Nyheter
Publicerad: 2019-05-27
Övning på katastrofsituation med hästar: ”Måste träna på att förflytta djur”
Det brinner, en stor skogsbrand har brutit ut och 50 hästar samt 250 kor från två gårdar i Simlångsdalen måste evakueras. Detta var scenariot som målades upp när Svenska blå stjärnan övade inför en katastrofsituation. Häng med och få tips om handlingsplaner och annat viktigt.
Text och foto: Åsa Pernes
Hur gör man när man förflyttar hästar och kor i en extremt stressad situation? Vart kan man flytta djuren, vem gör vad och vem är huvudansvarig för respektive del?
Under en nationell övning som Svenska blå stjärnan och Regional resursgrupp (RRG) i Halland ordnat fick medlemmar från flera frivilligorganisationer i länet träna på att evakuera djur, samtidigt som man passade på att kontrollera sambandssystemet med kommunikationsradio.
– Vi måste veta vad vi ska göra i en krissituation. Och efter förra årets skogsbränder kände vi att vi behövde träna på att förflytta djur, förklarar Håkan Andersson som är vice ordförande i Svenska blå stjärnan i Halland, när vi möter honom på övningsdagens morgon.
Delas in i två grupper
Det är bland annat hans hästar gruppen kommer att få träna på.
– Jag tyckte att det var bra att vi började träna förflyttning med små hästar. Att gå in och fånga en stor nordsvensk i hagen skulle nog kännas mer skrämmande om man inte har hästerfarenhet. En spark från en stor häst skulle också orsaka större skada, säger Håkan.
Dagen inleds med utbildning samt genomgång av farligt gods och kommunikationsradion, därefter är det dags för gruppindelning. Det blir två evakueringsgrupper, en kommunikationsgrupp och en sabotagegrupp.
Hingsten Melkers BB King RS 775 evakueras först av alla i övningen.
Carina Alfvén rapporterar till sambandscentralen att hästarna är räddade.
Hippson följer med grupp nummer ett som ska förflytta hästar, samtidigt som grupp två tränar på att förflytta Anna Kristenssons kor.
Ett scenario för händelsen målas upp. Det brinner, vi måste evakuera alla djur, hästägaren är skadad och kan inte hjälpa till.
Var finns hästarna, vart ska vi flytta dem och med vad? En av gårdarna som ligger i riskzonen för brand är Melkers ponnystuteri och där finns ett stort antal minishetlandsponnyer som vi ska rädda. Hästägaren Susann Melkersson kan svara på frågorna, men i övrigt kan hon inte göra något eftersom hon enligt iscensättningen är skadad.
Hingst först ut
Det visar sig att det är ett antal hästar i en hage som behöver förflyttas eftersom vinden ligger på åt det hållet. Räddningsgruppen kopplar på hästtransporten och gör sig redo att ge sig i väg. Men innan de kan åka är de tvungna att evakuera en hingst.
För att få hingsten i säkerhet är de tvungna att passera en hage med ston. Hingsten får gå förbi stohagen med alla deltagare, när han väl är i säkerhet är det dags att åka i väg och flytta hästarna i hagen närmast branden. Deltagarna stämmer av med hästägaren Susann Melkersson var grimmor och grimskaft finns, sedan ger man sig av.
Kommunikationsradion används och grupperna rapporterar hela tiden vad som händer. När man kommer till den första hagen är det återigen dags att stämma av information med hästägaren, innan man kan gå in och rädda hästarna.
Det var lämpligt att öva med lite mindre hästar.
Hur många hästar ska det finnas i hagen, kan vi ta alla i samma transport, är det något annat vi ska tänka på?
Alla hästar finns i hagen och deltagarna börjar med att fånga in dem. Grimmor ska på och har man inte tagit på en häst en grimma förut är det inte ”glasklart” hur man gör. Men efter en stund är alla grimmor på och det är dags att lasta in hästarna i transporten.
Då ser man att en häst är skadad och måste föras tillbaka till stallet. Och så här är det vid flera tillfällen under dagen, planerna ändras lite vilket gör att övningarna känns realistiska.
