Nyheter
Publicerad: 2023-05-21
Foto: Svenska akademiska ryttarförbundet
Studentryttare laddar för Nations Cup på hemmaplan
För första gången på flera år arrangeras en internationell tävling för studentryttare på svensk mark. Ryttare från tolv länder gör upp i dressyr och hoppning på Årsta Runsten Equestrian utanför Stockholm i juli.
Text: Frida Bank
Den som studerar heltid på universitet och som gillar ridning kan gå med i en av flera lokala ridklubbar kopplade till Svenska akademiska ryttarförbundet. De anordnar ridlektioner och andra aktiviteter löpande, bland annat i Lund, Umeå och Uppsala. Varje år hålls Student-SM och flera studentryttare tävlar också internationellt i serien Student Rider Nations Cup. Den 28 juli kommer serien till Sverige, närmare bestämt till Årsta Runsten Equestrian utanför Stockholm. Senast det hölls en internationell studenttävling var 2017 i Lund och året dessförinnan arrangerades universitets-VM i Flyinge.
– Vi i organisationsgruppen har arbetat länge med evenemanget och är så glada att vi lyckas arrangera en tävling, säger Clara Strandberg Zarotti på Svenska akademiska ryttarförbundet.
Lär känna folk från hela världen
Clara läser till läkare i Linköping och har varit engagerad inom ryttarförbundet i cirka ett och ett halvt år. Hon berättar att studentrytteriet är större utomlands än i Sverige och hon hoppas på att fler ska få upp ögonen för möjligheten att kombinera studierna med hästsporten.
– Det är mycket högre konkurrens om platserna i landslagen utomlands. Det är inte så många som vet om det här i Sverige, det är tråkigt, för när de väl får reda på det tycker de att det är jättekul. Vi är ett härligt gäng som åker på tävlingar och som umgås. Vi rider varandras hästar och nu i organisationsgruppen är vi sex personer som alla kommer från olika städer, pluggar olika saker och har olika hästbakgrund. Det är ett jätteroligt sätt att träffa nya människor med samma intresse, säger hon.
Clara har tidigare ridit på ridskola och efter studenten arbetade hon som hästskötare.
– Jag har själv inte tävlat på hög nivå, men jag har ridit mycket. Det är jättekul att kunna tävla mot internationella ryttare som ridit junior-EM och young rider-EM.
Stilbedömning på lånade hästar
Student Rider Nations Cup skiljer sig ganska mycket från vanliga ridtävlingar. Studenterna tävlar till exempel på lånade hästar och det är stilbedömning i hoppningen ända fram till finalklasserna.
– Att tävla på lånade hästar är ganska unikt. Annars kan ridsporten vara lite av en materialsport, men här behöver du inte en egen häst. Det spelar inte heller någon roll om du ridit svår klass i dressyr eller hoppning, eller på ridskola. Du har samma förutsättning att vinna. Det handlar om att rida hästen som du blir tilldelad på bästa sätt.
Ryttarna får se hästarna innan de sitter upp i sadeln och hästens ägare berättar hur hästen gillar att bli riden samt om ryttaren får ha spö eller sporrar. Sedan får ryttaren ungefär fem minuter på sig att rida och lära känna hästen innan de tävlar. Tre ryttare rider varje häst och den med bäst stilpoäng eller dressyrprocent, på samma häst, går vidare till nästa omgång där svårighetsgraden höjs. Till slut återstår två ryttare i varje disciplin som duellerar i en final. I första omgången rids ett lätt B-program i dressyren och i hoppningen möter ryttarna hinder på cirka 80 centimeter. I hoppning rids finalerna över 1,25-1,30-hinder och i dressyr rids ett program motsvarande Prix St:Georg. Dressyren bedöms av två domare, varav en FEI-domare.
– Det är svårt att rida en ny häst men det är samtidigt en väldigt rolig utmaning. Man tittar på hästen, ser hur den beter sig och sen hoppar man upp och gör det bästa av situationen. Ibland går det jättebra, ibland sitter man upp och tänker "Oj, det var inte så här jag trodde det skulle kännas". Det är jättekul och man lär sig väldigt mycket. Man får verkligen anpassa sin ridning, inte minst om man är van vid att rida en viss typ av häst. I slutänden är det ofta den ryttaren som kan anpassa sin ridning bäst efter hästen man sitter på som vinner.
Tävlingsplanering i full gång
Till Nations Cup-tävlingen i Sverige väntas lag från tolv länder, samt individuellt tävlande ryttare som rider i mix-lag. För Clara och de andra i organisationsgruppen gäller det nu att hitta lånehästar.
– Några i gruppen har egna hästar som de tar med. Vi ska headhunta folk i Stockholmsområdet som kan tänka sig att låna ut sina hästar och vända oss till ridskolor och hästgymnasium. Vi får dra i alla trådar vi kan.
– Det viktigaste är att hästarna har ett stabilt psyke och har kondition att gå med tre ryttare. Det spelar ingen roll vad det är för typ av häst, det kan vara varmblod eller ponnyer. I Holland red vi fjordhästar. Sen får ägarna så klart bestämma om viktgränser och sådant, så att det känns bra. Det blir inte mycket mer tid med en ryttare i sadel än under ett vanlig ridpass egentligen, och det är jätteduktiga ryttare som är med och rider. Om ägaren trots allt inte känner att det känns bra har de rätt att stryka sin häst ur tävlingen när som helst. Hästvälfärden är i fokus, och visar det sig att någon häst har hälsoproblem eller blir trött tas den ur tävlingen direkt.
Final under nyårshelgen
I år är det fyra deltävlingar i Nations Cup-serien innan finalen rids i Frankrike under nyårshelgen.
– Sverige är alltid med och deltar. Det har varit en tävling i Belgien hittills där fem svenskar deltog, tre i lag och två som individuella ryttare. Ett lag åker till Tyskland över midsommar, sen är det vår tävling i Sverige, och en i Holland. Tre ryttare får rida finalen, berättar Clara.
Under World Finals 2022 blev det både placeringar för det svenska laget samt för svenska individuella ryttare. Det svenska laget kvalade också till högsta ligan, "Gold League", vid finalen, vilket de hoppas på i år också.
Läs mer här
Kontakta gärna hästansvarig för mer info: horses.srnc.swe@gmail.com eller +46-720184539
Liknande webbartiklar

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!