I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2021-02-11
Foto: Adobe Stock/Hippson
Så hanterar du en akut halt häst
Att hästen blir akut halt händer de flesta hästägare förr eller senare. Det finns några olika anledningar till akut hälta och veterinär Jacob Herslow ger tips gällande möjliga orsaker och behandling.
Att hästen blir akut halt händer de flesta hästägare förr eller senare. Det finns några olika anledningar till akut hälta och veterinär Jacob Herslow ger tips gällande möjliga orsaker och behandling.
En av de vanligaste orsakerna till akut hälta hos häst är att den drabbats av en hovböld. En hovböld beror på att bakterier har kommit in i lamellranden där de förökar sig, bryter ner hornet och en böld bildas vilket är väldigt smärtsamt för hästen.
– Min erfarenhet är att många av fallen av akut hälta orsakas av en hovböld. Om man misstänker en hovböld ska man titta på hur hästen belastar benet. De går oftast på tå och vill inte belasta hela hoven. Sen bör man känna igenom hästen ben ordentligt. Leta efter ökad värme och svullnad. En hovböld kan ofta ge en diffus svullnad som kan stäcka sig hela vägen upp till hasen. Denna svullnad kan misstolkas som senskada men anledningen kan många gånger vara just en hovböld. Man bör även ta tempen på sin häst samt kontrollera den digitala pulsen (hovens puls). Den digitala pulsen känner man genom att sätta fingrarna mot baksidan av kotan. Ett tips är att träna på att känna hovens puls så man vet hur den känns i normalt läge. Då har man något att jämföra med, säger Jacob.
ERFAREN VETERINÄR SOM ÄR SPECIALIST I HÄSTENS SJUKDOMAR
Jacob Herslow tog veterinärexa- men 1995 och har sedan dess arbetat som praktiserande veterinär. År 2001 blev han specialist i hästens sjukdomar och har arbetat på många olika kliniker i Sverige, från norr till söder. Sedan 2009 arbetar han hos Distriktsveterinärerna i Flyinge. (Foto: Privat/Hippson)
LOKALISERA BÖLDEN
Nästa steg i undersökningen är att lyfta på hästens ben och med hjälp av en visitertång eller sin egen tumme trycka över hela sulan. Reagerar hästen när man trycker på ett visst område har man börjat lokalisera vart bölden kan befinna sig.
– Får man en reaktion kan man ta av skon (om man vet hur det görs) och rengöra det misstänkta området. Man kan även testa att skrapa lite försiktigt, är det en väldigt ytlig böld kan den med lite tur spricka upp bara av det. Annars kan man i samråd med veterinär eller godkänd hovslagare lägga ett vårvärmande omslag som mjukar upp hoven och underlättar dränering av bölden. Ett våtvärmande omslag får dock inte sitta på längre är 12 timmar. När man lyckats tömma bölden ordentligt och hovslagaren har blivit inkopplad är det viktigt att man skyddar området från ny smuts. Hovslagaren lägger oftast på en sula eller gips för att skydda området och det är också viktigt att man inte släpper ut hästen i en blöt hage innan området läkt.
STÄCKNING ELLER FRAKTUR
En annan orsak till akut hälta kan vara en muskulär sträckning eller en fraktur.
– Vid en muskulär sträckning är hästen oftast inte blockhalt men ömmar när man palperar muskulaturen. Vid en fraktur får man fram ömhet när man trycker på själva skelettet. Om hästen har en svullnad och det knastrar när man trycker på området är det ett tecken på fraktur. Vid misstanke av fraktur ska man inte röra på hästen innan man konsulterat en veterinär. Man ska inte heller på eget bevåg ge hästen någon form av smärtlindring då de initialt kan maskera problemområdet och förvärra skadan.
SPIKTRAMP
Akut hälta kan även bero på att hästen har trampat på något vasst som trängt in i hoven. Vid ett spiktramp har föremålet trängt in i sulan eller strålen och kan då lätt skada viktiga strukturer vilket kan ge allvarliga inflammationer.
– Om hästen har ett spiktramp bör man i möjligaste mån vänta med att dra ut föremålet. Detta eftersom det är viktigt att med hjälp av röntgen notera hur föremålet sitter fast i hoven så man snabbt kan se om den skadat hovens olika strukturer eller inte. Det är även viktigt då hornet sluter sig snabbt och det kan vara svårt att efter avlägsnande se vart föremålet har suttit fast. Om man måste dra ut föremålet är det viktigt att notera dess riktning samt vart och hur lång in i hovet det suttit. Spara även föremålet och visa det för veterinären.
FÅNG
En annan vanlig orsak till akut hälta är fång. Det innebär att hästen har fått en inflammation i lamellagret (ytan som sammanbinder läderhuden med hornkapseln i hoven). Orsaken kan exempelvis vara hormonella störningar beroende på cushings syndrom eller ämnesomsättningssjukdomar orsakade av övervikt, kraftigt bete eller bete med felaktigt sockerinnehåll exempelvis efter frost/temperaturväxlingar.
– Vid fång har hästen en stapplig gång, problem att vända samt står med framhovarna framför sig för att minska belastningen av hovarna. Fång drabbar alla fyra hovar och ger både ökad puls och ökad värme i hoven. Den initiala behandlingen är att ställa hästen i boxen med mjukt och torrt underlag. Man bör även kyla hästen ben samt ta bort krafftfodret. Veterinär tillkallas på direkten och ger smärtlindring samt antiinflammatorisk medicin. Det är viktigt att behandling sätt in så tidigt som möjligt då obehandlad fång kan ge mycket allvarliga konsekvenser.
GRADEN AV HÄLTA AVGÖR NÄR VETERINÄR BÖR KONTAKTAS
Jacob anser att det är graden av hälta som avgör om veterinär bör tillkallas direkt eller om hästägaren kan avvakta.
– Ju haltare och mer allmänpåverkad häst desto viktigare att tillkalla veterinär. Om hästen har en mindre hälta och hästägaren kan efter bedömning se en liten svullnad som kan härleda hältan kan man börja med att kyla området i cirka 15-20 minuter och hålla hästen lugn. Kontrollerad skritt vid hand rekommenderas. Man bör iaktta hästen noga och hålla koll på hur skadan utvecklar sig. Går svullnaden ner och hältan minskar kan man avvakta med att kontakta veterinär men är man osäker är det bättre att rådfråga veterinär en gång för mycket än en gång för lite.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.


Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!