Nyheter
Publicerad: 2019-11-02
En skogsbrands omfattning kan variera beroende på vilken typ av vegetation som brinner. Exempelvis brinner lövträd främst i undervegetationen och trädtopparna, medan hela barrträden brinner. Arkivfoto: Adobe Stock
Handlingsplanen viktig vid skogsbrand: "Gäller att vara taktisk"
Om en skogsbrand skulle uppstå i närområdet är det viktigt att ha en tydlig plan. Under årets Hippocampus-dag föreläste SVA:s Karin Persson Waller i ämnet – och gav goda råd hur hästägare bör tänka förebyggande och i en krissituation.
Text: Jennie Börs
Statistik visar att det varje år görs 3 000 till 6 000 insatser för bränder i skog och mark. Hur många djur som drabbas på grund av dessa bränder är oklart, däremot kan det innebära stora direkta konsekvenser.
– Vad som kan hända varierar väldigt mycket. Djuren kan till exempel utsättas för brännskador, traumatiska skador, luftvägsproblem, stress och chock. Vissa djur dör tyvärr, säger Karin Persson Waller, statsveterinär hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Farliga rökpartiklar
Brandrök är det som påverkar allra flest hästar i samband med en skogs- eller terrängbrand eftersom den kan sprida sig väldigt långt.
– Rök och rökpartiklar irriterar både luftvägar och ögon. Partiklarna är oftast väldigt små och kan hamna i lungorna, vilket kan leda till olika typer av bekymmer och sekundära infektioner.
Hästar kan därför behöva skyddas om brandröken tränger sig på och blir allt för kraftig. Det görs bäst genom att stalla in hästarna och stänga dörrar samt fönster.
– Kan man på något sätt höja luftfuktigheten i stallet är det också bra, då fuktiga luftvägar minskar risken för problem. Man bör också undvika att ge dammigt foder och hästen ska naturligtvis varken tränas eller ansträngas.
Tydlig evakueringsplan
För att minimera risken att branden når fram till stallar eller hagar kan sly rensas bort och brandgångar göras. Skulle branden däremot komma så pass nära att en evakuering blir aktuell gäller det att ha en god evakueringsplan på förhand. Exempelvis är det viktigt att se över vilka som ska hjälpa till, hur hästarna ska transporteras samt var.
– Se till att ha olika vägalternativ eftersom vissa vägar kan vara blockerade. Det är också viktigt att se till att fordonen kan ta sig fram på de tänka vägarna, så det gäller att vara taktisk och se vad som fungerar, säger Karin och fortsätter:
– Det är även bra att ha olika alternativ av tillfälliga evakueringsplatser och undvik om möjligt att blanda olika besättningar, eftersom det blir en ökad spridningsrisk av infektionssjukdomar. Mat och vatten behöver också finnas på platsen dit hästarna flyttas.
I samband med en evakuering är det viktigt att följa givna direktiv från till exempel räddningstjänst och polis. Även att själva evakueringen sker på ett lugnt och metodiskt sätt för hästarna.
– Pricka av vilka hästar som har flyttats. På förhand kan det också vara bra att fundera över vilka hästar som ska flyttas i första hand samt om det är någon som kanske är bättre att avliva, till exempel på grund av ålder eller sjukdom.
När läget blir akut
Blir läget så pass allvarligt att en evakuering av hästarna inte hinns med bör djuren inte lämnas instängda. I stället behöver det finnas en instängd plats där djuren kan släppas fritt.
– Ett stort inhägnat område med så lite vegetation som möjligt är det bästa, men det är viktigt att hästarna har tillgång till mat och vatten i uppåt tre dagar. Hästarna bör heller inte ha någon utrustning eftersom den kan smälta och förvärra eventuella brännskador, säger Karin och fortsätter:
– I absolut sista hand kan hästarna släppas lösa, men det medför en större risk. De kan både skada sig själva eller andra, samt försvåra för räddningstjänsten.
När det akuta brandläget är över bör en veterinär undersöka hästarna så att rätt behandling kan sättas in vid behov. Även om djuren till synes ser friska ut är det också viktigt att själv hålla dem under daglig uppsikt.
– Det kan tillstöta luftvägsproblem eller brännskador som man inte upptäckt från början. Stressen hästarna utsatts för kan också försämra immunförsvaret vilket gör dem extra infektionskänsliga.
taggar
Liknande webbartiklar
- Skogsbrand härjar igen: ”Vi har evakuerat fyra ston med föl än så länge”
- Övning på katastrofsituation med hästar: ”Måste träna på att förflytta djur”
- Hästshow stoppades efter brand – hästar och människor evakuerades
- Hästar evakuerade vid stor skogsbrand
- "Om elden kommer" ska hjälpa hästägare att samarbeta vid brand
- Ridskolechefen om stallbranden: "Fruktansvärt att få beskedet”
- Hästar släpps lösa för att undkomma branden
- Missing people tar hjälp av hästar i eftersök: ”Har varit ett helt enormt gensvar”
- Tv-toppen 2017, plats 4: Den fantastiska föraren ger de rädda hästarna godis
- När branden kommer – fly eller stanna?

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!