Nyheter
Publicerad: 2023-05-22
Behov av personal – ridklubben kan tvingas stänga: ”Var ska vi dra gränsen?”
Smedjebackens ryttarsällskap har det dåligt ställt. För att bedriva ridskola på ett hållbart sätt vill klubben anställa en verksamhetschef, istället för att driva föreningen enbart med ideella krafter. Men det krävs hjälp från kommunen, annars kommer verksamheten att läggas ned efter sommaren.
– Det känns som att tjejernas idrott prioriteras bort, säger en medlem som Hippson pratat med.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock
Hos Smedjebackens ryttarsällskap i Dalarna har man tidigare haft stora problem med mögel i stallarna. År 2018 blev flera hästar sjuka och även ett barn insjuknade och fick söka vård på grund av möglet. Efter att tester gjorts visade det sig att det fanns 20 olika mögelsorter i anläggningens väggar, och det stod klart att stallet behövde renoveras för att problemet skulle kunna lösas. I dag är problemet åtgärdat, vilket delvis gjordes med hjälp från kommunen men även med ideella krafter.
– I vissa boxar fanns det jordgolv med bäddar som vi har grävt ut för hand. Vi har släpat på stora stenar, plockat bort och skurat träväggar, skrapat och målat. En stor del av renoveringen är gjord helt och hållet av ideella medlemmar, säger en styrelsemedlem till Hippson.
Anställd personal blev vändpunkten
När stallet blev infekterat flyttade privatryttarna med sina hästar och föreningen har kämpat sedan dess för att skapa sig ett bättre rykte och för att locka fler medlemmar till klubben.
– Det har varit svårt att få tillbaka de privata ryttarna. När hästar i stallet blev sjuka på grund av möglet så flyttade ju alla, berättar Thomas Hausel, ordförande i föreningen.
Sedan årsskiftet har klubben dock kunnat vända den nedåtgående trenden, tack vare att de har satsat på att anställa ytterligare personal. De har nu tagit hjälp av en professionell verksamhetschef. Under våren har antalet ridande elever nästintill fördubblats och privatstallet har börjat fyllas på igen. Klubben ser nu möjligheter att kunna behålla ridskolan, såvida de får ekonomisk hjälp för att kunna behålla sin personal.
– Tidigare har verksamheten skötts enbart av ideella krafter, men alla har ju andra jobb och vi mäktar helt enkelt inte med allt och behöver personal, säger Thomas.
Behöver äga flera hästar
I dagsläget är majoriteten av ridskolans hästar inlånade för att gå med i verksamheten. För att göra ridskolan hållbar behöver man äga fler egna hästar.
– I dag äger ridskolan endast två hästar och resten är inhyrda. Det går helt enkelt inte runt med de pengar vi har. Det är inte hållbart, säger en styrelsemedlem som vill vara anonym.
– Om vi måste stå utan en erfaren ridskolechef så kommer vi att tappa elever igen. En förening kan inte drivas enbart av ideella krafter, vi måste kunna erbjuda kompetent avlönad personal. Vi har möjlighet att öka våra intäkter om vi hade kunnat köpa in flera egna hästar som skulle kunna göra att vi kan utöka antalet ryttare. Allting hänger ihop, säger medlemmen.
”Tjejernas idrott prioriteras bort”
Ridklubben känner sig bortprioriterade, då man menar att det satsas stort på andra idrotter i kommunen.
– Det finns ett annat idrottsområde i närheten där man har samlat flera idrotter för killar och män. Det är en jättefin idrottsanläggning med fotbollsplan, ishall och en utebandyrink samt banor för både tennis och handboll. Där finns det anställda vaktmästare och folk som tar hand om det. Men det känns som om tjejernas idrott prioriteras bort, säger medlemmen.
”Att inte ha en verksamhetschef är inget alternativ”
Om ingenting görs kommer man inte kunna bedriva någon verksamhet till hösten.
– Vi känner att ett gott steg på vägen hade varit om vi hade fått några hyresfria månader i alla fall, det skulle vara till hjälp på många sätt. Vi har möten inbokade med kommunen, men vi känner en stor stress kring att pengarna håller på att ta slut, säger Thomas.
