Patrik Kittel och Deja (e. Silvano – Don Schufro)
Han vann den västeuropeiska ligan i dressyr och ligger både på plats nio och elva i världsrankningen. Nu har Patrik Kittel siktet inställt på världscupfinalen i Paris i helgen.
– Det kommer att bli en av de bästa finalerna någonsin, säger han.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Vid lunchtid på onsdagen åker Sveriges högst rankade dressyryttare, Patrik Kittel, till Paris för att göra sig redo inför världscupfinalen. Fredag är det dags för honom och OS-hästen Deja att rida in framför publiken på arenan för Grand Prix. Och på lördag gäller det, då är det dags att prestera på topp och att dansa loss i küren.
– Det känns riktigt bra och det ska bli jättespännande. Jag tror att det kommer bli en av de bästa finalerna någonsin. Det är väldigt bra ryttare och hästar med i år.
Deja ger alltid järnet
Att det skulle bli just SWB-stoet Deja som följer med till Paris var inte helt klart. Även Patriks andra topphäst, Delaunay, var klar för final.
– ”Dude” har varit jätteduktig, men det kändes som att Deja skulle gå finalen. Det var ett ganska spontant beslut. Hon gjorde en väldigt fin kür i Stockholm och i Amsterdam, över lag har hon legat på höga poäng i küren. Hon är så enormt bra och säker på det hon gör. När man har möjligheten att välja mellan två riktigt fina hästar handlar det mer om att bara ta ett beslut. Att välja Deja kändes rätt just nu helt enkelt.
Patrik berättar att Deja alltid är trygg när hon kommer in på banan.
– Hon ger alltid järnet, trycker på och är väldigt positiv och glad när hon jobbar. Det är hennes främsta styrkor.
Inget utrymme för misstag
Under lördagens kür kommer Kittel och 14-åriga Deja att bjuda på ett avancerat program till tonerna av Stevie Wonder.
– Det är hennes vanliga kür. Den går hem otroligt bra både hos publiken och hos domarna. Jag har gjort den lite svårare på några ställen, men har inte ändrat jättemycket. Det är viktigt att vi håller fast vid rutinerna.
Ekipagets personbästa sattes under Sweden International Horse Show förra året. Då belönades de med 83 procent.
– Målet i Paris är att rida två fina rundor, jag brukar inte sätta några siffror. Om jag kan vara med i topp-5 eller i topp-6… Det är otroligt tätt i toppen. Du kan vara nummer tre och sedan snabbt halka ner till nummer sju. Det handlar om hundradelar.
Svårslagen Werth i toppstriden
Patrik menar att det finns en grupp på runt åtta ryttare som alla kämpar om de absoluta topplaceringarna.
– Det är bland annat Isabell Werth så klart, och Laura Graves från USA. Tyskarna är över lag väldigt starka. Även Edward Gal och Gock’s Zonik är på uppgång.
Samtidigt har Patrik själv haft en otroligt framgångsrik säsong – bland annat med nya personliga rekord, seger i världscupen i Olympia med ”Dude” och så toppade han som bekant hela den västeuropeiska världscupligan.
– Ja, det har varit en jättebra säsong hela vägen till Paris. Hästarna är i toppform. Men vid varje tävling är det ny lycka. Korten mixas på nytt.
Han poängterar hur viktigt det är att ta varje tävling steg för steg. Det är samma rutiner som gäller varje gång, oavsett om det är världscupfinal eller ej.
– På morgonen brukar jag rida för att komma i stämning. Och jag tittar alltid på tv-serien Friends innan start. Jag gör inget annorlunda utan håller fast vid mina rutiner, det är samma hela tiden.
Ser fram emot att bli pappa
Nyligen berättade Patrik och hans fru Lyndal Oatley att de väntar sitt första barn. En flicka är beräknad till oktober.
– Det är väldigt roligt. Jättespännande. Det blir en liten tös. Magen växer som bara den, säger Patrik och fortsätter:
– Det blir naturligtvis färre tävlingar och mer fokus på familjen i höst. Jag siktar på världscupen och lägger upp planeringen så att det är lugnare i oktober och november. Sen ska jag försöka vara i gång som vanligt. Men först satsar vi mot Tryon och VM, så får vi se hur det går efter det.
Redan i dagarna fick familjen ett nytillskott – hunden Charlie.
– Lilla Charlie ja, han är fantastiskt gullig. Det var riktigt hårt när vår förra hund Ozzy gick bort. Det var en otrolig karaktär och det har varit enormt tomt i huset utan honom. När vi såg en video på Charlie blev både jag och Lyndal förtjusta.
Start- och resultatlistor, världscupfinalen
Guide: Så sänder SVT
Arkiv: Tinne och "Magi" missar finalen
Arkiv: Douglas Lindelöw om kommande finalen
Patrik och Deja vinner i Falsterbo:
Patrik och "Dude" vinner världscupens omgång i London:
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!