Tinne Vilhelmson Silfvén och superhästen Don Auriello gjorde comeback på tävlingsbanan på midsommaraftonen – och kom tvåor. Ryttaren är nöjd med ritten och menar att det är mycket känslor med i spelet, när valacken nu är tillbaka i fin form.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
Tinne Vilhelmson Silfvéns OS-, VM- och världscupstjärna Don Auriello har varit borta från tävling sedan i augusti 2016 – ryttaren har verkligen längtat efter att få honom tillbaka till banorna. På midsommaraftonen red hon så en Grand Prix på "Anton" igen, i Rotterdams trestjärniga tour.
– Det var jätteroligt att rida honom, han var väldigt exalterad och allt kändes fint och bra. Men han ville inte stå stilla i halten och han hade inte riktigt tid att rygga. Anton skulle vidare i programmet helt enkelt och det var väl där det blev lite missar. Men annars var han riktigt fin. Vi skrattar åt honom hela tiden här, han är väldigt glad åt att vara med igen, säger Tinne efter comebacken.
Får se med VM
Ekipaget belönades med 73,174 procent och kom tvåa.
– Det är väldigt känslosamt och roligt att han är tillbaka och det är fantastiskt kul att det fungerar, säger hon.
Tinne och Anton kommer även att rida den trestjärniga touren i Falsterbo, detta eftersom de ännu inte har kvalat till femstjärnigt.
– Vi får se lite hur det blir med VM. Just nu matchar jag både Anton och Paridon Magi. Jag hoppas så klart att Anton ska vara redo för det, men det får tiden utvisa.
Det är ett stort svenskgäng som är på plats i Rotterdam under midsommarhelgen. Under kvällen väntar firande.
– Det är tradition att vi samlas och tar fram sillen framåt kvällen. Men det är inget uteväder, regn och blåst, avslutar Tinne.
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!