Det finns flera svenska ryttare som är stationerade utomlands och som sällan syns till på tävlingsbanorna i Sverige. En av dem är Mathilda Karlsson, som numera tävlar för Sri Lanka.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
Hej Mathilda, var är du stationerad?
– Jag bor i Hamburg, Tyskland, och har min egen verksamhet i Grönwohld på Grönwohld Hof. Där föder min businesspartner Manfred von Allwörden upp mer än 100 föl varje år. Jag själv har hand om tävlingshästarna – tävling, matchning och försäljning.
– Dessutom har jag en jättebackup av mer bekanta svenskar. Det är Elin Jansson och Arnold Assarsson som började jobba hos oss för cirka två månader sedan, samt min beridare Sofie Svensson. Att ha så duktig personal hemma hjälper mig att kunna fokusera bättre på min egen tävlingskarriär. Mitt stora fokus är Global Champions Tour-tävlingarna och naturligtvis OS i Tokyo 2020.
Du bytte nationalitet och tävlar för Sri Lanka sedan en tid tillbaka. Vad har förändringen inneburit för dig?
– Målet att kvala till och rida OS var grunden till att jag bytte ryttarnationalitet från Sverige till Sri Lanka. Jag är född på Sri Lanka och blev adopterad till Sverige när jag var bara några månader gammal. Det var ett svårt beslut att ta, men jag märker redan nu att det var ett mycket bra val.
– Jag har lättare för att komma in och få rida på större tävlingar och har en stor frihet i hur jag kan matcha mina hästar och göra min tävlingsplan. Detta eftersom Sri Lanka inte har så mycket konkurrerande ryttare som i Sverige. Reaktionerna i Sverige har varit väldigt positiva och stödjande och jag känner mig lika svensk som innan.
Vad väntar 2019, vad har du för planer och mål? Och vad var bäst 2018?
– 2019 hoppas jag ska bli ett givande år, med många GCT-tävlingar och chans att få mycket rutin på femstjärnig nivå. Jag hoppas även att kunna plocka fram fler lovande Grand Prix-hästar. Under 2018 var det absolut en höjdpunkt att rida hemma i Falsterbo och att jag kunde kvala till GP:n under GCT-finalen i Doha.
Nu har Tobbe Larssons fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!
Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Missa inte det fina klippet.
Mina berättar mer om sin speciella häst: "Godis en bidragande faktor"
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Martin Ågevall driver verksamhet med dressyrhästar utanför Stockholm, där både unga talanger och Grand Prix-hästar tränas för tävling.
Flygflottiljer, från norr till söder, kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.
Strax före klockan 22.30 på torsdagskvällen kördes en lösspringande häst på av en bil, på riksväg 50 i Nora kommun. Hästen avled på platsen.
Internationella forskare föreslår att vi skulle kunna analysera hästars bajs, detta för att få svar på frågan hur tandhälsan påverkar deras fodersmältning.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 6 – vinröd lyx från Equestrian Stockholm
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Vid årsskiftet går Cathrine Dufour in i ett nytt samarbete. Tillsammans med Rasmine Roesdahl Laudrup kommer en gemensam verksamhet att utvecklas.
Roesdahl Laudrup: "Vi har redan investerat i ett par högkvalitativa hopphästar"
Kai Tiptons Facebookinlägg med bilder på hur hon klistrat en leksakshäst på mobilen som hamnat i vägen för kameralinsen har blivit en viral succé.
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Att studera vidare vid universitetet har alltid varit dressyrryttaren Filippa Norrmans plan. Nu kombineras ryttarkarriären med studier.
"Ridsatsningen gör mig mycket mer strukturerad i mitt pluggande"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 5 – en av finalisterna i Årets innovatör 2019
Malmö civila RF fick tidigare i år ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris, för att man med hjälp av hästen gör samhället mer inkluderande.
Favorit i repris: Dags att nominera inför 2020 – läs om årets vinnare
Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar då är det stopp – inkallning som en väldresserad hund.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet