Nyheter
Publicerad: 2022-10-18
Du kan klippa nästan hela hästen inför tävling med vissa undantag enligt FEI:s veterinära reglemente.
Tävla med nyklippt häst är helt ok – nästan
I hästgrupper på sociala medier har det sedan några veckor diskuterats om det finns en tävlingskarens på att klippa sin häst. Det vill säga, måste du vänta en viss tid mellan klippning och tävling? Hippson har svaret.
Text och foto: Kim C Lundin
Varifrån diskussioner och frågetecken uppstår går inte alltid att lista ut – istället gäller det att söka fakta och räta ut eventuella frågetecken. På nätet har frågan ställts i olika forum: är det tillåtet att tävla en nyklippt häst eller finns det en angiven karenstid på att inte klippa närmare än ett visst antal timmar före start?
I tråden på Facebook-gruppen Dressyrsnacket böljade diskussionen fram och tillbaka, somliga hävdade absolut är det karenstid, andra att nej såklart inte. För att göra det än mer substantiellt refererades det till hoppryttarna Johanna Lassnack och Elsa Berggrens podd "Avsuttet med Elsa & Johanna" där de ska ha uttalat sig för det ena eller andra argumentet. Johanna Lassnack bekräftar att de berört ämnet men också att hon sedan dess kontrollerat fakta i målet med två överdomare och nej, det är ingen tävlingskarens på att klippa sin häst.
Skillnad mellan FEI och svenskt TR
I Sverige regleras allt som är dopingklassat och belagt med karenstid I en lista som är gemensam mellan SvRF, Svensk Travsport och Svensk Galoppsport. I listan räknas förbjudna preparat och behandlingar som är belagda med karenstid upp, du hittar listan här.
När det gäller det internationella förbundet FEI så har de ett mer detaljerat regelverk på många områden. I FEI:s olika reglementen finns inget förbud eller påbud om att hästen inte får klippas nära inpå tävling som avser hela kroppen men det finns två undantag. I FEI:s veterinära reglemente finns det två områden på hästen som inte får klippas. Det är Article 1004 – Prohibited Methods, som beskriver de två punkterna som berör klippning. Hästens känselhår runt nos och mule får under inga omständigheter klippas om det inte är relaterat till att förebygga smärta eller obehag alternativt för att tillåta veterinär behandling av området. Om det görs blir hästen diskvalificerad från fortsatt tävlande.
Väl på en tävlingsplats får hästens ben inte klippas, det ska vara gjort minst tre dagar före ankomst till tävlingsplatsen och då får håren inte klippas kortare än 2 mm. Att hästars ben inte får klippas på internationell tävling utan tävlingsveterinärs tillstånd har att göra med de tester för hyposensibilisering som görs. Är hästen preparerad för att vara överkänslig på benen är det ett brott mot djusrkyddsreglerna och leder till diskvalificering.
Klippa eller inte klippa
Svaret är att i Sverige under svenskt TR så klipper du om du behöver – på internationell tävling är det säkrast att ha klippt någon vecka innan. Oavsett, låt känselhåren runt mulen och näsborrar vara intakta, de finns av en anledning.
Liknande webbartiklar
- Flera ändringar: Ny karenstids- och förbudslista för häst från den 1 januari
- "Ryttare har inte koll på karensreglerna"
- FEI förtydligar regler om sporrmärken
- Efter dopningsskandal och sju döda hästar: Omedelbara åtgärder krävs av UAE
- Göran Åkerström har koll på djurskyddet under OS
- Positiva dopningsprov för EPO på distanshästar
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Ny karens- och förbudslista 1 mars
- Ha koll på karens- och förbudslistan
- SVA: "Svinmålla anses giftig för hästar"
relaterade artiklar

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!