Dressyr
Publicerad: 2023-02-25
Krüth om världscupsegern i Göteborg: "Hon kändes superbra"
Carina Cassoe Krüth och Heiline's Danciera bjöd på en riktig show i Scandinavium. Till tonerna av bland annat Backstreet Boys och Nsync dansade de hem världscupküren på lördagen och satte dessutom personbästa.
Text: Frida Bank
Foto: Linnea Lindahl
Den tyska dressyrdrottningen Isabell Werth har vunnit världscupfinalen flera gånger och leder ligan. I år tävlar hon med DSP Quantaz och de visade som vanligt upp ett starkt program. Tyvärr blev det en miss i ettorna och en något orytmisk skritt, i ett annars felfritt program till musik av Bonnie Tyler. Publiken älskade vad de såg, vilket hördes av jublet inne i arenan. Det blev 82,775 procent och ekipaget gick upp i ledning.
Men det var innan Carina Cassoe Krüth och Heiline's Danciera dansade in. De vann fredagens Grand Prix och visar verkligen en strålande form, så även i küren. Ett felfritt program och när Carina red in på sista medellinjen med enhandsfattning klappade publiken högljutt i takt. Det blev personbästa på 86,855 procent och ännu en seger i Scandinavium.
– Jag är väldigt, väldigt glad. Hon kändes superbra i dag också. Alla kämpar med något och för oss har det varit piaffen men det känns mycket bättre nu, säger Carina.
Carina Cassoe Krüth och Heiline's Danciera.
Carina Cassoe Krüth och Heiline's Danciera.
Carina Cassoe Krüth och Heiline's Danciera.
Vinnaren missar finalen
Carina kommer inte att rida finalen i Omaha, även om hon kvalar dit. Hon ligger nu på 13:e plats och det finns nio biljetter till finalen.
– Det har inte varit planen i år. Men vi har tränat på bra och hon utvecklas hela tiden, jag är väldigt glad för henne, så jag är lite ledsen att jag inte åker till Omaha med de andra här. Men jag har bara en häst, jag måste ta hand om henne så att jag kan ha henne i många år. Hon är bara tolv, säger ryttaren.
Någon som kvalat till Omaha med besked är Nanna Skodborg Merrald. Hon har kvalat tre hästar till finalen och ligger på tredje plats i ligan. I Göteborg tävlar hon med 19-årige Blue Hors Zack de fick 81,385 procent och kom på tredje plats.
– Han kändes jättefin i dag, vi fick till några riktigt bra saker. Piaffen var bättre i dag men tyvärr blev det några misstag. Men han var fräsch och glad och det är det viktigaste. Jag tror helt enkelt inte att jag var skarp nog i dag, så är det ibland.
Hon har Blue Hors Zepter som förstahandsval till finalen.
Werth och Quantaz till Omaha
Dagens tvåa, Isabell Werth, har kvalat med två hästar och kommer att rida DSP Quantaz i Omaha.
– Jag är väldigt glad i dag. Efter ritten igår kämpade jag lite med mig själv. Det var inte super, det finns utrymme för finjusteringar och han är inte i samma form som i Basel. Första delen var rätt bra men sen var det några småsaker, och jag var dum i sista bytena och störde hans rytm. Jag vet inte varför. Det var mitt fel. I slutet kom rytmen tillbaka och resten var bra.
– Jag har bara ridit den här küren med honom så här två gånger, så vi har lite att göra. Nu får han vila i två veckor, sen ska vi förbereda oss och jag ska lära mig av mina misstag inför Omaha.
Johanna och Mazy bästa svenska ekipage
Sverige hade fyra ryttare till start och bäst gick det för Johanna Due Boje med Mazy Klövenhöj som blev femmor. De dansade till musik från Lord of the Dance och fick 74,76 procent. Det blev en miss i bytena i vartannat men ryttaren är nöjd med dagens insats.
– Det var en jättehärlig känsla. Hon har varit otroligt laddad både i går och i dag men jag tyckte att jag fick till ett bättre samspel i dag. Energin hon har kunde jag använda mig av istället för att dämpa. Vi hade en miss i bytena men allt annat kändes jättefint, säger hon.
Johanna menar att hennes kür egentligen är lite för lätt för de här sammanhangen, men hon har en plan framåt.
– Den har lite för låg svårighetsgrad, tanken är att göra en ny i år. Den högre svårighetsgraden får komma då.
Jeanna Högberg och Astoria fick 73,48 procent och det blev en sjätteplats. Astoria var mer avspänd i dag och ryttaren såg väldigt glad ut efteråt.
– Det är superhärligt där inne. Hon känns väldigt fin, sen får jag några ganska dyra misstag. Jag hade hoppats på lite högre procent men så är det.
Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj under ärevarvet.
Blod i munnen
Jacob Nörby Sörensen hann knappt börja sitt program med Sheeran innan domaren ringde i klockan. Tyvärr uteslöts ekipaget på grund av blodsregeln då Sheeran hade blod i munnen.
– Det är alltid tråkigt när det händer, det kan vara en liten grej som att hästen biter sig och det blöder. Reglerna är ju sådana. Blod, då är man utesluten, säger förbundskapten Bo Jenå till SVT.
Bo bekräftar sedan att det rörde sig om lite blod i munnen då Sheeran bitit sig.
– Det slutade direkt efter att de kommit ut från arenan, säger han.
Jennie Larsson och Bonafide fick en bättre känsla i küren än i Grand Prix-klassen. Bonafide var tagen av atmosfären och Jennie konstaterar efteråt att det är rutin som saknas. De fick 69,210 procent och red in på en sjundeplats.
Tävlingen i Göteborg är den näst sista deltävlingen innan finalen i Omaha den 4-8 april. Patrik Kittel är klar för final.
Resultat
Ställningen i världscupen
Tidigare på Hippson.se:
Danskarna dominerade i Grand Prix-klassen
Pop och romantik när Jeanna och Astoria bjuder upp
taggar
Liknande webbartiklar
- Danskarna dominerade dressyren i Scandinavium
- Johanna och Mazy på tionde plats i GP
- Nilshagen och Dufour klara för toppdressyr i Friends arena
- Patrik Kittel och Bonamour på pallen i världscupen
- Nanna Skodborg Merrald är världscupsäsongens raket
- Favorit i repris för von Bredow-Werndl – Nilshagen satsar mot OS: "En stor dröm"
- Ännu en toppseger för Jessica von Bredow-Werndl: "Fokuserar på att förbättras"
- DueBoje åtta i finalen: "Hon är helt grym"
- Johanna Due Boje och Mazy kürvinnare i Danmark: "Bästa küren vi levererat"
- Isabell Werth vinner världscupen för femte gången: ”Jag fick gåshud”

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!