Nyheter
Publicerad: 2021-11-18
Arkivfoto: Haide Westring
Marie Johansson är världens bästa hästskötare: "Overkligt"
Marie Johansson, som jobbar som hästskötare hos Patrik Kittel, vann utmärkelsen Årets Groom på FEI Awards på onsdagen. Här berättar hon om känslorna efter galan, hästarna och drömjobbet.
Dessutom kammade Peder Fredricson hem priset som Årets Atlet. Här kan du läsa mer om motiveringarna bakom priserna och den stora galakvällen.
När FEI, det internationella ridsportförbundet, delade ut priser till ridsportens bästa blev det storvinst för Sverige i två kategorier.
Marie Johansson har jobbat som hästskötare hos Patrik Kittel i snart 16 år och har funnits där för hans hästar på hemmaplan och vid stora mästerskap. År 2009 blev hon utsedd till Årets Hästskötare av Svenska ridsportförbundet på den svenska Ryttargalan. Nu har FEI utsett henne till världens bästa hästskötare 2021.
– Det känns helt fantastiskt. Jag förstod nog det först när jag fick gå upp på scenen på galan och ta emot priset, men det känns fortfarande lite overkligt. Jag tror att jag måste smälta det här lite, det är en så häftig grej. Det är det största som man kan vara med om, säger Marie när Hippson pratar med henne.
Hade en dröm sedan barnsben
Men hur blir man egentligen världens bästa hästskötare?
– Om man gör det man tycker om och är redo att ge allt för det så är allt möjligt. Bara man har viljan och brinner för hästar så kan alla bli det. Men sedan är det ju också otroligt viktigt att hitta ett bra jobb med fantastiska arbetskollegor, en chef som gör allt för en, ett bra team som alltid finns där och kan stötta i med- och motgång. Det är så jag känner för mitt jobb, säger Marie.
Det var år 2005 som Patrik Kittel sökte en tävlingshästskötare via en tidningsannons. Marie kontaktade honom och fick komma och provjobba.
– Jag har ridit sedan jag var liten, men jag har alltid drömt om att bara få ta hand om de där finaste hästarna. Jag var 12 år när jag var på Göteborg Horse Show för första gången och fick se hästarna stå i den lilla gången som leder in till banan. Sedan dess har drömmen legat i bakhuvudet, att det där vill jag göra. När Patrik sökte personal så tänkte jag bara ”varför inte” och sedan blev det som det blev, säger Marie med ett skratt.
"En livsstil"
För ett par år sedan funderade Marie på att sluta jobba som hästskötare och prova att göra något annat i livet. Men väl hemma i Sverige insåg hon att det var hästskötaryrket hos Patrik som hon ville hålla på med, inget annat. Nu vill hon bara stanna kvar och fortsätta.
– Man saknar allt för mycket när man åker därifrån, helt enkelt. Det handlar om själva känslan av att få jobba med hästarna. Det blir ens hem, en livsstil.
Marie kan inte välja en favorithäst genom alla år i stallet hos Patrik. Alla hästar betyder mycket för henne, men på lite olika sätt.
– Just nu är det superroligt med de lite yngre förmågorna till exempel. Att få följa med dem ut på deras första stora tävling och vara deras trygghet i allt som är nytt. Sedan ligger självklart Welly (Well Done de la Roche reds.anm) mig varmt om hjärtat. Sedan finns ju Scandic kvar hemma hos oss på gården, det är så himla häftigt att fortfarande kunna träffa honom. För mig är det viktigt att alla hästar känner sig sedda, därför är det svårt för mig att välja en favorit, säger hon.
Motiveringen från FEI löd:
"Under de senaste 15 åren har Marie varit en stor del av dressyrryttaren Patrik Kittels team. Kittel minns dagen när hon började provjobba som om det var i går.
Marie kom till hans stall efter att han hade annonserat om tjänsten i en tidningsannons och han kände på en gång att hon var precis den han sökte. Och det har varit en underbar resa sedan dess.
