Hoppning
Publicerad: 2019-06-19
Douglas Lindelöw och Casquo Blue.
Douglas satsar brett med flera hästar: "Det krävs för att etablera sig i världseliten"
I helgen var Douglas Lindelöw i Villach Treffen, Österrike, med fyra hästar. Det blev placeringar i både en femstjärnig 1,55-klass och i Glock's Grand Prix.
– Hästarna har utvecklats väldigt mycket. De har varit ganska orutinerade på högsta nivån, men de är på god väg och det känns väldigt bra inför resten av sommaren, säger Douglas.
Text: Frida Bank
Foto: Nini Schäbel
Med sig till Villach Treffen hade Douglas fyra hästar. Nioåriga Casquo Blue (e. Chacco Blue – Carthago Z) blev bland annat sexa i lördagens 1,55-klass.
– Han kom till mig i slutet av december och har redan blivit placerad inomhus i Grand Prix i Holland, och så blev han tvåa i en trestjärnig Grand Prix i Herning. Casquo Blue är jättefin och har kapacitet att gå hela vägen. Nu får han kliva upp lite så får vi se hur han handskas med höjderna, berättar Lindelöw.
I söndagens femstjärniga Grand Prix över 1,60-hinder startade Douglas den tioåriga valacken Cheldon (e. Chacco Blue – Baloubet du Rouet). Ett nedslag blev det och en niondeplats, vilket resulterade i strax över 100 000 kronor i prispengar.
– Han har inte gått så många 1,60-hoppningar ännu. Cheldon är ganska speciell, lite känslig, så jag har fått matcha honom i lugn takt. Nu känns det som att det har lossnat på riktigt. Han har mycket kapacitet och är väldigt försiktig. Samtidigt har han mycket energi och egen motor, det kan nästan bli för mycket ibland, säger Douglas.
Ryttaren tillägger att Cheldon även är snäll som en hund i all hantering.
Samarbete öppnade nya dörrar
Cheldon ägs av Stall Fulltofta, medan de andra hästarna Douglas tävlar i de högre klasserna ägs av samarbetspartnern Stall Zet.
– Jag är väldigt glad för samarbetet, det har lyft min satsning ett steg. I år har jag för första gången haft GP-placeringar med fyra olika hästar. Tidigare har det varit mycket fokus på en häst, så för mig känns det väldigt bra och tryggt att kunna ha en bredare uppsättning, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt, det ser man inte minst på Peder Fredricson som har ett stort urval av hästar som kan gå de högsta klasserna. Det är min målsättning också, det krävs för att etablera sig i världseliten.
Två andra hästar som har visat framhovarna är tioåriga Jezebel (e. Toulon – Artos Z) och åttaåriga Kimba du Soleil (e. Kannan – Balou du Rouet), som kom åtta i Glock's Youngster Tour-finalen i helgen.
– Jezebel vann en trestjärnig Grand Prix i början av utomhussäsongen och det känns som att vi hittar varandra mer och mer. Kimba kom till mitt stall i slutet av december och hon har gjort många fina rundor. Vi har redan debuterat 1,50. Hon är väldigt tävlingsinriktad och behöver främst lite rutin på denna nivå. Vi får kanske ge det detta året innan vi går upp på den högsta nivån.
Tävlar i Falsterbo
Nästa helg ska Douglas tävla i Lausanne, Schweiz. Sedan väntar ett femstjärnigt meeting i Belgien och förhoppningsvis de femstjärniga klasserna i Falsterbo. Falsterbo blir det i vilket fall som helst, då fem av hans unghästar redan är klara för hästveckan på hemmaplan i Skåne.
– Jag hoppas att jag får rida de internationella klasserna. Däremot kommer jag inte att rida i Nations Cup-laget som jag har gjort ett par år i Falsterbo, men det är jag helt okej med. Det kommer fler laghoppningar, i Hickstead och Dublin, kanske kan jag vara aktuell där.
För flera svenska ryttare är EM det stora målet i år. Douglas håller det öppet och menar att han främst satsar på världscupsäsongen i höst.
– Vi får se. Jag vill känna att hästarna är redo för det. Det är lite grann av ett mellanår, med OS nästa år som det stora målet för många. Jag har ingen tydlig målsättning utan måste känna efter hur det går med hästarna, de är ganska nya på högsta höjden. Om de fortsätter i den här utvecklingstakten är ett EM inte otänkbart. Men vi har många starka ekipage i Sverige just nu, det är en tuff uppgift att slå sig in i ett lag.
Liknande webbartiklar
- Förväntansfull Douglas inför året: ”Jag har väldigt många fina hästar för tillfället”
- Douglas Lindelöw fokuserar på framtidshästarna: ”Känns väldigt lovande”
- Douglas tävlar tre månader i värmen
- 1,50-seger för Douglas Lindelöw
- Ytterligare en Stall Zet-häst till Douglas
- GP-seger för Douglas Lindelöw i Italien
- Douglas Lindelöw vann tidshoppning i Belgien
- Favorit i repris för Pieter Devos i Stuttgart – nya poäng till Douglas Lindelöw
- Douglas Lindelöw och Casquo Blue går skilda vägar
- Douglas Lindelöw satsar mot EM: "Det är en bra häst"

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!