Det estetiska är viktigt när Hovstallet visar upp sig. Precis som med ridning är körning en konst – när den utförs på rätt sätt.
Hur ofta ser du på dig själv som en konstnär när du sitter upp på hästen? Och borde vi inte kunna lära oss mer av de gamla kör- och ridkarlarna? Gösta Kylsberg har skrivit en doktorsavhandling om Hovstallet som konstföretag; där tradition, estetik och kommunikation är centrala begrepp.
Text: Ida Röök
Foto: Gösta Kylsberg
Gösta Kylsbergs hästintresse väcktes i vuxen ålder. Till att börja med var det ridning som gällde, men ganska snart riktades hans nyfikenhet mot körningen och då också mot Hovstallet. I Hovstallet finns i dag ungefär 18 hästar som inte minst används till körning, vid statsbesök och andra evenemang. Det är en anrik anläggning, insprängd som ett helt kvarter mitt i Stockholm, och som har en lång historia bakom sig. Där har framför allt utbildning av körhästar utvecklats i decennier.
- Man talar ofta om ridning och körning som en konst. Men jag tycker att begreppet har glömts bort till viss del i dag. Man säger ju att "där konsten tar slut, där tar våldet vid" och snabba lösningar kanske är vanligare än att luta sig mot lärdomen från de gamla mästarna, säger Gösta Kylsberg.
Han menar bland annat att man kan se ryttaren, eller kusken, som en konstnär - inte minst för det estetiska uttycket som ekipaget ger publiken.
- När det gäller Hovstallet är varje evenemang de deltar i en form av uppvisning, där är det otroligt viktigt att det ser bra ut. Det ska vara skönt för ögat. Och visst kan man se det här tankesättet inte minst inom ridsportens dressyr. Det är det estetiska som styr om det är ridkonst som utövas. Tittar du på ett ekipage som rör sig harmoniskt, där ryttaren eller kusken samspelar med hästen - då är det konst du bevittnar. Medan en ryttare som piskar på sin häst eller drar den i munnen inte besitter den reella kompetensen kring ridkonsten, menar Gösta.
Lär av mästarna
Doktorsavhandlingen "Kunglig kommunikation - körkonst och tradition" är det som ligger till grund för hans tankesätt. Där har han, genom ett så kallat autoetnografiskt (en metod som bygger på egna erfarenheter) tillvägagångssätt, tittat närmare på betydelsen av tradition, kommunikation och estetik i just Hovstallets historia och nutid.
- Jag har haft en unik möjlighet att följa Hovstallet under många år både som aktiv medarbetare och som forskare. Jag har också själv gått körkurser med flera av "de gamla mästarna" och de besitter verkligen en enorm kunskap som har förts vidare i generationer, men som kanske har fallit lite i glömska. Till sist är det erfarenhet och känsla som styr hur man handskas med hästar. Läromästarna utgår bland annat från att det tar mycket tid att utbilda en bra körhäst, säger Gösta.
När vi i dag frågar en proffsryttare hur han eller hon får hästen att hoppa höga hinder eller att gå de svåra skolorna i dressyren har denne ofta svårt att ge ett riktigt konkret svar. Känslan sitter liksom i kroppen hos dessa ryttare, de kan inte alltid riktigt sätta fingret på vad det är de faktiskt gör med hästen.
- Så är det också med de gamla läromästarna inom körning, känslan är svår att förmedla, menar Gösta Kylsberg.
Bra med ny självuppfattning
Han tror att många ryttare har mycket att vinna på att se sig själva som konstnärer när de rider.
- Det är betydelsefullt i sig om man kan ändra självbilden hos ryttaren eller kusken till att se att man faktiskt utför en konst, i samspel med hästen, säger Gösta.
När det gäller hans avhandling om Hovstallet är det just äktheten och upplevelserna som de förmedlar som gör verksamheten värdefull.
- Hovstallets framträdanden kan liknas vid performancekonst som skapar estetiska upplevelser både hos publik och konstnärer. Det vill säga hos ryttare och kuskar i konstföretaget Hovstallet, förklarar Gösta Kylsberg, som nu är ekonomie doktor på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.
Läs mer om och beställ avhandlingen här.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!