Marie har funnits vid Kittels sida vid varje större evenemang han varit på sedan 2008. Oavsett dag eller tid finns Marie alltid där för sina hästar och sitt team. Hon är snäll, kärleksfull och kommer att ge tröst närhelst det behövs. Hennes passion går så långt att hon kommer att vara lika motiverad av ett litet nationellt evenemang som att delta i ett mästerskap.
Hennes entusiasm vid tävlingar är helt enkelt beundransvärd, hon hejar alltid och lever verkligen ut ögonblicket till fullo. Med Marie får varje häst bästa tänkbara vård, eftersom hästarnas välmående är hennes högsta prioritet."
Övriga nominerade till priset var Stephanie Simpson, hästskötare hos Boyd Martin, USA, Jorge Luiz Gonzalez, hästskötare hos Matias Albarracin, Argentina, och Kathleen van Winden, hästskötare hos Sanne Voets, Nederländerna.
Se FEI:s film om Marie nedan:
Marie Johansson och Patrik Kittel (till höger i bild) finklädda på FEI-Awards tillsammans med Peter Bollen och Carmen Thiemann. Foto: FEI/Dirk Caremans.
Peder Fredricson på topp återigen
På galan hämtade Sverige in ytterligare ett pris. Världsettan Peder Fredricson har haft ett minst sagt framgångsrikt år och kammade nu även hem priset som Årets Atlet på FEI-Awards. Priset för bästa atlet går enligt FEI till "den ryttare som under det senaste året har visat på exceptionell skicklighet på banan och som har tagit sporten till en ny nivå".
FEI:s motivering löd:
"Fredricson strävar alltid efter att förbättra sig själv och har designat tillvaron i stallet kring vikten av att ha sunda hästar som är motiverade att tävla. Exempel på detta är sandspår som leder genom skogarna och över kullarna, vilket gör att han både kan arbeta med sina hästar samtidigt som de får en naturlig, avkopplande miljö.
Fredricson började med en fantastisk karriär inom fälttävlan, deltog i de olympiska spelen i Barcelona 1992, innan han gick över till hoppning som visade sig vara hans huvudgren, vilket gav honom fyra olympiska medaljer; lagsilver i sommar-OS 2004 i Aten, individuellt silver i Rio de Janeiro 2016 och i Tokyo 2020 kunde han säkra både lagguld och individuellt silver, en dröm som gick i uppfyllelse! Andra höjdpunkter i karriären inkluderar hans titel som Europamästare i Göteborg 2017, lagsilver vid VM i Tryon 2018, och nyligen individuellt brons vid EM i Riesenbeck."
Tackade för priset på distans
Peder kunde inte närvara på galan personligen, eftersom han är i Prag för att rida Global Champions Tour finalen den här veckan. Därför tackade han för priset via länk.
– 2021 har varit ett fantastiskt år för mig och mitt team. Vi har de senaste åren jobbat hårt med detaljer och vågat pröva nya saker för att hitta utveckling. Därför är det extra kul för alla inblandade när det ger utdelning. Jag känner mig väldigt hedrad över att få det här priset och det är ett otroligt fint erkännande efter ett minst sagt minnesvärt år, säger Peder Fredricson i ett pressmeddelande.
Övriga nominerade i samma kategori var alla guldmedaljörer: dressyrryttaren Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, fälttävlansryttaren Julia Krajewski, Tyskland, och paradressyrryttaren Sir Lee Pearson, Storbritannien.
Se FEI:s film om Peder nedan:
Liknande webbartiklar
- Två svenskar nominerade till FEI Awards
- Peder Fredricson firades med klarinettspel
- Nu är det dags för galan FEI Awards 2017
- Peder och Felicia nominerade till FEI Awards
- Ankan avslöjar: Deja är ”inte så väldresserad”
- Marie och Scandic går skilda vägar
- Olympiska spelen – ur hästskötarens synvinkel
- FEI Awards utser årtiondets vinnare – svenska nomineringar
- Svensk hovslagare nominerad till FEI-pris
- FEI Awards 2013

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!