Lättad matte och nöjd Blixten.
Shettisen Blixten hade bara bott hos sin nya ägare Erika ett par dagar när han lyckades ta sig ut ur hagen. Efter tre dygn på rymmen är han nu återfunnen.
Uppdatering, onsdag kväll:
Ägaren Erika Nyberg är helt otroligt lättad över att ha sin lilla prins hemma igen.
– Det har varit hemskt, men han är oskadd. Han har inte en skråma, konstaterar hon.
Det var på onsdagskvällen som ett par kom körande på en väg vid sjön Gopen och som Blixten kom upp ur sjön.
– Han var alldeles dyblöt så han hade tagit sig ett dopp, säger Erika, som skyndade sig till platsen där Blixten lät sig fångas in.
Hon har så klart varit utom sig av oro för sin häst, nu kan hon sova gott, men först ska de fira med tårta.
– Jag vill tacka för allt engagemang, det har varit helt enormt!
Ursprunglig text:
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Det har varit flera hästar på rymmen runt om i landet under de senaste dagarna. Men både Topar i Skillingaryd och Yokary på Tjörn har hittats, medan Blixten fortfarande är på fri hov.
Haft honom en knapp vecka
Erika hämtade hem Blixten så sent som förra onsdagen. Han har vuxit upp på en lösdrift i Malung och har därifrån sålts till en tjej i Borlänge som kör in ponnyer med tanke på ponnytrav. Det var något som inte passade Blixten, så då hamnade han hos Erika utanför Falun. Att han skulle ha vandrat mot sitt tidigare hem är därför inte troligt.
Många som hjälper till att leta
Uppslutningen har varit stor och folk har hjälpt till att leta såväl till fots som till häst och med olika fordon – cykel, fyrhjuling och bil.
– Ett tips har kommit in. Det var några som var ute och cyklade i går morse och såg honom vid en gammal järnväg, så det är därifrån vi har utgått.
Erika befarar att Blixten har skrämts av de maskiner som gräver för fiber i området och att han har tagit sig längre in i de djupa skogarna.
– Hoppet börjar tryta. Det finns både varg, vildsvin och björn här, säger hon lite uppgivet.
Kan vara lite skygg
Blixten är uppvuxen på lösdrift och var bara någon månad hos ägaren före Erika, så han är inte mycket hanterad.
– Han är lite skygg, men jag har ändå upplevt honom som social och han har alltid kommit fram här. Finns det mat i närheten kommer han mer än gärna.
Sierska har hört av sig
I sökandet griper de efter alla halmstrån, efter att en sierska har hört av sig har de även börjat leta i en annan riktning än tidigare.
– Jag vet inte om det finns någon motsvarighet till Missing people för bortsprungna djur, men jag ska sätta mig och googla. Om vi bara kunde få något tips. Det är så stora områden med mycket sumpmark och myrar, säger Erika, som trots allt vägrar att ge upp.
Om någon ser Blixten, kontakta ägaren på telefon 0736-313847.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!