Hoppning
Publicerad: 2014-06-11
Elin Jansson: ”Du får det du betalar för”
Du får det du betalar för, skrev svenska mästaren Elin Jansson på sin blogg förra året, apropå hästköp. Inlägget blev populärt och delat av många, i dagsläget har cirka 50 000 läst det. Vi stämde träff med Elin under Norrköping International Horse Show, för att få veta mer.
Text & foto: Åsa Pernes
Varför skrev du det här inlägget?
– Det var egentligen av en slump. Jag hade lagt ut ett antal annonser om saluhästar och det var ganska många som ringde. Men de som hörde av sig trodde att de skulle kunna köpa hästarna för en bråkdel av det pris vi hade satt. Vilket förvånade mig lite, det verkar som att många inte är medvetna om vad det kostar att föda upp och utbilda en häst.
Vilken respons har du fått?
– Uteslutande positiv respons från dem jag respekterar. Det har väl funnits några andra som tyckt lite annorlunda, men övervägande har det varit positivt.
Lever hästköparna i en drömvärld?
– En del gör nog det, jag tror som sagt att många inte vet vad det kostar att föda upp en häst. Innan man börjar leta häst kanske man ska räkna på den faktiska kostnaden, vad har hästen kostat fram till dagens datum. Jag ser alla utgifter som jag har för hästen när den är hos mig, samtidigt som jag ser alla kostnader som mina kunder uppfödarna har och har haft för hästen. Det blir en hel del pengar!
– Det görs ibland jämförelser med importhästar, och visst, en del gör riktiga fynd när de köper hästar från Europa. Men då tycker jag att man missar den kvalitetsstämpel man får när man köper en svenskuppfödd häst.
Det finns de som tycker att uppfödarna lever i samma drömvärld, att de vill ha för bra betalt för sina uppfödningar. Är det något du har stött på?
– Ja, det har hänt, och det var även ett argument som dök upp när jag skrev mitt inlägg. Alla hästar är inte blivande OS-stjärnor, även om en del uppfödare vill tro det. I början var jag nog lite snällare när jag skulle hjälpa till att sätta prislapp på en försäljningshäst. Jag var mer positiv i min bedömning av hästarna, hur de skulle utvecklas. Nu är jag mer realistisk, och ärligare i mina bedömningar.
Ärligare mot uppfödarna?
– Nej, mot hästarna och deras förutsättningar. Jag litar mer på min magkänsla nu.
En pojkvän till en ryttare kommenterade på din sida, om det här med priset på hästar. Han skrev ”du får ingen Porsche för Fiat-pengar. Skulle det inträffa är det fel på Porschen, så enkelt är det”.
– Det är en bra jämförelse. Det är kvalitetsskillnad på hästar också, de kan olika mycket och har olika förutsättningar. Prislappen sätts därefter, en ung och felfri svårklasshäst kostar pengar. Mycket pengar …
Du skrev något i stil med att ”För 100 000 kronor får man definitivt inte felfria sexåringar som tävlat i topp i sin årgång, inte heller femåriga potentiella svårklasshästar. Lyckas man hitta en sådan häst för det priset har man antingen haft enorm tur eller blivit lurad.” Det låter krasst, är det så, och vad kostar i så fall en sådan häst?
– Det är jättesvårt att svara på, men de kostar mer än 100 000 om de ska vara helt felfria. Nu arbetar jag i första hand med att utbilda hästar, och när jag säljer är det oftast till kunder utomlands. Då säljer jag främst till professionella ryttare, som har sett mina hästar på tävlingar och som vet vad det kostar att köpa häst på hög nivå. Det var kanske därför jag blev så förvånad efter mitt inlägg, att så många här var så omedvetna om prisbilden.
Om jag har 100 000 kronor och vill köpa en häst, räcker inte det?
– Jag har full förståelse för att 100 000 är mycket pengar och man kan absolut hitta bra hästar i den prisklassen. Men kanske inte hästar som uppfyller hela önskelistan. De som hörde av sig till mig ville att hästarna skulle vara fem eller sex år gamla, begåvade och utbildade med kapacitet för de högsta klasserna, exteriört korrekta, ha helt felfria röntgenplåtar, vara snälla och trevliga, och absolut inte ha några ”lösa benbitar”.
