I morgon, onsdag, drar VM i gång på allvar för de svenska hoppryttarna. Under tisdagen har de fått känna på banan och förbundskapten Henrik Ankarcrona berättar om ett formstarkt lag.
– Förutsättningarna är tipptopp och ryttarna är supertaggade.
Text: Haide Westring och Frida Bank
Foto: Haide Westring
Samtliga svenska hopphästar gick igenom måndagens besiktning utan problem. På tisdagen hölls en träningshoppning på den stora arenan.
– Hästarna ser väldigt fina ut. I dag har vi precis gjort uppvärmningshoppningen och jag måste säga att alla hästar ser otroligt fräscha ut. De tar värmen bra, förutsättningarna är tipptopp och ryttarna är supertaggade. Det ska bli väldigt spännande under morgondagen när det verkligen kör i gång, säger Henrik till Hippson.
Värmen värre för ryttarna
På onsdagen väntar en tidshoppning. Väderprognosen visar temperaturer på runt trettio grader.
– Vi är inte så oroliga för värmen. Det är klart att vi hela tiden håller koll på hästarna och ser till att de får i sig vätska. Men vi är inte jätteoroliga. Det kommer att vara varmt, men i slutändan tror jag att det påverkar ryttarna mer än hästarna.
Laget behöver vara trea eller fyra efter tidshoppningen i morgon för att ha en chans, säger förbundskaptenen till SvRF.
"Alla ska vara bland topp-15"
Peder Fredricson håller med.
– Harrie Smolders var 37:a i Göteborg efter tidshoppningen och tog silver efter mig. Så det finns chanser ändå. Men vi ska alla vara bland topp-15. Det är målet, säger han till SvRF.
Peder beskriver H&M Christian K så här:
– Han har en egen åsikt om hur banan ska tacklas, Christian kan bli lite stark. Han kändes bra under uppvärmningshoppningen. Lite lugnare än vanligt.
Peder har varit på plats i USA i några dagar nu, och säger att de hade tur som inte drabbades värre av orkanen och den tropiska stormen Florence.
– Den drog nog precis förbi vid sidan om. Det har inte varit någon fara, säger han till Hippson.
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana är båda på hugget. Stoet var var väldigt laddat under träningshoppningen.
– Vi ska försöka kanalisera den energin lite till i morgon, så att det blir lite lättare att styra. Lagets chanser är skyhöga, säger hon.
Värmen passar Mary Lou
Henrik von Eckermann berömmer Toveks Mary Lou.
– Hon känns väldigt bra, så bra som hon kan. Kanske lite till. Det gäller att vara topp-tio för att kunna vara med riktigt på slutet. Vi får se, det gäller att rida så fort att man kan ha ett nedslag och fortfarande vara med i matchen. Sen får vi se hur vi lägger upp det, säger han och fortsätter:
– För Mary Lou är det bra att det är lite varmt, då är hon en aning coolare. Hon blir lite enklare att hantera.
Fredrik Jönsson och Cold Play är också redo för morgondagens utmaning.
– Det känns jättebra. Jag tror inte att värmen i sig är en jättefaktor när man rider, men över flera dagar är den det. Då gäller det att hästarna får i sig vätska och salter, annars tömmer de sina nivåer, då får man en häst som inte är fullt så fräsch.
Men värmen är inget nytt.
– Vi har haft en bra sommar med mycket värmeträning. Jag tror det är värst för ryttare med svart kavaj, säger Fredrik.
"Speffi" redo att kliva in
Lagets reservekipage, Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow, är inställda på att starta om det behövs.
– Det känns jättebra att vara här, det är spännande, säger Stephanie.
Du kommer precis från unghäst-VM. Hur upplever du skillnaden?
– Det är mycket mäktigare att vara här. I jämförelse kändes det andra mer som en vanlig tävling. Det var så många ryttare och hästar överallt, det här är mer centrerat. Alla går runt i sina landslagskläder och håller ihop i sina grupper.
– Fram till i morgon, tills det börjar, ska jag gå med känslan att jag ska rida. Sen om det blir som det är tänkt, att jag blir femteryttare, ska jag göra allt jag kan för att stötta och vara behjälplig.
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!