Patrik Kittel och Deja (e. Silvano – Don Schufro)
Han vann den västeuropeiska ligan i dressyr och ligger både på plats nio och elva i världsrankningen. Nu har Patrik Kittel siktet inställt på världscupfinalen i Paris i helgen.
– Det kommer att bli en av de bästa finalerna någonsin, säger han.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Vid lunchtid på onsdagen åker Sveriges högst rankade dressyryttare, Patrik Kittel, till Paris för att göra sig redo inför världscupfinalen. Fredag är det dags för honom och OS-hästen Deja att rida in framför publiken på arenan för Grand Prix. Och på lördag gäller det, då är det dags att prestera på topp och att dansa loss i küren.
– Det känns riktigt bra och det ska bli jättespännande. Jag tror att det kommer bli en av de bästa finalerna någonsin. Det är väldigt bra ryttare och hästar med i år.
Deja ger alltid järnet
Att det skulle bli just SWB-stoet Deja som följer med till Paris var inte helt klart. Även Patriks andra topphäst, Delaunay, var klar för final.
– ”Dude” har varit jätteduktig, men det kändes som att Deja skulle gå finalen. Det var ett ganska spontant beslut. Hon gjorde en väldigt fin kür i Stockholm och i Amsterdam, över lag har hon legat på höga poäng i küren. Hon är så enormt bra och säker på det hon gör. När man har möjligheten att välja mellan två riktigt fina hästar handlar det mer om att bara ta ett beslut. Att välja Deja kändes rätt just nu helt enkelt.
Patrik berättar att Deja alltid är trygg när hon kommer in på banan.
– Hon ger alltid järnet, trycker på och är väldigt positiv och glad när hon jobbar. Det är hennes främsta styrkor.
Inget utrymme för misstag
Under lördagens kür kommer Kittel och 14-åriga Deja att bjuda på ett avancerat program till tonerna av Stevie Wonder.
– Det är hennes vanliga kür. Den går hem otroligt bra både hos publiken och hos domarna. Jag har gjort den lite svårare på några ställen, men har inte ändrat jättemycket. Det är viktigt att vi håller fast vid rutinerna.
Ekipagets personbästa sattes under Sweden International Horse Show förra året. Då belönades de med 83 procent.
– Målet i Paris är att rida två fina rundor, jag brukar inte sätta några siffror. Om jag kan vara med i topp-5 eller i topp-6… Det är otroligt tätt i toppen. Du kan vara nummer tre och sedan snabbt halka ner till nummer sju. Det handlar om hundradelar.
Svårslagen Werth i toppstriden
Patrik menar att det finns en grupp på runt åtta ryttare som alla kämpar om de absoluta topplaceringarna.
– Det är bland annat Isabell Werth så klart, och Laura Graves från USA. Tyskarna är över lag väldigt starka. Även Edward Gal och Gock’s Zonik är på uppgång.
Samtidigt har Patrik själv haft en otroligt framgångsrik säsong – bland annat med nya personliga rekord, seger i världscupen i Olympia med ”Dude” och så toppade han som bekant hela den västeuropeiska världscupligan.
– Ja, det har varit en jättebra säsong hela vägen till Paris. Hästarna är i toppform. Men vid varje tävling är det ny lycka. Korten mixas på nytt.
Han poängterar hur viktigt det är att ta varje tävling steg för steg. Det är samma rutiner som gäller varje gång, oavsett om det är världscupfinal eller ej.
– På morgonen brukar jag rida för att komma i stämning. Och jag tittar alltid på tv-serien Friends innan start. Jag gör inget annorlunda utan håller fast vid mina rutiner, det är samma hela tiden.
Ser fram emot att bli pappa
Nyligen berättade Patrik och hans fru Lyndal Oatley att de väntar sitt första barn. En flicka är beräknad till oktober.
– Det är väldigt roligt. Jättespännande. Det blir en liten tös. Magen växer som bara den, säger Patrik och fortsätter:
– Det blir naturligtvis färre tävlingar och mer fokus på familjen i höst. Jag siktar på världscupen och lägger upp planeringen så att det är lugnare i oktober och november. Sen ska jag försöka vara i gång som vanligt. Men först satsar vi mot Tryon och VM, så får vi se hur det går efter det.
Redan i dagarna fick familjen ett nytillskott – hunden Charlie.
– Lilla Charlie ja, han är fantastiskt gullig. Det var riktigt hårt när vår förra hund Ozzy gick bort. Det var en otrolig karaktär och det har varit enormt tomt i huset utan honom. När vi såg en video på Charlie blev både jag och Lyndal förtjusta.
Start- och resultatlistor, världscupfinalen
Guide: Så sänder SVT
Arkiv: Tinne och "Magi" missar finalen
Arkiv: Douglas Lindelöw om kommande finalen
Patrik och Deja vinner i Falsterbo:
Patrik och "Dude" vinner världscupens omgång i London:
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
Sätt övergångarna med serpentinen, åttvolten och treklövern. Ewa Angantyr berättar hur du gör träningspasset lite roligare, för både dig och hästen.
Ewas tre favoritmönster håller hästens intresse uppe hela ridpasset
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!