Nyheter
Publicerad: 2019-01-10
Shettisen Tabasco skrämdes av raketer – skadade benet och riskerar att avlivas
Vid tolvslaget på nyår var det någon som smällde raketer i närheten av stallet. Då fick shetlandsponnyn Tabasco och de andra hästarna panik och började skena runt i hagen. Senare hittade Julia Ravnäs sin foderponny med ett mycket illa skadat ben.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Det har varit en dyster start på året för många hästägare. I flera artiklar har Hippson skrivit om hästar som har blivit skrämda av fyrverkerier. En del har klarat sig bra, men för vissa har följden blivit allvarliga skador och även avlivning. Och tyvärr fortsätter hästägare att höra av sig till redaktionen med liknande berättelser.
Brukar inte smälla
En av dem är Julia Ravnäs som bor i Upplands Väsby. Hon har haft shetlandsponnyn Tabasco på foder i snart fyra år. Han går på lösdrift tillsammans med andra hästar i ett område där de som bor i närheten inte brukar smälla raketer på nyårsafton.
– Det finns hus runt omkring stallet men de som bor där har inte smällt förut. De vet om att det finns två stall i närheten och brukar i så fall gå en bra bit bort. Men i år var det någon som struntade i det, berättar Julia.
"Som att hela världen sprängdes"
Vid midnatt var hon vid lösdriften för att se till Tabasco och hennes nya häst. Plötsligt är det någon som tänder fyr på en "tårta" på andra sidan vägen. Samtliga hästar får panik och springer runt i hagen.
– Det lät som att hela världen sprängdes. Det var verkligen skithögt och det höll på ganska länge, säger hon och fortsätter:
– Efteråt gick Tabasco in i ligghallen. Jag trodde han stod och åt och jag hade fullt upp med att ta hand om min nya häst. Det var första året som hon firade nyår här. Hon var livrädd. Jag fick stå med henne i två timmar.
Fick åka till klinik
Senare hittar Julia Tabasco stående på tre ben. Hon ringde dit distriktsveterinären.
– Vi tror att han har ramlat. Det tog 45 minuter bara att få in honom från hagen. Det såg ut som att benet var av. Han kunde inte stötta på det. Vi åkte till en klinik för att göra ultraljud och röntga, men eftersom benet är så svullet var det svårt att se. Han fick vara kvar där i några dagar. Nu står han på boxvila. Det blev bättre, men nu har han slutat svara på Metacam och ska få en annan behandling. I värsta fall är det böjsenan som är av, eller något annat. Vi vet inte hur det kommer att gå. Förhoppningsvis går det att ta nya bilder om svullnaden går ner. Det är så jobbigt att se sin bästa vän ha så ont, säger Julia.
"Ledsen när djur råkar illa ut"
Vem det var som sköt fyrverkerier så nära hästarna vet inte Julia. Hon skulle vilja prata med dem för att förklara vad som har hänt, och kan hända.
– Jag är själv jätterädd för raketer. Min syster fick en på sig en gång och vi har inte skjutit några sedan jag var barn. Det gör mig också väldigt ledsen när det är djur som råkar illa ut, bara för att folk ska ha kul en liten stund. Det är bra att medier skriver om vad som händer, då kanske folk får upp ögonen för problemet och väljer att inte skjuta i närheten av djur.
Läs mer:
Arkiv: Fyrverkerier skrämde Sandras GP-häst – nu är Campao avlivad
Arkiv: Sköt raketer i hage med dräktiga ston
Arkiv: Stressade hästar när fyrverkerier smälldes av
taggar
Liknande webbartiklar
- Sköt raketer i hästhage – så har det gått för de dräktiga stona: ”Alla mår fint!”
- Firar nyår med hästarna på ridskolan
- Mer fyrverkerier än vanligt – stoet Ima Lamore kastade sitt föl
- Smällde raketer inne i hästarnas hage
- Linnea om dramat: "Folk lämnade nyårsmiddagar för att hjälpa till"
- Vill stoppa fyrverkerier för privatpersoner
- Fyrverkerier skrämde hästar på Bollerup – en häst till djursjukhus
- Polisen informerar inför nyår – inga raketer utan tillstånd
- Fyrverkerier skrämde Sandras GP-häst som fick avlivas: "Hittade dem långt upp i skogen"
- Tre män sköt raketer i hage med dräktiga ston – händelsen polisanmäld

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!