Dressyr
Publicerad: 2022-09-21
Cathrine Laudrup Dufour med förra årets vinnare av fyraårsfinalen, For Rose ts. Arkivfoto: Linnea Lindahl
Cathrine Dufour om unghästarna: ”Viktigt med bra mindset”
Snart är det dags för de unga hästarna att inta Flyinge när Breeders Trophy drar igång. Först ut är dressyrhästarna och veckans höjdpunkt är testridningen med den danska världsmästaren Cathrine Laudrup Dufour. Här berättar ryttaren mer om vad hon letar efter hos de unga topphästarna, hur hon tycker att dressyraveln har förändrats och vad hon gör när hon sitter upp på en ny häst för första gången.
Text: Linnea Lindahl
Breeders Trophy, uppfödarnas tävling, ligger i fokus under SWB Equestrian Weeks som avgörs på Flyinge under vecka 39 och 40. Den första veckans är det dressyr som gäller. På lördagen den 1 oktober är det dags för Cathrine Laudrup Dufour, den danska toppryttaren och nyblivna dubbla VM-medaljören, att rida de bästa fyraåriga dressyrhästarna under finalen och testridningen. Det är tredje gången som Cathrine testrider fyraåringar i Flyinge.
– Jag är jätteglad över att jag får komma tillbaka. Förra året var det väldigt hög kvalité, så i år har jag höga förväntningar, säger Cathrine vid en presskonferens med SWB.
Ridbarhet och anpassningsbar häst
– Hästarna kan se väldigt olika ut beroende på hur mycket de har blivit ridna. Några hästar är väldigt gröna, medan andra har blivit ridna längre. Men det som är viktigt för mig är att hästen har ett bra ”mindset” och vill jobba med mig. Jag vill känna att hästen följer båda tyglarna och lyssnar till min skänkel. Det är en fördel om hästen försöker följa mig och anpassa sig efter mig som ryttare när jag sitter upp. Alla ryttare rider lite olika och jag behöver också tänka på hur hästen är formad av dess tidigare ryttare, men så länge hästen lyssnar på mig och försöker anpassa sig så är det bra. Jag vill känna anpassningsbarhet och god ridbarhet, förklarar Cathrine.
När hon sitter upp på en ny häst som hon aldrig har ridit tidigare, och som dessutom är ung, finns det ett par saker som hon checkar av under sitt ridpass.
– Jag går verkligen ”back to basics” och börjar med att kolla gas, broms och styrning. Jag rider mest innanför fyrkantsspåret för att känna hur rak hästen är, hur är balansen, går den att styra? När jag har stämt av det kan jag göra lite tempoväxlingar där hästen är redo för det. Jag vill försöka få hästen att känna sig bekväm, så min främsta uppgift blir att göra testridningen till en positiv erfarenhet för dem. Hästarna är ju bara fyra år och det här blir en stor uppgift för dem, säger Cathrine.
Vill se hållbar avel
Hon har sett en utveckling inom dressyraveln som hon menar går åt rätt håll.
– Det känns som att uppfödarna generellt, både i Sverige och Danmark, inte bara vill ha stora gångarter längre nu för tiden. Både uppfödare och ryttare vill ha hästar med hög ridbarhet och som håller länge. Det är viktigt med gångarterna också, men framförallt vill vi ha hästar som är avlade på ett smart sätt. De ska röra sig på ett hälsosamt vis och vi vill ha hästar som ska kunna ridas och tävlas länge på ett hållbart sätt, säger Cathrine.
Har egna SWB-hästar i stallet
Cathrine berättar att hon själv har två SWB-hästar hemma i sitt stall i Danmark. Det handlar dels om ett femårigt sto med fina kvalitéer, men även om den sjuåriga hingsten Vividus, som Cathrine tror mycket på inför framtiden. De är båda två heta hästar med mycket energi, vilket Cathrine gillar.
– Vividus är absolut en framtida Grand Prix-häst för mig. Han älskar att jobba, men ibland tar det ett tag för honom att förstå allting. Men när det väl sitter så sitter det ordentligt. Han är fantastisk och jag har höga förväntningar inför framtiden. Tanken är att vi ska debutera i Grand Prix nästa år, berättar hon.
Flera kringklasser
Under coronapandemin sänktes kraven för att kunna kvala in till Breeders Trophy, men nu har kvalkraven höjts till samma nivå som förut.
– Det har varit hög kvalité och många som vill vara med i år, vi är jättetaggade på årets upplaga av tävlingarna, säger Helen Uddefors, vd på Flyinge.
Utöver unghästklasserna bjuds det även på högre Grand Prix-klasser. I kringklasserna får publiken bland annat se de svenska ryttarna Johanna Due Boje, Marina Mattsson, Yvonne Österholm, Mads Hendeliowitz och Ebba von Essen.
Vecka 40 fortsätter tävlingarna på Flyinge med Breeders Trophy för hopphästar. Där är det Henrik von Eckermann som sitter upp som testryttare för första gången den 8 oktober.
Breeders Trophy i fälttävlan arrangeras i år av Gärds RF i Kristianstad vecka 41 den 14-16 oktober.
Läs mer om SWB Equestrian Weeks här
Liknande webbartiklar
- Carl Hedin om vinsten med Skyline To B: "Känns som att gå på moln"
- Skyline To B är SWB:s mest lovande fyraåring: "Vad mer kan man önska?"
- Cathrine Laudrup Dufour berättar om testridning, tomma stallplatser och världscupens premiär
- André Brandt och Messi bäst i sjuårsklassen: "Har låtit honom växa med uppgiften"
- Linell om egna vinnar-uppfödningen efter testridningen – har tävlat tre generationer
- Pacific är den mest lovande femåringen
- Simona VS tog hem segern i sexårsfinalen: "Snabbast utan att jag rider fort"
- Så här togs de femåriga hopphästarna ut till testridning
- Unga hopphästar hela veckan i Flyinge
- Sjuårsfinalens vinnare: "En dröm jag aldrig trodde skulle bli sann"

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.

Stärk och lösgör med klassiska "fyrkanten"
Den klassiska övningen är riktigt nyttig, inslag av den kan användas dagligen menar C-tränaren Emma Byström. Upplägget fyller flera syften.

Kan AI-bedömning användas inom dressyr?
Malin Axelsson och Emilia Aronsson har intervjuat domare om hur de ser på ett AI-bedömningssystem och hur det skulle kunna fungera.
Läsarfavorit: "Förvånade mig lite att domarna var så positiva"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!