Inte vana att lastas av okända
Alla hästar ska i alla fall in i transporten och även om de är små och vana vid att åka trailer är de inte vana vid att okända människor lastar dem. Men efter en stund är alla hästar inne i transporten. Samtliga, utom den skadade hästen, lastas av vid en ny och säker hage. Sedan bär det av till stallet med den häst som har skadat sig.
När hästen är omhändertagen arbetar fortfarande grupp två med att förflytta kor, eftersom de precis har fått höra från ”sabotagegruppen” att vinden har vänt. Vilket gör att de blir tvungna att snabbt ändra sina planer. Vi får åka dit och hjälpa till – om små ponnyer har egen vilja så har stora kor, stutar och tjurar också en del att säga till om. Det blir en del realistiska inslag i övningen. Men ingen kommer till skada – varken hästar, kor eller människor.
Dagen fortsätter med olika förflyttningar av hästar och kor. Från hagar till andra hagar, från stall till hagar och så vidare.
Goda råd om krisen kommer
Under dagen återkommer många till förra årets skogsbränder, en som pratar om detta är Malin Nilsson som är ordförande i Svenska blå stjärnan i Halland. Hon tar upp vikten av en beredskapsplan, alla borde ha en sådan menar hon. Och här kan man gå till sig själv, vad skulle du vilja att det fanns för information om du kom till en gård med hästar där det exempelvis brann?
- Hur många hästar är det på gården?
- Hur får du ut dem från stallet, var finns evakueringsvägarna?
- Hagar, var finns det hästar och vart kan du flytta dem?
- Telefonlistor till grannar, ägare, veterinärer och så vidare.
Det här är en del av den information som alla borde ha i en pärm i stallet. Malin poängterar att det är pärm och papper som gäller.
– Mobiltelefoner i all ära, men om den inte fungerar eller stallägaren inte finns i närheten är det bra med en pärm i stallet. I pärmen är det även bra om det finns en områdeskarta, där man kan se alternativa vägar ut från gården och var alla hagar finns.
Malin rekommenderade även alla att kontakta grannar eller gårdar längre bort för att prata ihop sig om hur man gör om det till exempel börjar brinna. Vem har plats för extra hästar i sitt stall eller i sina hagar? Hur löser man vatten eller foder?
Malin Nilsson leder av den skadade hästen vid stallet.
Sedan ska alla ha ett synligt evakueringskit i stallet, där det finns grimmor och grimskaft till alla hästar. Man bör även tänka på foder och vatten, för en krissituation kan inträffa när det är kallt och dåligt med gräs i hagarna. Vad gör du då?
Det här var som någon sa ”en nyttig övning”, när dagen skulle sammanfattas var alla överens om att det här borde man träna på snart igen. Kanske redan i höst, men då kommer det nog att bli stora hästar och kor som ska evakueras. Och med stor sannolikhet blir det Svenska blå stjärnan centralt som arrangerar den dagen, så att alla medlemmar i Sverige kan delta.
Svenska blå stjärnan har samhällets uppdrag att ta hand om djur vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren.
Runt om i landet finns 2 000 utbildade ”stjärnor” som kan rycka ut och vaccinera djur, tvätta oljeskadade fåglar samt ta prover på djur och beten. Medlemmarna har hög kompetens och kan utföra provtagning, smittspårning, sanering, djurskötsel, ge stöd till drabbade djurägare och arbeta med oljesanering av vilt.
Källa: Svenska blå stjärnan
Läs mer hos Länsstyrelsen i Halland
Liknande webbartiklar
- Handlingsplanen viktig vid skogsbrand: "Gäller att vara taktisk"
- När branden kommer – fly eller stanna?
- Många vill hjälpa hästägare när bränderna rasar – skådespelare donerar pengar
- Skogsbrand härjar igen: ”Vi har evakuerat fyra ston med föl än så länge”
- Hästshow stoppades efter brand – hästar och människor evakuerades
- Voltigehästen som garanterat aldrig hoppar till
- Shirehästen Lord fastnade i kärr – kunde dras upp
- A-ponnyn "Flo" räddades upp ur hål i marken
- 33-årige Lepi fastnade i en slänt – ägaren drog upp honom: ”Jag sa farväl där och då”
- ”Gurkan” räddades ur å: ”Jag befarade det värsta”

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!