Nyheter
Publicerad: 2019-02-26
Angelica kämpar mot cancern: "Med hjälmen på känner jag mig inte skallig"
Angelica Rodman-Apodaca växte upp i Lund, men bor sedan 1999 i Kalifornien. Just nu är hon mitt uppe i en tuff behandling mot bröstcancer – hennes häst Fritz hjälper henne i allt det svåra.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Angelica började rida som liten tjej, hemma i Sverige tog hon lektioner och var fodervärd. Hon gjorde ett uppehåll från hästarna under tonåren, men de fanns alltid i hennes bakhuvud.
– Om jag såg en person i ridkläder i mataffären ville jag gärna hamna bakom honom eller henne i kassan, så att jag liksom kunde känna hästlukten, säger hon och skrattar.
Tillbaka till hästarna
År 1999 flyttade hon till San Diego i Kalifornien för att plugga. Så småningom träffade Angelica sin man och hon övertalade honom om att följa med på turridning på stranden och i bergen.
– Efter att mitt andra barn hade fötts, min dotter, kände jag lite att jag hade tappat mig själv. Jag behövde något att göra som var mitt. Och då tänkte jag så klart på hästarna. Jag sa till min man att jag skulle vilja ta en ridlektion, sedan dess har hästarna varit en stor del av mitt liv igen.
Först ville Angelica hoppa och hon hade inte en tanke på att rida dressyr.
– Jag ville ha action och adrenalin. Men så introducerades jag till dressyren av en vän och fastnade direkt.
Ganska snabbt inpå kom hon i kontakt med Feiner Fritz, en hannoveranervalack som i dag är tolv år gammal.
– Jag skulle egentligen köpa häst, men kunde inte få Fritz ur huvudet. Under tre år hyrde jag honom och för en tid sedan blev han min.
Opererades två gånger
Fritz är tränad upp till och med S:t Georges.
– Han är het och framåt och full av personlighet, berättar Angelica.
I oktober förra året fick hon diagnosen bröstcancer. Hon hade känt en knöl i det ena bröstet, men också att hennes armhåla kändes svullen.
– Det gjordes massor med tester, att vänta på svaren kändes som en evighet. Men jo, det var bröstcancer i stadie två.
Angelica opererades två gånger, efter det kunde hon knappt röra sin ena arm.
– Jag tänkte att "hur ska jag någonsin kunna rida igen?".
Hon gick på sjukgymnastik och fick tillbaka förmågan att röra armen. Just nu är Angelica mitt inne i cellgiftsbehandlingarna.
– Det har varit tungt. Först hade jag fyra rundor med ett väldigt starkt cellgift. Jag mådde pyton, blev deprimerad av att vara sängliggande och kunde inte träffa min häst då. Det som skulle ge mig mest energi, att träffa min häst, fick jag inte göra. Men de få gånger jag såg honom glömde jag bort att jag mådde illa.
Har tittat när tränaren ridit
Efter operationerna kunde Angelica inte vara nära Fritz alls, utan var tvungen att vara oerhört försiktig.
– Det var jobbigt, för det jag behövde just då var att åka till stallet. Varje gång vi körde på vägen dit bröt jag ihop. Det var i stallet jag kunde låta allt vara. Jag kunde vara mig själv och då kom alla känslorna.
Mellan behandlingarna har Angelica försökt vara så mycket hos sin älskade häst hon bara orkar, hon har suttit och tittat i timmar när hennes tränare – Jackie Duncan – har ridit honom.
Till slut sa hennes läkare att det var okej att sitta upp i sadeln igen.
– Jag åkte till Fritz direkt och hoppade upp i tights och gympaskor. Det var så befriande. Med hjälmen på kände jag mig inte skallig. Och på hästen kände jag mig inte sjuk.
Just nu får Angelica ett nytt cellgift som är lite mildare.
– Så nu mår jag bättre och får rida oftare. Det hjälper mig oerhört mycket mentalt, men också fysiskt. Min kropp känns stark och min bestämdhet är stor. Jag känner att jag rider bättre nu än vad jag gjorde innan min operation för tre månader sedan. Detta eftersom jag rider mer på känsla, min häst känns fantastisk. Det är nästan magiskt.
Ger hopp om framtiden
Angelica menar att hon har fått stor hjälp med Fritz under hela sin sjukdomstid. Hennes tränare har haft honom i full träning och hennes vänner i stallet har skött mycket av vardagsjobbet.
– Jag är så oerhört tacksam för allt de har hjälpt mig med.
Fritz har onekligen fått Angelica att må bättre.
– Han har haft stor betydelse i min cancerresa. Att få krama och lukta på honom under jobbiga dagar har fyllt mig med glädje. Under de många tester jag har gått igenom, och alla nålar som har stuckits in, har jag föreställt mig hur han och jag är ute på någon av våra uteritter. Eller hur hans mjuka mule känns.
– Han ger mig också hopp om min framtid. Inte minst om mina mål tillsammans med honom, men också om målet att förhoppningsvis kunna träna dressyrhästar en dag.
Liknande webbartiklar
- All Ins guldskor blir skärpspänne – säljs på auktion i insamling mot bröstcancer
- Insamling för att rädda ridskolehästen Flicka: ”Vill ge henne den här chansen”
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Ordnade tävling till stöd för cancerforskning
- Hovslagarmästare Rickard Svärd: "Jag ville dra mitt strå till stacken"
- Rosa spånbalar till stöd för bröstcancerforskningen
- Rosa och blå höbalar ger stöd till cancerforskningen
- Rosa oktober även i ridsportbutiker
- Hästarna hjälpte Marianne genom sorgen: ”Friskvård och avkoppling”
- Trodde cancern skulle stoppa – blev en segeryra: "Viktigt för mitt tillfrisknande"

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!