Arkivfoto, hundar: Adobe Stock | Porträttfoto, Janet och hästarna: Emma Schatz
I början av april är två ryttare ute och rider på varsin häst på södersidan av Hallandsåsen, den ena har även en häst vid hand. Runt ett krön möter de tre lösa hundar.
Text: Elina Edefalk
Ryttarna stannar sina hästar. Både de själva och hästarna är vana vid miljön och vid hundar, men när ingen hundägare syns till känns det olustigt att fortsätta. Två av hundarna är väldigt stora grand danois, den tredje är en liten hund av okänd ras.
– Vi såg och hörde en kvinna som ropade på hundarna, hon hade fyra andra i koppel. Det verkade som att den lilla hunden triggades av ropen, säger Janet Persson som var en av ryttarna.
Med den lilla hunden i täten börjar den lösa flocken röra sig mot hästekipagen. Ryttarna väljer att fortsätta stå stilla för att undvika att trigga jaktinstinkten hos hundarna.
– Först gick det bra, men när de kom riktigt nära skingrade de sig runt oss precis som en flock rovdjur gör innan den attackerar. Då var det kört, berättar Janet.
Skenade åt varsitt håll
Hästarna vänder om och skenar. Ekipagen skiljs åt, Janets häst och handhäst tar kurs mot skogen medan vännens häst tar samma väg som de kom ifrån. Hundarna tar upp jakten på Janet och hennes hästar.
– Terrängen där uppe är inte enkel, det är skog varvat med rullstensbackar och på sina ställen är det riktiga stup.
Hästen Janet sitter på krockar med ett träd, i tumultet släpper hon handhästen för att inte ramla av. Handhästen flyr ut över ett stenigt stup, högst upp på sydsidan av åsen, med en av de stora hundarna efter sig.
– Jag tänkte att vi kommer få avliva honom på plats, en häst kan inte klara att ta sig ner där, berättar Janet.
Möter kvinnan med hundarna
Plötsligt upphör jaktbeteendet hos hundarna och Janet möter upp sin vän på den nedersta platån på åsen. De bestämmer sig för att rida tillbaka och konfrontera hundägaren. Ryttarna möter bland annat kvinnan de har sett tidigare, nu med sju hundar.
– Jag bad om hennes namn och telefonnummer, och talade om att veterinärkostnaderna som kommer att uppstå har hon skyldighet att betala. Det var ju hennes hundar som var orsaken till skadorna, säger Janet.
Kvinnan vill endast uppge sitt förnamn och vägrar att lämna ifrån sig några andra uppgifter. En man är också närvarande vid konfrontationen, han tycker inte alls att situationen är något att bråka om.
– Då bad jag om hans namn och telefonnummer, men han vägrade.
Utan att ha lämnat ifrån sig något annat än kvinnans förnamn väljer hundsällskapet att vända om och gå därifrån.
Efterlysning på Facebook
Janet lägger ut en efterlysning på Facebook, med kvinnans förnamn och en beskrivning. Det ger resultat och hon kontaktar kvinnan via mejl.
– Det enda jag fick till svar var att hon tyckte att jag hade så dålig attityd i skogen. Jag var inte otrevlig, men jag pekade med hela handen, berättar Janet.
Båda hennes hästar ådrog sig skador, men värst blev det för den som gick som handhäst.
– Han har ligamentsskador i höger framben och är halt på vänster fram. Den häst jag red fick muskulära smärtor och bogarna belastades ordentligt. Veterinärkostnaderna är totalt uppe i runt 20.000 kronor.
För att allt ska gå rätt till har Janet varit i kontakt med en jurist. En faktura på kostnaderna har skickats till kvinnan. Detta för att handräckningsbolag och Kronofogden ska kunna kräva betalning om detta blir aktuellt.
– Det har gått tio dagar. Jag har skickat fakturan med rekommenderat brev, men hon har inte hämtat ut den. Det känns inte som att jag kommer att se de här pengarna, säger Janet.
Polisen går inte vidare med ärendet
Händelsen på Hallandsåsen polisanmäldes, med tanke på den tillsynslag som råder för hundar i Sverige. Polismyndigheten har beslutat att ingen förundersökning inleds, men beslutet kan överklagas.
– Det känns som att det är lönlöst att överklaga, jag önskar att jag orkade driva det framåt, säger Janet.
På en månad har hon mött åtta lösa hundar, som inte har lyssnat på förare eller ägare, när hon har varit ute och ridit. Hon berättar att det inte verkar som att hundägarna reflekterar över att även deras hundar kan skadas allvarligt om det vill sig illa.
– Hästar är stora djur. Det kan räcka med en spark som träffar illa så dör hunden. Det är ingenting vi vill ska hända, men risken finns.
Strikt ansvar som hundägare
Vi kontaktar Länsförsäkringar, som också äger Agria Djurförsäkring, för att försöka reda ut vad som gäller när en hund orsakar skada. I hundens försäkring ingår inget skydd om den skadar en person, andra djur eller egendom. Däremot finns ett ansvarsskydd i hemförsäkringen, som kan träda i kraft om olyckan väl är framme.
Som hundägare har du nämligen strikt ansvar. Det innebär att om hunden anses aktivt medverkande i en incident blir hundägaren skadeståndsskyldig. Aktivt medverkande innebär bitskador och andra typer av agerande som kan leda till skador på egendom, djur eller människor.
Lagen om tillsyn av hundar
Den som äger eller tillfälligt rastar en hund som orsakar skada kan få ett föreläggande av polisen, personen anses då ha brustit i tillsynen av sin hund. Föreläggandet kan exempelvis gälla koppeltvång eller krav på munkorg.
Enligt de föreskrifter och allmänna råd som finns till tillsynslagen måste dock den bristande tillsynen nå upp till en viss nivå. Anses skadan eller olägenheten bagatellartad är det inte aktuellt med föreläggande, förrän det oönskade beteendet har upprepats.
Utdrag ur de skadade hästarnas journal.
Läs mer om tillsynslagen hos Svenska kennelklubben
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!