Hoppning
Publicerad: 2022-11-27
Peder och Christian K Grand Prix-vinnare i Stockholm
Peder Fredricson och Christian K gick ut sist av alla i omhoppningen och tog hem segern i den stora Grand Prix-klassen framför den svenska publiken i Friends arena. Här berättar Peder om den noggranna analysen bakom framgången och hur han kunde vinna, trots att hans häst inte är naturligt snabb.
Text och foto: Linnea Lindahl
Den avslutande Grand Prix-klassen i hoppning på Sweden International Horse Show var en tekniskt utmanande bana över 1,55-hinder. Det var åtta ryttare som red felfritt genom den långa grundomgången som bestod av 14 hinder och 17 språng.
I omhoppningen gällde det att vara snabb och felfri, vilket båda bröderna Philippaerts lyckades bra med. Olivier ledde klassen med Nicola hack i häl, ända fram till att det sista ekipaget äntrade banan. Peder Fredricson och Christian K var felfria och snabbast av alla och vann inför den jublande publiken i Friends arena.
Har bytt bett
– Hästen har hoppat väldigt bra hela helgen. Jag har ett nytt bett, ett hackamore som gör att jag har lite mer kontroll. Det gjorde att jag fick ett tidsfel i fredagens klass. Han hoppar väldigt bra, men jag kanske inte trodde att jag skulle vinna i dag för han är inte den snabbaste hästen. Men vi fick till en bra runda i dag och när man startar sist ut vet vi lite mer om vad vi ska gå på, säger Peder.
Det är den tredje tävlingen som Peder rider Christian K på ett hackamore.
– Tidigare har han haft några olika bett, men han trivs bättre med att inte ha ett bett i munnen så jag tror att jag ska fortsätta med det.
Red på långa tyglar
I omhoppningen blev Peder tvungen att rida på långa tyglar under en del av banan.
– Christian är en långsam häst som hoppar väldigt högt över hindret och jag får stå på redan i grundomgången för att inte få tidsfel. Så jag visste att jag var tvungen att chansa och vända upp innan jag sett distansen till ett hinder. Då kom jag in lite djupt in i kombinationen och då kom mina fälttävlans-takter in i bilden. Jag satt upp lite och sträckte på mig för att kunna ge hästen full frihet att bruka sin kropp. Då sträckte han på sig och kom över båda hindren bra men tyglarna blev långa. Då är jag glad att jag tänkte att vi kör på och så samlar jag upp det längs vägen. Det fungerade den här gången, förklarar Peder.
Detaljerad analys
Peder får hjälp av personer på SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) med att göra analyser av sina hopprundor för att få veta exakt var på banan och på vilket sätt som man kan spara tid. Peder brukar själv tänka ut var någonstans på banan som han tror att han tjänade in tiden för att vinna, men menar att det är svårt att veta säkert utan en dataanalys.
– Ofta kan man tro att det är på ett visst sätt när det kanske inte är det. Därför hjälper en kille mig att göra analyser av ritterna, säger han.
Det kan handla om så kallade "head to head" filmer, det vill säga där man tittar på två rundor samtidigt bredvid varandra för att se exakt var och hur som de båda ryttarna vänder för att vara snabbast.
– Då ser jag var jag har förlorat och var jag har vunnit. Då vet jag också hur jag ska göra när jag tränar och vad jag behöver utveckla. Detta har jag gjort i några år och det har hjälpt mig enormt. Vi analyserar från hinder till hinder och räknar i landningen hur många sekunder det tar till avstampet vid nästa hinder för att kolla exakt vem som är snabbast från hinder till hinder, säger Peder.
Liknande analyssystem används mycket inom andra sporter som pingis och alpina sporter, men det har inte använts lika mycket inom ridsporten tidigare.
Peder Fredricson med bröderna Olivier och Nicola Philippaerts som kom tvåa och trea.
Känner stort stöd
– Det är underbart att komma hit och känna stödet från publiken och se det intresset som finns, framförallt hos de unga i Sverige. När man känner det stödet så vill man verkligen leverera så det var extra roligt att jag kunde ge tillbaka och leverera en seger. Det känns som att här bubblar av hästintresse, det är fint, säger Peder.
Om två veckor är planen att åka till Top 10 finalen i Genève, dit Peder åker med Catch Me Not S. Därefter blir det världscuptävling i London med Christian K.
Stephanie oskadd efter fallet
Stephanie Holmén ramlade av Flip's Little Sparrow inne på banan i samband med ett missförstånd när hästen hoppade över en oxer. Ryttaren har undersökts av läkare och är svullen runt sitt ena öga samt har fått ett ytligt sår i pannan men mår under omständigheterna bra. Även "Sparven" har undersökts av veterinär och verkar också må bra under omständigheterna.
Tidigare på Hippson.se
Svenskt på pallen i Top 10-finalen
Wilma och "Duplo" dansade sig till seger i ponnyküren
Peder Fredricson: "Måste kunna göra det här bättre"
Tysk topptrio på pallen - personbästa för Patrik Kittel
Dubbla dressyrvinnare på SIHS: "Väldigt mäktigt"
Steffi och "Sparven" flög fram till vinst
Svensk-dansk seger i knock-out-mixen
Ebba Danielsson vill bli bäst: "Vill gå så långt som möjligt"
Maria Eriksson: "Mitt mål var att ta mig till Friends"
von Eckermann inledde SIHS med vinst
Bildspel: SIHS är igång - häng med till Friends arena
taggar
Liknande webbartiklar
- London Knights vann GCL Super Cup: "Hade bra självförtroende i dag"
- GP-seger för Peder Fredricson och Christian K
- Peder och Christian K dubbelt felfria – genrepar i Bryssel
- Topplacering för Peder och Christian K
- Sibon in – Zaloubet ut
- En riktig kärleksavkomma
- Bildspel: Inspirerande besök hos Philippaerts
- Fjärde bilen för Bertram Allen
- Så sänder SVT från SIHS i Friends arena
- Tobbe Larsson gör entré på vinterns hästfest – biljetterna släppta

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!