Vad tycker du att man ska prioritera? Hästens ålder, erfarenhet, ryggkotorna …?
– Det beror lite på vad man tycker är viktigast själv. Vill du rida stora klasser i framtiden kanske du får gå ner i ålder och köpa en treåring. Vill du ha en meriterad häst kanske du får räkna med något minus när det gäller hälsostatusen eller ridbarheten. Hästen kan vara svårriden eller ha en lös benbit. Du kan hitta hästar som är betydligt mer värda till en billigare peng, om du kan tänka dig ett minus i önskelistan. Så ibland kan faktiskt ett minus vara positivt. Du kanske får en riktigt begåvad häst om du vågar ta en viss risk, och till exempel köper trots den lösa benbiten.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Svårt att få ihop det – trots framgångar
Elin Jansson är 27 år gammal och kommer från Örebro. Hon började sin hästkarriär med ponnytrav, men övergick ganska snart till att hoppträna sina gotlandsruss.
– Jag har alltid gillat att hoppa över saker, berättar hon.
När man ber omgivningen beskriva Elin görs det med ord och fraser som ”rider finast på framridningen”, ”ödmjuk”, ”trevlig” och ”fokuserad”. Hon vann senior-SM utomhus förra året, nu siktar hon mot nästa mål – EM 2015.
Precis när vi träffas har Elin dock hamnat i ett svårt dilemma.
– Jag vet inte hur jag ska göra med mitt liv just nu, säger hon lite sorgset.
För att kunna jobba som hon gör måste hon kanske sälja någon av sina bästa hästar.
– Det är verkligen inte något jag vill, för då måste jag skjuta upp mitt mål. Jag vill rida stora mästerskap och EM 2015 har jag siktat på länge. Men det är svårt att få ihop det ekonomiskt.
Elin har haft sitt eget företag i ett år och vill göra allt enligt skolboken.
– Jag redovisar alla pengar vitt och det är svårt att få det att gå runt. Jag är tränare, utbildar hästar, sköter kontakten med mina kunder, sköter mitt företag och är ute och tävlar. Dygnet har för få timmar för att jag ska hinna med allt. Om jag hade varit höjdhoppare hade jag kunnat fokusera på bara det, och koncentrera mig på att bli bäst i världen. Jag hade inte behövt göra allt det här andra.
Hur menar du då?
– Inom ridsporten behövs det pengar, det är en penningsport. För att ha råd att tävla och ha mina egna hästar måste jag göra allt annat också. När jag vann SM förra året tänkte jag, nu händer det, det här är starten på min internationella karriär. Men det räckte inte till, det känns lite hårt.
Elin skulle förstås kunna åka utomlands, jobba och göra karriär den vägen.
– Men jag vill skapa allt själv. Bygga upp mitt företag och göra det från grunden. Det är inte bara mästerskapsmedaljer som räknas. När jag blir pensionär vill jag kunna se tillbaka på mitt liv och känna att jag har gjort något bra från grunden. Att jag har byggt upp något och att jag har gjort det själv, som Lisen och Peder Fredricson, de har lyckats med det. De äger det de rider på, det vill jag också göra!
Om du fick önska något …
– En bra sponsor? Fast jag har flera bra sponsorer redan nu, tillägger hon snabbt.
Jag önskar Elin lycka till och hon skyndar tillbaka till stallarna, för att förbereda nästa häst inför en winning round. Att ha med fjorton hästar på tävling innebär förstås en hel del arbete – det också!
taggar
Liknande webbartiklar
- Recension: Hästjuridik att återkomma till
- Elin Jansson segrade med bästa fyraåringen i Flyinge: ”Har hela paketet”
- Arnold och Elin har flyttat hem igen: ”Det blev inte som vi hade tänkt oss”
- Elin Jansson om EHV-1 på Loviseholm: "Känns lite bättre för varje dag som går”
- Elin Jansson: "Det är fruktansvärt och vi är förtvivlade"
- Mathilda bytte nationalitet: "Känner mig lika svensk som innan"
- Stall Loviseholm har expanderat stort: ”Gillar när det händer saker”
- Bildspel: Hemma hos ryttarparet Elin Jansson och Arnold Assarsson
- Lagseger och föräldrar – under samma helg
- Finaldagen på SM!
relaterade artiklar

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!