Nyheter
Publicerad: 2022-05-20
Arkivfoto: Adobe Stock
Slitna anläggningar ett problem för ridskolor: "Vi blir som allkonstnärer"
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Det behövs däremot ett större stöd från kommunerna och en jämlikhet med andra idrotter för att säkerställa driften – något SvRF:s Anna Reilly förmedlade under Hästriksdag 2022.
Anna Reilly arbetar som ridskolerådgivare på Svenska ridsportförbundet, med uppdrag att kvalitetssäkra landets ridskolor. En stor del av landets ridsportanläggningar ägs av kommunerna, medan andra ägs av föreningen men där kommunen äger marken. Det finns också en stor andel privatägda anläggningar, något som skiljer sig mot andra sporter men som Anna menar är häftigt. Även på de kommunala anläggningarna ses skillnader mot andra sporter.
– Traditionellt är det inte ovanligt att andra idrottsanläggningar har en vaktmästare och någon som städar. På ridskolorna gör vi däremot det själva och har gjort under många år. Det finns ingen vaktmästare och vi får sköta allt själva, vi blir som allkonstnärer som ska kunna allt från att laga en traktor till att snickra.
Genom att titta på driften av idrottsanläggningar går det att se att exempelvis ishallar och friidrottshallar får mycket större stöd av landets kommuner i jämförelse med ridhallar. När Anna ställt frågan till kommuners tjänstemän vad det beror på, har hon fått svaret att kultur och arv styr. Det vill säga hur det alltid har varit.
– En gång frågade jag en fritidschef hur de bidrog till isanläggningar i jämförelse med ridanläggningar. Han svarade då: "Det går inte att jämföra. Du vet, is är fruktansvärt dyrt att anlägga", säger Anna och förklarar att hon då beskrev vad driften kring en hästverksamhet faktiskt kostar.
LOK-stöd ger felaktig bild
70 procent av landets ridskolor drivs av föreningar. I övriga fall finns ett företag inblandat, vilket kan göra processen med att söka lokala aktivitetsstöd, LOK-stöd, krånglig. Det gör att många låter bli att söka viktiga medel.
– De här verksamheterna med privata aktörer kontrollerar man oerhört mycket. Många ger därför upp, vilket gör att det blir svårare att hålla priserna nere och ridsporten blir mindre tillgänglig för alla. Hästar är väldigt dyra men vi vill att alla ska kunna rida, men då måste vi kunna få tillgång till det stöd som finns att få.
Ett annat problem med att alla ridverksamheter inte tar del av LOK-stödet, är att statistiken för ridsport blir missvisande. När en idrotts storlek mäts görs det nämligen genom LOK-stöd.
– Man kan fundera om det är det bästa verktyget att använda, men samtidigt är det kanske det bästa vi har just nu. Det svarar däremot inte alls på hur stor ridsporten egentligen är. Jag tror att ridsporten är mycket, mycket större än vad som syns.
"Ska vara lika för alla"
En av ridskolornas utmaningar är att svara upp för det deltagarintresse som finns. Köerna är jättelånga, bara i Skåne finns en kö på 5 000 personer som vill börja rida.
– Då har ändå Malmö satsat stort på ridsporten, men köerna är ändå långa. Vi kanske behöver fler anläggningar för ridsport i landet för att möta upp intresset?
Hästbristen är en annan utmaning, där det blivit svårare att hitta hästar såväl i Sverige som utomlands. Dessutom har den begränsade tillgången gjort att priserna ökat med 20 till 30 000 kronor.
– Vi har också svårt att hitta utbildad personal, trots att vi fortfarande utbildar i lika stor andel. Det beror på att många bara jobbar några år i branschen. Anledningen? Vi har slitna anläggningar och ofta en fruktansvärd arbetsmiljö på många sätt. Det är tufft att aldrig ha pengar och bli allkonstnärer, där vi ska kunna allt för att få verksamheten att gå runt, säger Anna och pekar på att en generellt ökad prisbild på många varor också är en utmaning i sig.
Vad gäller slitna anläggningar menar Anna att det krävs en attitydförändring. På andra idrottsanläggningar finns exempelvis omklädningsrum för alla, vilket inte är en självklarhet på landets ridskolor. Dessutom förekommer fortfarande dass på ett antal anläggningar.
– Varför ska det göras skillnad, det ska väl vara lika för alla? Jag vill inte att någon annan idrott ska ha mindre, utan alla ska ha samma förutsättningar. Som invånare ska man kunna välja den idrotten man vill syssla med.
Ridsport – en folkhälsa
Spiltfrågan var något annat Anna lyfte. Många ridskolehästar står i dag i spiltor, något man på sikt vill komma ifrån. Här krävs dock en övergångsperiod, då en stor fråga är hur man löser en ombyggnation i stallarna eftersom boxar till redan befintliga hästar kräver en förstorad anläggning.
– Ofta är lösningen att ridsporten flyttar utanför staden, men då blir det i stället svårare att ta sig dit. Är det rättvist att den inte blir för alla? Hästen måste få finnas nära, annars blir det ingen näridrott och den blir svårare att utöva.
Avslutningsvis poängterar Anna den stora samhällsnyttan hästen kan bidra med för alla, oavsett ålder och bakgrund. Också ridskolans generösa öppettider som gör stallen till kommunernas största fritidsgårdar.
– Inför hästen är alla lika. Vi levererar också folkhälsa genom hela livet och spar enorma pengar för samhället. Ridsporten är ju dessutom inkluderande genom att alla tävlar på lika villkor, oavsett kön eller ålder. Det är fantastiskt häftigt, säger Anna och tillägger:
– Sedan bygger ridsporten något jag tror det finns en brist på i samhället och det är empati. Här tror jag också vi i helhet skulle kunna använda hästen på ett annat sätt, exempelvis i skolorna.
Tidigare på Hippson.se:
LRF till politiken: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"
Liknande webbartiklar
- LRF till politiken: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"
- Person som stal pengar från Tävlingsdatabasen åtalas
- Medlemsombudsmannen ska skapa trygghet
- Ny ridsportanläggning på gång i Norrtälje: ”En satsning på jämställdhet”
- Hästnäringen omsätter miljardbelopp – uppmärksammas i Almedalen
- Ny säsong av ATG Riders League väntar
- Dokumentär om tränarna och deras unga elever
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- Lovande pararyttare i nytt talangprogram
- Ärendet med domaravstängningen avslutas

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!