Hoppning
Publicerad: 2020-10-01
André på fyraåriga hingsten York Hästak (e. Dirco Hästak ue. Heartbeat).
André har med tolv hästar till Breeders: "Hoppas på minst en placering per årgång"
André Brandt är bara 21 år men ändå en av landets mesta unghästutbildare. Vid årets Breeders på Flyinge har han med hela tolv hästar.
– Att jag kan få jobba med min hobby är coolt, säger han när Hippson pratar med honom första dagen på plats i Flyinge.
Text: Annika Grundberg
Foto: Kim C Lundin
André anlände till Flyinge redan på tisdagskvällen. Han startar två fyraåringar redan under onsdagen och sedan rullar det på. André jobbar hos Hästak men rider även hästar åt andra hästägare. Så man förstår att hans dagar är fyllda med hästar och sedan ännu mer hästar.
– En vanlig dag hos Hästak rider jag sju hästar, dagar då jag hoppar rider jag tio. Därefter rider jag två till fyra hästar till åt andra hästägare. Så jag jobbar hela tiden, förklarar han.
Men att det skulle vara jobbigt vill han inte kännas vid.
– Det här är ju en hobby som har blivit mitt jobb. Att jag kan leva på det och redan har gjort det så länge är det allra bästa.
Vilja, ödmjukhet och intresse
André bor i Ronneby och har två hästar hemma i stallet som han ansvarar fullt ut för. Till jobbet på Hästak tar det 30 minuter och sedan rider han ett par hästar någon gång per vecka, det är hästar som han främst tävlar. Vägen till framgång har gått genom en ödmjuk inställning till sporten.
– Det handlar om mycket vilja, att vara ödmjuk och ett stort intresse att lära, säger han.
Han tycker att det är viktigt att titta på mycket ridning, inte bara när proffsen rider, det går att lära något från alla.
– Jag har alltid suttit på läktaren och tittat på träningar om jag inte själv kunnat vara med. Intresset att lära är viktigt om man vill nå långt.
Hoppas att rida mästerskap
Om André ska blicka framåt så hoppas han att han så småningom har byggt upp en egen verksamhet.
– Om tio år hoppas jag att jag har en egen verksamhet med beridare och hästskötare. Att jag hoppar högre klasser och tävlar mästerskap internationellt. För att nå dit måste jag hela tiden fortsätta att utveckla mig själv.
Placering i varje årgång
Ett kortsiktigt mål handlar om pågående Breeders. Med tolv hästar till start hoppas André på minst en placering i varje årgång.
– Jag tror att det blir svårast bland fyraåringarna för det är så många med. Det blir ett svårt jobb för domarna men i slutändan blir det rätt häst som vinner. Men det är den årgången som blir allra tuffast.
Efter den intensiva veckan kanske André kan unna sig en ledig dag, något som är sällsynt i den unga ryttarens liv.
– Sådana dagar försöker jag att inte vara i stallet. Då sover jag och umgås med kompisar och familjen, säger han med ett skratt.
Start- och resultatlistor Breeders hoppning
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Hopphästar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Mr Grey VH vann femårsfinalen – Västra Hoby fick dagens andra seger: "Otroligt kul"
- Springbank II VH fortsätter sitt segertåg – 96,6 procent i sexårsfinalen
- Cathrine Dufour om Vancouver: "Den här stora killen är absolut en Grand Prix-häst!"
- Prince toppade bland fyraåringarna: ”Har det man vill se i en modern sporthäst”
- Bergsjöholms Barletta – årets rikssto och bästa treåring: "Har ett fantastiskt psyke"
- André Brandt rider 14 hästar i Falsterbo – är svensk YR-mästare
- Cathrine Dufour till Breeders som testryttare
- André Brandt om jobbet hos Zetterman: ”Betyder mycket att få det stödet”
- André Brandt till Magic Park Stables
- André Brandt lämnar Hästak – för nu

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!