Nyheter
Publicerad: 2022-12-29
Finns många tveksamheter kring kloning
Nyligen skrev Hippson om Charlotte Jorst, dansk ryttare baserad i USA, som valt att göra kloner fem kloner av sina två favorithästar. Charlotte Jorst ser bara fördelar med metoden men den är ifrågasatt. I Sverige får man inte tävla med kloner och inte heller registrera dem i SWB:s stambok.
Text: Annika Grundberg
Foto: Annika Grundberg (porträtt), Adobe Stock
Peter Kallings är Svenska ridsportförbundets veterinär och han har en rådgivande roll för frågor som rör bland annat djurskydd. När det kommer till kloner fördjupade han sig efter att ha blivit intervjuad om det av en reporter från Expressen 2021.
– Sedan dess har vi diskuterat detta i såväl SvRF:s Hästvälfärdsråd och referensgruppen för bland annat djurskydd (DSA) samt i tävlingssektionen, vilket nu mynnat ut i ett förbud i kommande TR I för 2023, säger han och fortsätter:– Det är slående hur många etiska och djurskyddsaspekter kloning är förknippat med. – Problemet är att ta fram klonen, det går åt en mängd embryon - på 100 försök hos mottagarston blir det kanske bara ett par föl, ökad risk för missbildade foster samt svaga och sjuka föl.
Peter Kallings hänvisar bland annat till en vetenskapsartikel i ämnet.Om man tittar på den allra första kända djurklonen, fåret Dolly så blev hon inte så gammal och fick problem med bland annat lederna. Så hållbarhet och hälsa hos kloner kan vara tveksamt. – Men det saknas studier och vetenskap om kloning på just häst och det finns lite siffror – det är fortfarande många oklarheter, förklarar Kallings.
För inte aveln framåt
Peter Kallings menar också att kloning inte är en metod som utvecklar varken aveln eller sporten. Sedan gäller ju som vanligt kombinationen av arv och miljö. – Man framställer något som redan finns och en kopia är inte garanterad att bli lika bra som originalet. Han tar All In som exempel. En häst som kräver särskilda omständigheter för att må bra. En valack som tillsammans med Peder Fredricson, som vittnat om hur han fått ändra på mycket av sitt eget hästtänk för att matcha All In, blivit bäst i världen. – Men för att en klon av All In ska bli lika bra som All In måste man kanske även klona Peder, ställer han frågan retoriskt …
Och gör även en jämförelse med bilindustrin. – Volvo Amazon var en bra bil på sin tid men man fortsätter ju inte att massproducera modellen. Man driver utvecklingen framåt och tar fram nya moderna bilar.
– På avelssidan så är det helt enkelt så att kloning inte driver aveln framåt. Avel går ju ut på att mixa gener från sto- och hingstlinjer, för att på det sättet få fram bättre kombinationer.
Tillåtet av Internationella ridsportförbundet
Det Internationella ridsportförbundet, FEI, tillåter numer tävling med kloner men det gör inte Svenska ridsportförbundet. – FEI hade ursprungligen ett förbud men då det var svårt att kontrollera om en häst var en klon så släppte man på det och tillät kloner på tävling. I dag finns det moderna gentekniska sätt att testa, vilket nyligen presenterades vid ett europeiskt galoppmöte i Paris i oktober. Inom trav- och galoppsporten är det förbjudet att tävla med kloner.Svenska ridsportförbundet tillåter dock att man tävlar med avkommor till kloner.
– Man måste dra gränsen någonstans, säger Kallings. Svensk avelsförbundet SWB tillåter inte kloner inom aveln, men godkänner avkommor till kloner.
Tidigare på Hippson.se
Charlotte Jorst och hennes fem kloner
"Superkloner" i OS kan bli verklighet
Betäcker med en klonad häst: "Inte helt glasklart"
Galoppörer från 1700-talet kopieras
Kloning – en industri inom polosporten
Liknande webbartiklar
- Charlotte Jorst och hennes fem kloner
- Ny karens- och förbudslista 1 mars
- "Superkloner" i OS kan bli verklighet
- Betäcker med en klonad häst: ”Inte helt glasklart rent etiskt”
- Galoppör från 1700-talet kopieras
- Kloning – en industri inom polosporten
- Förbundsveterinär Peter Kallings vill se ökad beredskap
- Ingen visad effekt av BEMER-täcke på häst
- Ny karenstids- och förbudslista
- Ha koll på karens- och förbudslistan

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

”Fårskinns-sporren” skyddar mot skav
Får din häst skav från skänkeln? Då kan det vara värt att prova Jennie Caminitas hemmagjorda skänkelskydd som hon enkelt tillverkade själv.

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!