Nyheter
Publicerad: 2021-10-13
Douglas Lindelöw och Casquo Blue vid världscupen i Oslo 2019. Foto: Annika Grundberg
Världscupsäsongen startar i Oslo – precis som vanligt
Äntligen är det dags för världscuppremiär, förhoppningsvis en säsong med fullt program och fulla läktare utan restriktioner. Precis som sig bör inleds säsongen i Oslo. Jens Fredricson och Douglas Lindelöw har plats i startfältet och SVT sänder direkt.
Text: Annika Grundberg
Förra året ställdes de flesta världscupomgångar in, så också den i Oslo. Men nu är tävlingen tillbaka. Till Oslos världscupomgång har förbundskapten Henrik Ankarcrona tagit ut Jens Fredricson, med hästarna Markan Cosmopolit och Karmel van de Watering, och Douglas Lindelöw, med hästarna Casquo Blue och Casemiro CC. Även Stephanie Holmén är på plats med Flip's Little Sparrow. Ekipaget har möjlighet att kvala till världscupklassen via en av förklasserna. Även Carl Hedin är på plats för att under lördagen hålla en clinic.
GP-trea för två år sedan
Liksom för två år sedan är Douglas Lindelöw på plats när det är dags för världscuppremiär. Och precis som då är det Casquo Blue som får förtroendet att gå världscupen. Douglas bor ju sedan en tid tillbaka i Belgien vilket, i normalfallet, innebär att tävlingarna är nära.
– Men nu blir det ju långt att åka, säger han men verkar inte allt för ledsen för det.
– Jag åker gärna till Oslo, jag gillar att tävla där och det brukar gå bra, säger han.
Sist det begav sig blev det en tredjeplats i Grand Prix och en 14:e plats i världscupen efter att ett retligt tidsfel i grundomgången gjorde att han missade omhoppningen. Douglas hoppas att starten i Oslo kommer att följas av fler världscupstarter den här säsongen.
– Det är svårt med världscupen för det är så få platser. Jag hr förstått det som att det blir lättare efter jul eftersom Peder och Henrik tagit jättekliv på rankingen efter OS. Men under hösten är det svårt att komma med. Men jag hoppas på en bra start och att på det viset få plats i deltävlingar. Jag satsar alltid på världscupen men det är fler än jag som gör det.
Långsiktigt samarbete
Förutom Casquo Blue är Casemiro CC med i lastbilen. Casemiro CC ägs av CC Holsteiner Breeding och reds fram till i somras av Sissela Smith. Men nu har ägarna bestämt sig för att lägga ner avelsverksamheten, hästarna är utplacerade hos olika ryttare och Sissela Smith startar egen verksamhet. Så Casemiro CC, som vann inomhus-SM med Sissela i sadeln 2020 på Grevagården och vid utomhus-SM i somras blev det en silvermedalj. Douglas har varit på en tävling så här långt med Casemiro och det gick bra.
– Vi får se vilka klasser han ska gå i Oslo. Jag har ju inte haft honom så länge men han gick ett par klasser i Opglabbeek förra helgen.
Casemiro CC är placerad hos Douglas för att han ska tävlas internationellt och är inte till salu.
– Det ska bli jättekul att rida honom och samarbeta med CC Holsteriner Breed. De är för mig riktiga hästägare, säger han och förklarar vidare:
– Man kan vara hästinvesterare, precis som man köper aktier, guld eller bitcoin. Men så finns det hästägare som vill se sina hästar tävla och prestera.
Douglas exemplifierar med det samarbete han har med Stall Zet och andra svenska ryttares samarbeten med till exempel H&M.
– Det är sådana hästägare vi behöver och som är viktiga för satsande ryttare.
Börjar komma i ordning
Douglas lämnade efter EM gården hemma i Skåne där han bedrivit sin verksamhet tillsammans med mamma Agnetha under många år. Nu är han stationerad i Belgien på en anläggning som ägs av Stall Zet.
– Det har varit mycket arbete med att komma i ordning och hitta nya rutiner. Men nu har jag hovslagare, veterinär och foder på plats och det känns skönt.
– Det är nytt och samtidigt spännande. Förra helgen var det skönt att ha en timma hem från tävling och inte tolv timmar. Gården är jättefin med bra träningsmöjligheter. Så det känns spännande på många plan.
Start- och resultatlistor
Svenska ridsportförbundet
SVT sänder söndagens världscup:
SVT1 14:50-17:00 samt SVTplay 14:50-17:00
Världscupsäsongen 2021/2022:
13-17 oktober – Oslo, Norge
27-31 oktober – Lyon, Frankrike
4-7 november – Verona, Italien
25-28 november – Madrid, Spanien
10-12 december – La Coruña, Spanien
16-20 december – London, England
26-30 december – Mechelen, Belgien
12-16 januari – Basel, Schweiz
27-30 januari – Amsterdam, Nederländerna
3-6 februari – Bordeaux, Frankrike
24-27 februari – Göteborg, Sverige, Europafinal
6-10 april – Leipzig, Tyskland, FINAL
Liknande webbartiklar
- Turbofart när Jochems vann med Turbo Z
- Världscupsäsongen startar i Oslo
- Douglas satsar mot både Las Vegas och Tokyo
- Världscuphelg med tre svenskar till start
- Följ Henrik von Eckermann i Oslo
- Tre svenskar i världscupens premiär
- Vinst i Oslo för Stephanie Holmén
- Ungdomarna får en egen dag på Elmia
- En höst fylld med ryttarinspiration och kunskap
- Elmia: Clinic med Carl Hedin och Stephanie Holmén

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!