Foto: Adobe Stock/Hippson
Att hästen blir akut halt händer de flesta hästägare förr eller senare. Det finns några olika anledningar till akut hälta och veterinär Jacob Herslow ger tips gällande möjliga orsaker och behandling.
En av de vanligaste orsakerna till akut hälta hos häst är att den drabbats av en hovböld. En hovböld beror på att bakterier har kommit in i lamellranden där de förökar sig, bryter ner hornet och en böld bildas vilket är väldigt smärtsamt för hästen.
– Min erfarenhet är att många av fallen av akut hälta orsakas av en hovböld. Om man misstänker en hovböld ska man titta på hur hästen belastar benet. De går oftast på tå och vill inte belasta hela hoven. Sen bör man känna igenom hästen ben ordentligt. Leta efter ökad värme och svullnad. En hovböld kan ofta ge en diffus svullnad som kan stäcka sig hela vägen upp till hasen. Denna svullnad kan misstolkas som senskada men anledningen kan många gånger vara just en hovböld. Man bör även ta tempen på sin häst samt kontrollera den digitala pulsen (hovens puls). Den digitala pulsen känner man genom att sätta fingrarna mot baksidan av kotan. Ett tips är att träna på att känna hovens puls så man vet hur den känns i normalt läge. Då har man något att jämföra med, säger Jacob.
ERFAREN VETERINÄR SOM ÄR SPECIALIST I HÄSTENS SJUKDOMAR
Jacob Herslow tog veterinärexa- men 1995 och har sedan dess arbetat som praktiserande veterinär. År 2001 blev han specialist i hästens sjukdomar och har arbetat på många olika kliniker i Sverige, från norr till söder. Sedan 2009 arbetar han hos Distriktsveterinärerna i Flyinge. (Foto: Privat/Hippson)
LOKALISERA BÖLDEN
Nästa steg i undersökningen är att lyfta på hästens ben och med hjälp av en visitertång eller sin egen tumme trycka över hela sulan. Reagerar hästen när man trycker på ett visst område har man börjat lokalisera vart bölden kan befinna sig.
– Får man en reaktion kan man ta av skon (om man vet hur det görs) och rengöra det misstänkta området. Man kan även testa att skrapa lite försiktigt, är det en väldigt ytlig böld kan den med lite tur spricka upp bara av det. Annars kan man i samråd med veterinär eller godkänd hovslagare lägga ett vårvärmande omslag som mjukar upp hoven och underlättar dränering av bölden. Ett våtvärmande omslag får dock inte sitta på längre är 12 timmar. När man lyckats tömma bölden ordentligt och hovslagaren har blivit inkopplad är det viktigt att man skyddar området från ny smuts. Hovslagaren lägger oftast på en sula eller gips för att skydda området och det är också viktigt att man inte släpper ut hästen i en blöt hage innan området läkt.
STÄCKNING ELLER FRAKTUR
En annan orsak till akut hälta kan vara en muskulär sträckning eller en fraktur.
– Vid en muskulär sträckning är hästen oftast inte blockhalt men ömmar när man palperar muskulaturen. Vid en fraktur får man fram ömhet när man trycker på själva skelettet. Om hästen har en svullnad och det knastrar när man trycker på området är det ett tecken på fraktur. Vid misstanke av fraktur ska man inte röra på hästen innan man konsulterat en veterinär. Man ska inte heller på eget bevåg ge hästen någon form av smärtlindring då de initialt kan maskera problemområdet och förvärra skadan.
SPIKTRAMP
Akut hälta kan även bero på att hästen har trampat på något vasst som trängt in i hoven. Vid ett spiktramp har föremålet trängt in i sulan eller strålen och kan då lätt skada viktiga strukturer vilket kan ge allvarliga inflammationer.
– Om hästen har ett spiktramp bör man i möjligaste mån vänta med att dra ut föremålet. Detta eftersom det är viktigt att med hjälp av röntgen notera hur föremålet sitter fast i hoven så man snabbt kan se om den skadat hovens olika strukturer eller inte. Det är även viktigt då hornet sluter sig snabbt och det kan vara svårt att efter avlägsnande se vart föremålet har suttit fast. Om man måste dra ut föremålet är det viktigt att notera dess riktning samt vart och hur lång in i hovet det suttit. Spara även föremålet och visa det för veterinären.
FÅNG
En annan vanlig orsak till akut hälta är fång. Det innebär att hästen har fått en inflammation i lamellagret (ytan som sammanbinder läderhuden med hornkapseln i hoven). Orsaken kan exempelvis vara hormonella störningar beroende på cushings syndrom eller ämnesomsättningssjukdomar orsakade av övervikt, kraftigt bete eller bete med felaktigt sockerinnehåll exempelvis efter frost/temperaturväxlingar.
– Vid fång har hästen en stapplig gång, problem att vända samt står med framhovarna framför sig för att minska belastningen av hovarna. Fång drabbar alla fyra hovar och ger både ökad puls och ökad värme i hoven. Den initiala behandlingen är att ställa hästen i boxen med mjukt och torrt underlag. Man bör även kyla hästen ben samt ta bort krafftfodret. Veterinär tillkallas på direkten och ger smärtlindring samt antiinflammatorisk medicin. Det är viktigt att behandling sätt in så tidigt som möjligt då obehandlad fång kan ge mycket allvarliga konsekvenser.
GRADEN AV HÄLTA AVGÖR NÄR VETERINÄR BÖR KONTAKTAS
Jacob anser att det är graden av hälta som avgör om veterinär bör tillkallas direkt eller om hästägaren kan avvakta.
– Ju haltare och mer allmänpåverkad häst desto viktigare att tillkalla veterinär. Om hästen har en mindre hälta och hästägaren kan efter bedömning se en liten svullnad som kan härleda hältan kan man börja med att kyla området i cirka 15-20 minuter och hålla hästen lugn. Kontrollerad skritt vid hand rekommenderas. Man bör iaktta hästen noga och hålla koll på hur skadan utvecklar sig. Går svullnaden ner och hältan minskar kan man avvakta med att kontakta veterinär men är man osäker är det bättre att rådfråga veterinär en gång för mycket än en gång för lite.
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Anpassat schema, instruktörer i absoluta toppklass och gratis uppstallning av din privata tävlingshäst. Det låter ju som en dröm!
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Det är många aspekter man bör ha koll på när man ska transportera sin häst och val av rätt dragbil har stor påverkan på hur säkert ekipaget är på vägen.
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Ett helhetstänk gällande träningsupplägg, viloperioder och rätt anpassade produkter ger han sina hästar optimala förutsättningarna att kunna prestera.
"Viktigt att vi ryttare också tränar och förbättrar våra egna svagheter"
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!