– Vi har egentligen en fin anläggning med både paddock och ridhus samt aktiviteter för eleverna. Men utan våra instruktörer och vår verksamhetschef så kommer vi att tappa elever. Under året har vi ökat antalet uppsittningar vid lektion från 45 till 80, tack vare personalen. Vi vill ha kvar vår ridskola, men var ska vi dra gränsen? Att inte ha en verksamhetschef är inget alternativ. Vi vill utbilda elever i god hästhantering och hästkunskap. Då måste vi ha kunskap från kompetent personal, säger styrelsemedlemmen.
De menar även att ridsport som friskvård borde räknas som en stor nytta i samhället och därmed ytterligare en anledning att satsa på ridsporten.
– Det finns så många tjejer som mår dåligt i dag. Att då få komma till ett stall och vara med hästarna är den bästa medicinen. Vi önskar att verksamheten ska få fortsätta framåt, men tiden är knapp. Vi vill kunna erbjuda vår verksamhetschef en anställning, men vi vet inte om det är möjligt.
"Har en god dialog med samtliga föreningar"
Hippson har kontaktat Smedjebackens kommun om en kommentar till ärendet. De svarar följande via mejl:
"Smedjebackens kommun prioriterar fritidsverksamheten högt i vår kommun. Vi har många aktiva föreningar och har en god dialog med samtliga föreningar. Årligen betalas ett föreningsbidrag ut till föreningarna omslutande drygt en miljon kronor. Förutom dessa stöd så bidrar kommunen vid olika investeringsprojekt som föreningarna har. Detta som en liten bakgrund.
När det gäller Smedjebackens Ryttarsällskap så har kommunen gjort flera insatser genom åren. Det har byggts ett ridhus och en renovering av stallbyggnaden, är de största insatserna rent ekonomiskt. Föreningen får årligen del av föreningsbidraget och för 2023 så är föreningsbidraget beviljat om 130.000 kronor. Ett viktigt kriterium för att erhålla föreningsbidraget är att man har en väl fungerande barn- och ungdomsverksamhet samt att man har ordning och reda administrativt i sin förening, att styrelseprotokoll finns, verksamhetsberättelse, verksamhetsplan samt årsmötesprotokoll signerade och klara. Det har också under 2021 beviljats ett lån för inköp av hästar som sedermera efterskänkts till föreningen.
Verksamhetsmässigt så stöttar vi föreningen med olika tips på samverkan, föreningsmöten, ordförandeträffar och nätverk såsom Dalarnas Ridsportförbund, RF-SISU m.fl.
2018 så bekostade kommunen en extern utredning kring verksamheten i Ryttarsällskapet. Denna utredning visade på ett antal olika områden med stor förbättringspotential när det gäller inriktning på verksamheten, avgiftsmodeller m.m.
När det gäller kostnader vid sportfältet så följer kommunens strategi samma som för föreningsbidragen, d.v.s. att våra barn och ungdomar skall ha tillgång till bra aktivitetsanläggningar som stimulerar till idrottande och hälsa. På vårt sportfält så samsas följande verksamheter och föreningar ishockey, bandy, friidrott, fotboll, boule, beachvolley, beachhandboll, tennis, m.m. som du säkert förstår så når kommunens insats också där oerhört många barn och ungdomar."
taggar
Liknande webbartiklar
- Tiden snart ute för ridklubb – riskerar att förlora sin anläggning
- Ridskolan i Arvidsjaur kan läggas ner
- Härlig gård med fina träningsmöjligheter
- Nytt avtal undertecknat för Järfälla ryttarförening: ”Jätteskönt”
- Mögel i stall drabbar barn och hästar: "Fler riskerar att bli sjuka"
- Upprörda känslor när hästar drabbats av dålig stallmiljö: "Måste åtgärdas enligt lag"
- Tävlingsfotografen inför stängningen av webbshopen: ”Har varit en köpstorm”
- Vindelns ridklubb hotas av nedläggning: "Skulle tycka att det vore väldigt tråkigt"
- Östersunds hästklinik stänger – närmsta hästklinik 19 mil bort
- Ridskola tvingas stänga efter höjt foderpris: "150 medlemmar förlorar ett intresse"

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!