Nyheter
Publicerad: 2022-10-18
Du kan klippa nästan hela hästen inför tävling med vissa undantag enligt FEI:s veterinära reglemente.
Tävla med nyklippt häst är helt ok – nästan
I hästgrupper på sociala medier har det sedan några veckor diskuterats om det finns en tävlingskarens på att klippa sin häst. Det vill säga, måste du vänta en viss tid mellan klippning och tävling? Hippson har svaret.
Text och foto: Kim C Lundin
Varifrån diskussioner och frågetecken uppstår går inte alltid att lista ut – istället gäller det att söka fakta och räta ut eventuella frågetecken. På nätet har frågan ställts i olika forum: är det tillåtet att tävla en nyklippt häst eller finns det en angiven karenstid på att inte klippa närmare än ett visst antal timmar före start?
I tråden på Facebook-gruppen Dressyrsnacket böljade diskussionen fram och tillbaka, somliga hävdade absolut är det karenstid, andra att nej såklart inte. För att göra det än mer substantiellt refererades det till hoppryttarna Johanna Lassnack och Elsa Berggrens podd "Avsuttet med Elsa & Johanna" där de ska ha uttalat sig för det ena eller andra argumentet. Johanna Lassnack bekräftar att de berört ämnet men också att hon sedan dess kontrollerat fakta i målet med två överdomare och nej, det är ingen tävlingskarens på att klippa sin häst.
Skillnad mellan FEI och svenskt TR
I Sverige regleras allt som är dopingklassat och belagt med karenstid I en lista som är gemensam mellan SvRF, Svensk Travsport och Svensk Galoppsport. I listan räknas förbjudna preparat och behandlingar som är belagda med karenstid upp, du hittar listan här.
När det gäller det internationella förbundet FEI så har de ett mer detaljerat regelverk på många områden. I FEI:s olika reglementen finns inget förbud eller påbud om att hästen inte får klippas nära inpå tävling som avser hela kroppen men det finns två undantag. I FEI:s veterinära reglemente finns det två områden på hästen som inte får klippas. Det är Article 1004 – Prohibited Methods, som beskriver de två punkterna som berör klippning. Hästens känselhår runt nos och mule får under inga omständigheter klippas om det inte är relaterat till att förebygga smärta eller obehag alternativt för att tillåta veterinär behandling av området. Om det görs blir hästen diskvalificerad från fortsatt tävlande.
Väl på en tävlingsplats får hästens ben inte klippas, det ska vara gjort minst tre dagar före ankomst till tävlingsplatsen och då får håren inte klippas kortare än 2 mm. Att hästars ben inte får klippas på internationell tävling utan tävlingsveterinärs tillstånd har att göra med de tester för hyposensibilisering som görs. Är hästen preparerad för att vara överkänslig på benen är det ett brott mot djusrkyddsreglerna och leder till diskvalificering.
Klippa eller inte klippa
Svaret är att i Sverige under svenskt TR så klipper du om du behöver – på internationell tävling är det säkrast att ha klippt någon vecka innan. Oavsett, låt känselhåren runt mulen och näsborrar vara intakta, de finns av en anledning.
Liknande webbartiklar
- Flera ändringar: Ny karenstids- och förbudslista för häst från den 1 januari
- "Ryttare har inte koll på karensreglerna"
- FEI förtydligar regler om sporrmärken
- Efter dopningsskandal och sju döda hästar: Omedelbara åtgärder krävs av UAE
- Göran Åkerström har koll på djurskyddet under OS
- Positiva dopningsprov för EPO på distanshästar
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Ny karens- och förbudslista 1 mars
- Ha koll på karens- och förbudslistan
- SVA: "Svinmålla anses giftig för hästar"
relaterade artiklar

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel

Svenska ryttarna klara för GCT i Stockholm
Global Champions Tour i Stockholm närmar sig. Nu står det klart vilka svenska ryttare som kommer att rida in på stadion.
Nio svenskar till de internationella klasserna samt fyra U25-ryttare

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!