Hästen Emir i sin nya hage och i sitt stall.
I två tidigare artiklar har vi fått följa Kristina Cedrins och hennes partner David Rönnegard som har byggt en egen hästgård på Julmyra Horse Center i Heby. Nu har de flyttat in och berättar om lärdomar de har fått med sig på vägen.
– Jag tror att det här är framtidens sätt att ha häst. Det är lite som en delningsekonomi, säger Kristina.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
När David Rönnegard träffade Kristina Cedrins hade han inte ridit tidigare, bortsett från på ett ridläger som barn. Men Kristina var en inbiten hästtjej och tillbringade många timmar i stallet med sin häst Emir, vilket ledde till att David också blev hästbiten. Han började rida och i dag delar de intresset.
För drygt två år sedan bestämde de sig för att flytta från Stockholms innerstad till en egen hästgård. De letade men hittade ingen gård till rätt pris, i stället köpte de en tomt på 3,4 hektar i hästsamhället Julmyra i Heby kommun. Julmyra Horse Center är en träningsanläggning för framför allt travhästar, men också för ridhästar. Förutom tomter som är till salu finns det gårdar att hyra på Julmyras område.
Har själv ritat stallet
Kristina arbetar som affärsutvecklare på ett fastighetsbolag och är i grunden arkitekt. Hon har själv ritat stallet, med målet att bygga en lätthanterlig gård med smarta lösningar som underlättar vardagen då båda jobbar heltid. I september förra året flyttade de in.
– Vi trivs fantastiskt bra. Det är en stor skillnad att ha hästarna hemma jämfört med att ha dem inackorderade. Och det är skönt att ha en nybyggd hästgård med alla fungerande och genomtänkta funktioner. Vi har inte bott på landet tidigare, så det är en omställning och då är det en stor fördel att inte ha ett renoveringsobjekt. Nu har vi en gård som uppfyller moderna krav när det kommer till hästhållning, säger Kristina.
Det nybyggda stallet.
Olika klimatzoner
Stallet är uppdelat i olika sektioner efter användningsområde. Ena halvan har golvvärme och inomhusklimat. Foderrummet är varmt och torrt, sadelkammaren och tvättstugan är uppvärmda och hästduschen är anpassad för att stå emot fukt. I stallet finns fyra boxar som är på 15 kvadratmeter vardera. Den delen är inte uppvärmd, men de tjocka väggarna ska hålla temperaturen uppe på vintern och göra det svalt på sommaren.
Värmepumpen styr klimatet via golvvärmen i foderrum, tvättrum, sadelkammare, groomingrum och hästbadrum.
Thermobar i varje box
Till boxarna finns inga vattenledningar. I stället används en vattenslang som har dragits från den varma sektionen av stallet.
– Det är en stor kostnad att sätta upp vattenkoppar och dra isolerade vattenledningar, vi frågade oss själva om ett stall måste se ut på samma sätt hela tiden. Nu fyller vi hinkarna och så finns det Thermobars i varje box. Stallet kan stå helt öppet och vi behöver aldrig vara rädda att några vattenledningar ska frysa. Det kanske inte funkar i ett stall för 25 hästar, men för oss är det en bra lösning.
Valacken Emir rullar sig i nya hagen.
Bufferthage förenklar utsläppet
Hagarna är också uppdelade i flera sektioner som kan öppnas och stängas efter behov. De är alla kopplade till en grusad "bufferthage", vilket gör det enkelt att släppa ut och ta in hästar.
– Vi behöver aldrig leda hästarna längre än några meter till den första bufferthagen. En annan positiv sak är att vi har börjat odla vall i hagarna, så det kommer att bli mycket bete åt hästarna. Det trodde vi inte att det skulle finnas utrymme för.
Drömde om shettisar
På gården bor nu Kristinas pensionerade hopphäst Emir samt två shettisar.
– David har förverkligat sin dröm och köpt shetlandsponnyer. Det var en person som läste vår blogg som letade ett nytt hem åt sina två körponnyer, han i princip valde ut David som ny ägare. De är jättefina och den tidigare ägaren har varit här och haft körkurs med oss.
