Hoppning
Publicerad: 2020-08-15
Mathilda Hansson knep lördagens första guldmedalj: "Han älskar att hoppa"
Det var medaljstrid in i det sista när b-ponnyerna gjorde upp under SM i Falsterbo. Ryttarna Mathilda Hansson och Melody Ohlinger red omhoppning om guldet, båda var felfria men Mathilda och valacken Sting's Yaris var snabbast.
Text: Frida Bank
Foto: Linnea Lindahl
Falsterbo bjuder på strålande solsken och i värmen var det b-ponnyerna som var först ut när det var dags att dela ut SM-medaljer. 23 ekipage kom till start, varav två var helt felfria genom hela mästerskapet. Mathilda Hansson och valacken Sting's Yaris och Melody Ohlinger och Stald Fox's Mr Fox red omhoppning om guld- och silvermedaljen. Melody gjorde en strålande prestation med sin valack, en säker felfri runda på 36,04 sekunder. Mathilda startade sist, och ökade tempot ytterligare. Hon red i mål på tiden 29,71 och vann.
– Jag ville satsa på guldet, men visste att annars blir det silver. Jag hade varit jättenöjd med det också, säger en blöt ryttare efteråt, då hon traditionsenligt fått ta en simtur i vattengraven efter prisutdelningen.
Chans på ytterligare ett guld
Mathilda, 11 år, har ett SM-guld tidigare, från förra året i kategori C. Även i år är hon i final i den kategorin, vilket innebär att hon snabbt ska byta kläder och ladda om inför nästa klass. Guldponnyn Sting's Yaris har däremot hoppat klart i Falsterbo för i år.
– Han är väldigt framåt, älskar att hoppa och är alltid med mig, säger Mathilda.
Omhoppning blev det också om bronsmedaljen, mellan ryttarna som tagit sig genom hela mästerskapet med endast fyra fel. Nathalie Wennerhorn och hingsten Blaengwen Kato Star åker hem med bronset.
GULD: Mathilda Hansson, Sting's Yaris, Flyinge ryttarförening
SILVER: Melody Ohlinger, Stald Fox's Mr Fox, Jump club ridsportförening
BRONS: Nathalie Wennerhorn, Blaengwen Kato Star, Rastaborg ridklubb
taggar
Liknande webbartiklar
- Silver och guld till Mathilda Hansson
- Guldmedaljören hoppas på biljett till Friends
- Mathilda Hansson oslagbar i PCPP-finalen: "Lite svårt att smälta"
- Svenska mästaren Rolf-Göran Bengtsson: "Det var riktigt hög nivå"
- Rolf-Göran Bengtsson - svensk mästare i Falsterbo!
- André Brandt rider 14 hästar i Falsterbo – är svensk YR-mästare
- Ingemar Hammarström är årets juniormästare
- Rolf-Göran Bengtsson jagar guldet: "Senast jag red SM var 1996"
- Douglas Lindelöw om tävlingssäsongen: "Svårt att tävla internationellt"
- Ebba svensk mästare efter dramatisk d-ponnyfinal: "Hade inte förväntat mig att vinna"

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!