Nyheter
Publicerad: 2017-11-13
Steve Guerdat och Malin Baryard Johnsson. Foto: Tomas Holcbecher
Toppryttare: Vi ska tävla på lika villkor – inte köpa en plats in på världsrankingen
Inför FEI General Assembly i Montevideo senare i november höjs nu en rad röster gällande inbjudningssystemet till femstjärniga tävlingar.
– När du kan betala för att delta i en femstjärnig tävlingsserie skapas ojämlika förutsättningarna att få världsrankingpoäng, säger Henk Nooren till World of Showjumping.
Under flera år har en rad intressenter arbetat tillsammans med FEI för att hitta ett generellt system för vilka ryttare som bjuds in till olika tävlingar. Det är detta förslag som nu åter står på agendan, efter att det har dragits tillbaka vid FEI Sports Forum i april.
Vid mötet fattades beslutet att skapa en arbetsgrupp för ytterligare en översyn. Förslaget går ut på att alla internationella femstjärniga hopptävlingar ska följa den så kallade 60-20-20-procentsregeln. Den innebär att 60 procent av ryttarna vid en femstjärnig tävling bjuds in baserat på FEI:s världsrankinglista, i fallande ordning. De resterande procenten består av hemmaryttare, 20 procent, och ryttare som arrangören väljer att bjuda in, 20 procent.
Global Champions Tour ett undantag
Serietävlingar som är godkända av FEI är undantagna från systemet men ger ryttarna poäng på världsrankinglistan. Detta gäller exempelvis Nations Cup och världscupen. Där är det i stället upp till varje nation att välja vilka ryttare som deltar.
Tidigare i år kom FEI och arrangören bakom Global Champions Tour och Global Champions League (GCT/GCL) överens om att även dessa tävlingar ska ge rankingpoäng till ryttarna som deltar. Men eftersom GCT/GCL räknas som en serietävling är touren undantagen inbjudningssystemet.
Två miljoner euro per lag
Urvalet av ryttare till GCT och GCL görs på ett annat sätt. Endast 30 procent av deltagarna bjuds in på grund av deras plats på världsrankingen. Tio procent är hemmaryttare. De resterande 60 procenten måste vara med i ett GCL-lag för att tävla. Inträdesavgiften är två miljoner euro per lag och säsong.
Henk Nooren, och många med honom, menar att GCT/GCL-konceptet gör att ryttare kan betala för möjligheten att tjäna världsrankingpoäng. En konsekvens kan bli att ryttare klättrar på rankingen eftersom de har betalat sin väg in till femstjärniga tävlingar, som är de som ger mest poäng.
– Vi måste vara medvetna om förhållandet mellan världsrankinglistan och inbjudningar till tävlingar på olika nivåer och hur viktig världsrankingen är när ryttare väljs ut till VM, OS och andra stora mästerskap, säger Henk till World of Showjumping.
”Kan betala för att tävla på toppnivå”
– Min åsikt är att det på den högsta nivån inte ska vara möjligt för en atlet att betala för att tävla med de bästa, och genom det få chans att klättra på världsrankingen. Antingen är du uttagen eftersom du hör hemma bland världens bästa, eller så är du inte det. Vi är den enda olympiska sporten där du kan betala för att tävla på toppnivå, säger Henk.
Steve Guerdat, Kevin Staut, Reed Kessler, Jeroen Dubbeldam och Malin Baryard Johnsson tillhör de toppryttare som är kritiska till systemet. Se deras video här nedan:
Say#YES to equal chances for all at the high level sportSay#YES to equal chances for all at the high level sport ⚠️ If you love our sport as much as we do, please thumbs up 👍 and share ➡️ ‼️
Publicerat av Steve Guerdat den 10 november 2017
taggar
Liknande webbartiklar
- GCT kommer tillbaka till Stockholm i sommar
- Unga talanger i fokus på Stockholms Stadion
- Sex svenskar placerade i GP-kvalet – Malins lag tvåa
- Casall Ask och All In tar plats i Hamburg – följ tävlingarna live
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Peders lag segrade i GCL:s superfinal
- Henrik von Eckermann tvåa i Miami – se vårt bildextra från tävlingsplatsen
- Delseger för Henrik och Evelina
- Evelina Tovek fyra i 1,50-klass
- Ingen framgång för Rolf-Görans Paris Jets

Tidigare FN-soldat räddar hästar i Ukraina
Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han privat helt ideellt för att hjälpa.
Martin till Ölandsbladet: "Hästarna vi hämtat är utmärglade"

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro
Två framstående placeringar och över 72 procent i Lätt B. Jessica Jacobsson och Nitro är i bra form – nu jobbar de vidare mot SM och Lätt A.
Ryttaren summerar tävlingshelgen: "Trodde knappt att det var sant"

Detaljerna gör en hållbar häst
Köp aldrig en häst som inte går igenom veterinärbesiktningen, eller? När Josefin Ådeby köpte Zimstern var han avställd och knepig att hantera.

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!