Emir har blivit 23 år, och har fått ny energi av flytten och sina nya kompisar.
– Han har levt upp och blivit som en unghäst på nytt. Emir älskar de små trollen, de har blivit hans vapendragare. Han är min bästa kompis och det är otroligt skönt att ha honom nära.
Eftersom Emir är pensionerad vill Kristina köpa en ny häst som hon kan tävla med. För några månader sedan trodde hon att hon hittat en, men efter köpet fick den lämnas tillbaka för vidare utredning hos säljaren.
– Det känns som att det är svårare att hitta hästar nu än att bygga hus.
Shettisarna Gottfrid och Isidor tillsammans med David.
Fråga experter om råd
Det Kristina och David är mest nöjda över med gårdsbygget är planeringen av byggnader, stall, hagar och vägar.
– Det blev rätt tänkt. Sen är det smådetaljer som man skulle kunna ändra på.
Är det något som inte har gått som ni hade tänkt?
– Ja, de gånger då vi har varit dumsnåla. Vi valde att inte spränga bort en klippa, vilket gjorde att villan hamnade för nära nästa byggnad. Det fick vi lösa med extra brandisolering. Vi köpte också en begagnad stalltvättmaskin, vilket i slutändan kostade mer än en ny, och fel grustyp. Det vi tar med oss är att det är bra att prata med hästfolk, men att man alltid ska få en "second opinion" av experter som ingenjörer, arkitekter, tekniker och markentreprenörer.
Glad att det inte blev en fyrhjuling
Ett annat tips som Kristina vill ge är att ha lite is i magen inför stora inköp.
– Vi var till exempelvis jätteinne på att köpa en fyrhjuling för att underlätta arbetet på gården. Men jag är glad att vi inte gjorde det, eftersom vi inte alls har haft något behov av en sådan. Det bästa vi köpt är en röjsåg och en motorsåg. Vi har också valt att avvakta med att dränera en del av hagarna eftersom vi vill se hur marken beter sig och var vattnet tar vägen innan vi fortsätter.
Inne i stallet.
Höll budgeten och satsade mer
Den totala budgeten på sex miljoner höll. Men Kristina och David har valt att lägga till mer.
– Eftersom vi hade utrymme till det så har vi valt att köpa mer grus och att komplettera med A-staket och en del nya, fina snickeridetaljer. Har man en stram budget från början kan man känna efter vad som är värt att utveckla vidare efter hand.
Flera fördelar med att dela
Att bo i ett "hästsamhälle" som Julmyra har flera fördelar, menar Kristina. De har tillgång till ridhus, ridbanor, travbanor och belysta ridvägar. Det finns möjlighet att dela tjänster som gödselhantering, snöplogning, foderleveranser och att köpa in grävmaskinsarbete.
– Jag tror att det här är framtidens sätt att ha häst. Det är lite som en delningsekonomi. Det är hållbart både för miljön och för ekonomin. I området samlas hästmänniskor och det finns hovslagare, veterinär och tränare i närheten. I vissa regioner har det blivit väldigt dyrt med kollektivstall, det blir mycket bilkörning och det är svårt för stallägarna att få ekonomin att gå ihop. Det här är ett alternativ som jag hoppas att vi kommer att få se mer av i Sverige, säger hon och fortsätter:
– När man bygger nytt här slipper man också oroa sig för att få bygglov eller att grannen inte gillar hästar. Sedan skulle jag gärna se att fler ridsportmänniskor flyttar hit. Travet är jättestort, men Julmyra satsar på ridhästsidan också och alla är välkomna oavsett inriktning.
Boningshuset.
Se fler bilder på "Alla hästar hemma" på Instagram och i bloggen.
Tidigare på Hippson.se:
David och Kristina bygger drömgården – och bloggar om tips
Davids lungcancer bromsades – nu har han börjat rida och ska bygga hästgård
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
Växjöortens fältrittklubb beviljas nu ett lån från kommunen på 15 miljoner kronor, för att förverkliga drömmen om en stor, ny anläggning.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!