Det brinner, en stor skogsbrand har brutit ut och 50 hästar samt 250 kor från två gårdar i Simlångsdalen måste evakueras. Detta var scenariot som målades upp när Svenska blå stjärnan övade inför en katastrofsituation. Häng med och få tips om handlingsplaner och annat viktigt.
Text och foto: Åsa Pernes
Hur gör man när man förflyttar hästar och kor i en extremt stressad situation? Vart kan man flytta djuren, vem gör vad och vem är huvudansvarig för respektive del?
Under en nationell övning som Svenska blå stjärnan och Regional resursgrupp (RRG) i Halland ordnat fick medlemmar från flera frivilligorganisationer i länet träna på att evakuera djur, samtidigt som man passade på att kontrollera sambandssystemet med kommunikationsradio.
– Vi måste veta vad vi ska göra i en krissituation. Och efter förra årets skogsbränder kände vi att vi behövde träna på att förflytta djur, förklarar Håkan Andersson som är vice ordförande i Svenska blå stjärnan i Halland, när vi möter honom på övningsdagens morgon.
Delas in i två grupper
Det är bland annat hans hästar gruppen kommer att få träna på.
– Jag tyckte att det var bra att vi började träna förflyttning med små hästar. Att gå in och fånga en stor nordsvensk i hagen skulle nog kännas mer skrämmande om man inte har hästerfarenhet. En spark från en stor häst skulle också orsaka större skada, säger Håkan.
Dagen inleds med utbildning samt genomgång av farligt gods och kommunikationsradion, därefter är det dags för gruppindelning. Det blir två evakueringsgrupper, en kommunikationsgrupp och en sabotagegrupp.
Hingsten Melkers BB King RS 775 evakueras först av alla i övningen.
Carina Alfvén rapporterar till sambandscentralen att hästarna är räddade.
Hippson följer med grupp nummer ett som ska förflytta hästar, samtidigt som grupp två tränar på att förflytta Anna Kristenssons kor.
Ett scenario för händelsen målas upp. Det brinner, vi måste evakuera alla djur, hästägaren är skadad och kan inte hjälpa till.
Var finns hästarna, vart ska vi flytta dem och med vad? En av gårdarna som ligger i riskzonen för brand är Melkers ponnystuteri och där finns ett stort antal minishetlandsponnyer som vi ska rädda. Hästägaren Susann Melkersson kan svara på frågorna, men i övrigt kan hon inte göra något eftersom hon enligt iscensättningen är skadad.
Hingst först ut
Det visar sig att det är ett antal hästar i en hage som behöver förflyttas eftersom vinden ligger på åt det hållet. Räddningsgruppen kopplar på hästtransporten och gör sig redo att ge sig i väg. Men innan de kan åka är de tvungna att evakuera en hingst.
För att få hingsten i säkerhet är de tvungna att passera en hage med ston. Hingsten får gå förbi stohagen med alla deltagare, när han väl är i säkerhet är det dags att åka i väg och flytta hästarna i hagen närmast branden. Deltagarna stämmer av med hästägaren Susann Melkersson var grimmor och grimskaft finns, sedan ger man sig av.
Kommunikationsradion används och grupperna rapporterar hela tiden vad som händer. När man kommer till den första hagen är det återigen dags att stämma av information med hästägaren, innan man kan gå in och rädda hästarna.
Det var lämpligt att öva med lite mindre hästar.
Hur många hästar ska det finnas i hagen, kan vi ta alla i samma transport, är det något annat vi ska tänka på?
Alla hästar finns i hagen och deltagarna börjar med att fånga in dem. Grimmor ska på och har man inte tagit på en häst en grimma förut är det inte ”glasklart” hur man gör. Men efter en stund är alla grimmor på och det är dags att lasta in hästarna i transporten.
Då ser man att en häst är skadad och måste föras tillbaka till stallet. Och så här är det vid flera tillfällen under dagen, planerna ändras lite vilket gör att övningarna känns realistiska.
Inte vana att lastas av okända
Alla hästar ska i alla fall in i transporten och även om de är små och vana vid att åka trailer är de inte vana vid att okända människor lastar dem. Men efter en stund är alla hästar inne i transporten. Samtliga, utom den skadade hästen, lastas av vid en ny och säker hage. Sedan bär det av till stallet med den häst som har skadat sig.
När hästen är omhändertagen arbetar fortfarande grupp två med att förflytta kor, eftersom de precis har fått höra från ”sabotagegruppen” att vinden har vänt. Vilket gör att de blir tvungna att snabbt ändra sina planer. Vi får åka dit och hjälpa till – om små ponnyer har egen vilja så har stora kor, stutar och tjurar också en del att säga till om. Det blir en del realistiska inslag i övningen. Men ingen kommer till skada – varken hästar, kor eller människor.
Dagen fortsätter med olika förflyttningar av hästar och kor. Från hagar till andra hagar, från stall till hagar och så vidare.
Goda råd om krisen kommer
Under dagen återkommer många till förra årets skogsbränder, en som pratar om detta är Malin Nilsson som är ordförande i Svenska blå stjärnan i Halland. Hon tar upp vikten av en beredskapsplan, alla borde ha en sådan menar hon. Och här kan man gå till sig själv, vad skulle du vilja att det fanns för information om du kom till en gård med hästar där det exempelvis brann?
Det här är en del av den information som alla borde ha i en pärm i stallet. Malin poängterar att det är pärm och papper som gäller.
– Mobiltelefoner i all ära, men om den inte fungerar eller stallägaren inte finns i närheten är det bra med en pärm i stallet. I pärmen är det även bra om det finns en områdeskarta, där man kan se alternativa vägar ut från gården och var alla hagar finns.
Malin rekommenderade även alla att kontakta grannar eller gårdar längre bort för att prata ihop sig om hur man gör om det till exempel börjar brinna. Vem har plats för extra hästar i sitt stall eller i sina hagar? Hur löser man vatten eller foder?
Malin Nilsson leder av den skadade hästen vid stallet.
Sedan ska alla ha ett synligt evakueringskit i stallet, där det finns grimmor och grimskaft till alla hästar. Man bör även tänka på foder och vatten, för en krissituation kan inträffa när det är kallt och dåligt med gräs i hagarna. Vad gör du då?
Det här var som någon sa ”en nyttig övning”, när dagen skulle sammanfattas var alla överens om att det här borde man träna på snart igen. Kanske redan i höst, men då kommer det nog att bli stora hästar och kor som ska evakueras. Och med stor sannolikhet blir det Svenska blå stjärnan centralt som arrangerar den dagen, så att alla medlemmar i Sverige kan delta.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!