgör om veterinär bör tillkallas direkt eller om hästägaren kan avvakta.
– Ju haltare och mer allmänpåverkad häst desto viktigare att tillkalla veterinär. Om hästen har en mindre hälta och hästägaren kan efter bedömning se en liten svullnad som kan härleda hältan kan man börja med att kyla området i cirka 15-20 minuter och hålla hästen lugn. Kontrollerad skritt vid hand rekommenderas. Man bör iaktta hästen noga och hålla koll på hur skadan utvecklar sig. Går svullnaden ner och hältan minskar kan man avvakta med att kontakta veterinär men är man osäker är det bättre att rådfråga veterinär en gång för mycket än en gång för lite.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.


Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!