Hoppning
Publicerad: 2019-06-19
Douglas Lindelöw och Casquo Blue.
Douglas satsar brett med flera hästar: "Det krävs för att etablera sig i världseliten"
I helgen var Douglas Lindelöw i Villach Treffen, Österrike, med fyra hästar. Det blev placeringar i både en femstjärnig 1,55-klass och i Glock's Grand Prix.
– Hästarna har utvecklats väldigt mycket. De har varit ganska orutinerade på högsta nivån, men de är på god väg och det känns väldigt bra inför resten av sommaren, säger Douglas.
Text: Frida Bank
Foto: Nini Schäbel
Med sig till Villach Treffen hade Douglas fyra hästar. Nioåriga Casquo Blue (e. Chacco Blue – Carthago Z) blev bland annat sexa i lördagens 1,55-klass.
– Han kom till mig i slutet av december och har redan blivit placerad inomhus i Grand Prix i Holland, och så blev han tvåa i en trestjärnig Grand Prix i Herning. Casquo Blue är jättefin och har kapacitet att gå hela vägen. Nu får han kliva upp lite så får vi se hur han handskas med höjderna, berättar Lindelöw.
I söndagens femstjärniga Grand Prix över 1,60-hinder startade Douglas den tioåriga valacken Cheldon (e. Chacco Blue – Baloubet du Rouet). Ett nedslag blev det och en niondeplats, vilket resulterade i strax över 100 000 kronor i prispengar.
– Han har inte gått så många 1,60-hoppningar ännu. Cheldon är ganska speciell, lite känslig, så jag har fått matcha honom i lugn takt. Nu känns det som att det har lossnat på riktigt. Han har mycket kapacitet och är väldigt försiktig. Samtidigt har han mycket energi och egen motor, det kan nästan bli för mycket ibland, säger Douglas.
Ryttaren tillägger att Cheldon även är snäll som en hund i all hantering.
Samarbete öppnade nya dörrar
Cheldon ägs av Stall Fulltofta, medan de andra hästarna Douglas tävlar i de högre klasserna ägs av samarbetspartnern Stall Zet.
– Jag är väldigt glad för samarbetet, det har lyft min satsning ett steg. I år har jag för första gången haft GP-placeringar med fyra olika hästar. Tidigare har det varit mycket fokus på en häst, så för mig känns det väldigt bra och tryggt att kunna ha en bredare uppsättning, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt, det ser man inte minst på Peder Fredricson som har ett stort urval av hästar som kan gå de högsta klasserna. Det är min målsättning också, det krävs för att etablera sig i världseliten.
Två andra hästar som har visat framhovarna är tioåriga Jezebel (e. Toulon – Artos Z) och åttaåriga Kimba du Soleil (e. Kannan – Balou du Rouet), som kom åtta i Glock's Youngster Tour-finalen i helgen.
– Jezebel vann en trestjärnig Grand Prix i början av utomhussäsongen och det känns som att vi hittar varandra mer och mer. Kimba kom till mitt stall i slutet av december och hon har gjort många fina rundor. Vi har redan debuterat 1,50. Hon är väldigt tävlingsinriktad och behöver främst lite rutin på denna nivå. Vi får kanske ge det detta året innan vi går upp på den högsta nivån.
Tävlar i Falsterbo
Nästa helg ska Douglas tävla i Lausanne, Schweiz. Sedan väntar ett femstjärnigt meeting i Belgien och förhoppningsvis de femstjärniga klasserna i Falsterbo. Falsterbo blir det i vilket fall som helst, då fem av hans unghästar redan är klara för hästveckan på hemmaplan i Skåne.
– Jag hoppas att jag får rida de internationella klasserna. Däremot kommer jag inte att rida i Nations Cup-laget som jag har gjort ett par år i Falsterbo, men det är jag helt okej med. Det kommer fler laghoppningar, i Hickstead och Dublin, kanske kan jag vara aktuell där.
För flera svenska ryttare är EM det stora målet i år. Douglas håller det öppet och menar att han främst satsar på världscupsäsongen i höst.
– Vi får se. Jag vill känna att hästarna är redo för det. Det är lite grann av ett mellanår, med OS nästa år som det stora målet för många. Jag har ingen tydlig målsättning utan måste känna efter hur det går med hästarna, de är ganska nya på högsta höjden. Om de fortsätter i den här utvecklingstakten är ett EM inte otänkbart. Men vi har många starka ekipage i Sverige just nu, det är en tuff uppgift att slå sig in i ett lag.
Liknande webbartiklar
- Förväntansfull Douglas inför året: ”Jag har väldigt många fina hästar för tillfället”
- Douglas Lindelöw fokuserar på framtidshästarna: ”Känns väldigt lovande”
- Douglas tävlar tre månader i värmen
- 1,50-seger för Douglas Lindelöw
- Ytterligare en Stall Zet-häst till Douglas
- GP-seger för Douglas Lindelöw i Italien
- Douglas Lindelöw vann tidshoppning i Belgien
- Favorit i repris för Pieter Devos i Stuttgart – nya poäng till Douglas Lindelöw
- Douglas trea och bästa svensk i Oslos GP
- Cheldon – en häst som flyger över hindren

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!