Foto: Privat
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder lag-EM i Lausanne, 2-5 september, och som skiljer European Cup från vanlig fälttävlan. Målet är att få ihop ett sammansvetsat och slagkraftigt gäng som kan vara med och slåss om medaljerna.
European Cup är ett internationellt mästerskap i CCI*** för ryttare från hela Europa och som hålls vartannat år. I år är det dags igen i Lausanne, Schweiz. 2019 gjordes en nystart och nu satsar teamet inför årets lag-EM stort mot att vara med och slåss bland topplagen. Bland annat är Hans Viebke med som dressyr- och kadriljnestor och Christoffer Forsberg som coach.
Första träningen
Helgens första träning blev en stark start och Hans Viebke var nöjd med genomförandet.
– Jag är mycket nöjd för att vara första gången. Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne, säger han i ett pressmeddelande.
I gruppen fanns det flera ryttare som var med vid förra European Cup-tävlingen i Westerstede 2019, men också många nya, bland annat Stina Arosenius, som går beridarprogrammet på Flyinge.
– I början var det utmanande att anpassa tempot efter de andra, det är något man inte är så van vid. Men det var väldigt lärorikt och kul, sa hon efteråt.
Mathias Gustafsson, som var med laget förra året, var också med.
– Hästarna gillar verkligen avdelningsridning, man märker hur kul de tycker att det är, säger han.
Samtliga ryttare var överens om att det var en väldigt rolig övning, som även hästarna uppskattade. Nu ska de hem och träna vidare, innan det blir dags för nästa träff om cirka en månad. Då blir det även tid för hopp- och terrängträning.
Tävlingsformatet European Cup genomförs i ett något annorlunda format än traditionell fälttävlan. Varje land har sex lagekipage, och ytterligare två som rider individuellt, totalt åtta ekipage. Man inleder med en lagdressyr där alla sex ekipagen i laget genomför en kadrilj. Här premieras samordning och laguppvisning framför enskilda prestationer. Därefter rider man sin individuella dressyr, följt av terräng och hoppning – som vanlig CCI3* fälttävlan.
Fas 1: lagdressyr; alla sex lagekipage på banan och genomför en synkroniserad kadrilj. Lagledaren ger kommandon för att samordna rörelserna. Banan är en normal 20x60 bana.
Fas 2: Individuell dressyr
Fas 3: Terräng
Fas 4: Hoppning
Långa listan på lagryttare (uttagning av de åtta ekipagen till lag-EM görs i mitten av juni):
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
År 2012 tog Louise Sjögren och hästen ”G2” SM-guld i reining – trots att hästen var blind och ingen visste om det. Den blinda hästen rids och tävlas än i dag.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!