Nyheter
Publicerad: 2019-11-02
En skogsbrands omfattning kan variera beroende på vilken typ av vegetation som brinner. Exempelvis brinner lövträd främst i undervegetationen och trädtopparna, medan hela barrträden brinner. Arkivfoto: Adobe Stock
Handlingsplanen viktig vid skogsbrand: "Gäller att vara taktisk"
Om en skogsbrand skulle uppstå i närområdet är det viktigt att ha en tydlig plan. Under årets Hippocampus-dag föreläste SVA:s Karin Persson Waller i ämnet – och gav goda råd hur hästägare bör tänka förebyggande och i en krissituation.
Text: Jennie Börs
Statistik visar att det varje år görs 3 000 till 6 000 insatser för bränder i skog och mark. Hur många djur som drabbas på grund av dessa bränder är oklart, däremot kan det innebära stora direkta konsekvenser.
– Vad som kan hända varierar väldigt mycket. Djuren kan till exempel utsättas för brännskador, traumatiska skador, luftvägsproblem, stress och chock. Vissa djur dör tyvärr, säger Karin Persson Waller, statsveterinär hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Farliga rökpartiklar
Brandrök är det som påverkar allra flest hästar i samband med en skogs- eller terrängbrand eftersom den kan sprida sig väldigt långt.
– Rök och rökpartiklar irriterar både luftvägar och ögon. Partiklarna är oftast väldigt små och kan hamna i lungorna, vilket kan leda till olika typer av bekymmer och sekundära infektioner.
Hästar kan därför behöva skyddas om brandröken tränger sig på och blir allt för kraftig. Det görs bäst genom att stalla in hästarna och stänga dörrar samt fönster.
– Kan man på något sätt höja luftfuktigheten i stallet är det också bra, då fuktiga luftvägar minskar risken för problem. Man bör också undvika att ge dammigt foder och hästen ska naturligtvis varken tränas eller ansträngas.
Tydlig evakueringsplan
För att minimera risken att branden når fram till stallar eller hagar kan sly rensas bort och brandgångar göras. Skulle branden däremot komma så pass nära att en evakuering blir aktuell gäller det att ha en god evakueringsplan på förhand. Exempelvis är det viktigt att se över vilka som ska hjälpa till, hur hästarna ska transporteras samt var.
– Se till att ha olika vägalternativ eftersom vissa vägar kan vara blockerade. Det är också viktigt att se till att fordonen kan ta sig fram på de tänka vägarna, så det gäller att vara taktisk och se vad som fungerar, säger Karin och fortsätter:
– Det är även bra att ha olika alternativ av tillfälliga evakueringsplatser och undvik om möjligt att blanda olika besättningar, eftersom det blir en ökad spridningsrisk av infektionssjukdomar. Mat och vatten behöver också finnas på platsen dit hästarna flyttas.
I samband med en evakuering är det viktigt att följa givna direktiv från till exempel räddningstjänst och polis. Även att själva evakueringen sker på ett lugnt och metodiskt sätt för hästarna.
– Pricka av vilka hästar som har flyttats. På förhand kan det också vara bra att fundera över vilka hästar som ska flyttas i första hand samt om det är någon som kanske är bättre att avliva, till exempel på grund av ålder eller sjukdom.
När läget blir akut
Blir läget så pass allvarligt att en evakuering av hästarna inte hinns med bör djuren inte lämnas instängda. I stället behöver det finnas en instängd plats där djuren kan släppas fritt.
– Ett stort inhägnat område med så lite vegetation som möjligt är det bästa, men det är viktigt att hästarna har tillgång till mat och vatten i uppåt tre dagar. Hästarna bör heller inte ha någon utrustning eftersom den kan smälta och förvärra eventuella brännskador, säger Karin och fortsätter:
– I absolut sista hand kan hästarna släppas lösa, men det medför en större risk. De kan både skada sig själva eller andra, samt försvåra för räddningstjänsten.
När det akuta brandläget är över bör en veterinär undersöka hästarna så att rätt behandling kan sättas in vid behov. Även om djuren till synes ser friska ut är det också viktigt att själv hålla dem under daglig uppsikt.
– Det kan tillstöta luftvägsproblem eller brännskador som man inte upptäckt från början. Stressen hästarna utsatts för kan också försämra immunförsvaret vilket gör dem extra infektionskänsliga.
taggar
Liknande webbartiklar
- Skogsbrand härjar igen: ”Vi har evakuerat fyra ston med föl än så länge”
- Övning på katastrofsituation med hästar: ”Måste träna på att förflytta djur”
- Hästshow stoppades efter brand – hästar och människor evakuerades
- Hästar evakuerade vid stor skogsbrand
- "Om elden kommer" ska hjälpa hästägare att samarbeta vid brand
- Ridskolechefen om stallbranden: "Fruktansvärt att få beskedet”
- Hästar släpps lösa för att undkomma branden
- Missing people tar hjälp av hästar i eftersök: ”Har varit ett helt enormt gensvar”
- Tv-toppen 2017, plats 4: Den fantastiska föraren ger de rädda hästarna godis
- När branden kommer – fly eller stanna?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!