För en månad sedan, den 19 augusti, blev Peder Fredricson historisk när han klev upp på podiet som OS-medaljör vid prisutdelningen i Rio. Vi ringde upp för att höra hur silvermedaljen har förändrat hans liv.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
– Är det en månad sedan i dag? Vad roligt! Jag har inte haft tid att reflektera över det, säger Peder när Hippson når honom.
För Fredricson rullar vardagen på hemma på ridanläggningen i Skåne och familjen prioriteras när han kommer hem från tävlingarna. Sedan OS i Rio har det nämligen inte funnits mycket tid för Peder att hämta andan.
– Det är så mycket viktiga saker man ska göra varje dag. Och nu med tävlingsinbjudningarna som kommer måste jag fokusera på organiseringen också.
Flyger till Doha med två hästar
En av de mest prestigefulla tävlingsinbjudningarna kom nyligen, Peder ska nämligen få flyga till finalen av Global Champions Tour i Doha i Qatar den 3 till 5 november.
– Jag tar med mig Flip's Little Sparrow och Zaloubet dit. Det är mycket att hålla reda på med flyg och pappersarbete, men jag har min hästskötare Malin (Henlöv, reds anm.) som hjälper mig. Hon är superviktig i teamet, berättar Peder.
Silvermedaljen vid OS gjorde att Fredricson tog ett stort kliv uppåt på världsrankningen, något som öppnar dörrar.
– Det är en ny situation som jag inte är van vid, men det känns jätteroligt.
Även om H&M All In var hästen som öppnade dörren står de hästar som åker med till Doha bakom och är beredda att hålla den öppen.
– Man får inte sitta lugn i båten och vara nöjd, utan måste hela tiden jobba aktivt för att utveckla hästarna mot toppen, säger Peder.
Firar 20-årsjubileum med hästägaren
Astrid Olin ser vi ofta tillsammans med Peder på tävlingar och hon har spelat en stor roll i hans utveckling mot den ryttare han är i dag.
– Jag har två fantastiska hästägare, Charlotte Söderström och Astrid Olin. Astrid och jag har faktiskt samarbetat i 20 år nästa år. Det är fantastiskt att ha ett sådant stöd i både med- och motgång, säger Peder med värme i rösten.
Tillsammans med sina hästägare har han hittat den röda tråd som ständigt får honom att utveckla både sin egen ridning och hästarna.
– Min drivkraft är att titta framåt. Jag funderar inte så mycket på OS längre, utan jobbar mot framtida mål. Jag vill utveckla de sju- och åttaåriga hästarna jag har, men det är klart att när vi får framgång på tävlingar är det ett facit om att vi är på rätt spår. Man måste hela tiden jobba aktivt och hålla ögonen öppna, konstaterar Peder.
En plats i toppen ger frukt
Inför vinterns säsong av världscupen har Peder redan flaggat för att han vill vara med och rida så många deltävlingar han får. Han är även väldigt sugen på att delta i nästa säsong av penningstinna Global Champions Tour, något man gör sig förtjänt av i och med sin placering på världsrankingen.
– Om jag håller mina poäng på rankingen uppe hoppas jag att jag får vara med, avslutar Peder.
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!