Nyheter
Publicerad: 2023-07-31
Hästen Darin saknar plats för nosgrimman. På tävling går han med en specialsydd nosgrimma för att undvika obehag, hemma rids han utan. Foto: Privat.
Ridsportförbundet avslår dispensansökan trots att hästen visar obehag från nosgrimman
Tävlandet kan ha nått sin ände för Michelle Nilsson och hästen Darin, då förbundet nekar dispens för att få tävla på kandar utan nosgrimma. Detta trots att Darin uppenbart saknar plats för nosgrimman och tydligt uppvisar obehag av den. Förbundets motivering: "nosgrimma skall bäras enligt tävlingsreglementet och man gör ej avsteg från det".
Text: Linn Costa
Foto: Privat
Michelle Nilsson och hästen Darin har hängt ihop sedan unghästtiden. Idag är valacken tio år gammal och ekipaget tävlar St. George med fina resultat. Men deras framtid på tävlingsbanorna är nu oviss, då det visat sig att Darin upplever obehag från nosgrimman när han rids på kandar, vilket är obligatoriskt.
– Han går jättebra på kandar. Han trivs egentligen mycket bättre på det än på vanligt träns, säger Michelle.
Efter att ha testat allsköns olika nosgrimmor i alla tänkbara utföranden beställde Michelle en specialsydd nosgrimma till Darin, men inte heller den fungerade. Kandarets sidostycken ligger direkt kloss an på Darins kinder, så det spelar ingen roll hur liten nosgrimman är eller hur löst den sitter, den skapar obehag ändå.
– Han gapar, biter sig i kinderna och gnisslar tänder när han har nosgrimma, det spelar ingen roll vilken. Vi har köpt nosgrimmor från hela världen och sytt upp en egen men det funkar inte. Det finns helt enkelt inte plats, säger hon.
I dagsläget går Darin med den uppsydda nosgrimman med fyra stycken paddar framtill och ludd undertill på tävling. En lösning som Michelle berättar fungerar helt okej i nuläget, men som han fortfarande visar en del missnöje från. Något som inte kommer hålla i längden.
Avslag på dispensansökan kan leda till avslutad karriär
Hemma rids Darin på kandar utan nosgrimma och går klockrent. Därför sökte Michelle dispens hos Svenska Ridsportförbundet för att få tävla Darin på kandar utan nosgrimma. Något hon fick avslag på med motiveringen: "nosgrimma skall bäras enligt tävlingsreglementet och man gör ej avsteg från det". Samtidigt står det i tävlingsreglementet att ingen utrustning som är skadlig eller ger hästen obehag får användas.
– Det är jättetråkigt, för nästa steg blir ju att jag får sluta tävla, säger Michelle.
I ett mail till Hippson skriver Svenska Ridsportsförundet: "Personen har sökt dispens för att tävla utan nosgrimma på både träns och kandar. Dispensgruppen har avslagit ansökan. Nosgrimma skall bäras enligt tävlingsreglementet och dispensgruppen har alltså beslutat att inte göra avsteg från det i detta fall.
Syftet med TR är att tävling ska ske under så lika förhållanden som möjligt och bedömas efter samma normer vid alla tävlingar. Självklart ska man inte använda utrustning som kan skada eller sarga hästen, det framgår också det av TR. Det finns idag ett stort utbud av utrustning och i det här fallet skulle man kunna tänka sig att ryttaren kan testa en nosgrimma av ett annat utförande, storlek eller tjocklek som hästen trivs bättre med.
I TR II framgår det att ”träns består av huvudlag med nosgrimma, käkrem, bett och tyglar” (moment 3.1.2) medan ”kandar består av huvudlag med nosgrimma, stång- och bridongbett, kindkedja/hakkedja och tyglar.
TR förnyas vartannat år och alla är välkomna att inkomma med förslag. Processen med det TR som ska gälla från 2025 är just nu igång och förslagsrundan är öppen till och med måndag, den 31 juli."
Utrymmet mellan kinderna och sidostyckena på hästen Darin. Foto: Privat.
Bild på den uppsydda nosgrimman Darin bär på tävling i dagsläget. Foto: Privat.
Darin tränas alltid på kandar utan nosgrimma. Foto: Privat.
taggar
Liknande webbartiklar
- FEI kommenterar Helgstrand-dokumentären
- Alla medlemmar ska ta ansvar för sin hästhållning
- Ryttare avstängd – behandlade ponny illa
- SvRF om nosgrimmor: "Tydligt vilka regler som gäller"
- Större ryttare fick sitta av vid tävling
- Regler för sporrar hos ridskolan
- ”Vi måste tala om vad det är vi gör med våra hästar som är så väldigt bra”
- Hur vet man om hästen trivs med livet?
- Distansryttare reagerar på orättvisan
- Får projektmedel för att göra utbildningsmaterial

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!