Lillasyster Moa, mamma Malin och ryttaren Meja Wikström flankerar familjens favoritponny Toffee, efter andraplatsen i ponnycupen på Elmia.
Meja Wikström och Munsboro Toffee Pop kom tvåa i Suxbox Ponny Cup på Elmia kategori B. Ekipaget har åkt ända från Vännäs för att tävla och än är de inte framme vid huvudmålet – SM i Billdal.
Text och foto: Annika Grundberg
Munsboro Toffee Pop är söt som socker och har vunnit publikens kärlek på Elmia. Familjen Wikström har hon också charmat.
– Hon är så speciell och måste behandlas som en prinsessa, säger Meja och lillasyster Moa fyller i:
– Och hon älskar godis.
Meja har haft Toffee sedan ponnyn var fem år, nu är hon nio, och har ridit in henne själv. Ryttaren är 13 år men passar fortfarande på Toffee.
– Hon är kort för att vara 13, förklarar lillasyster Moa som står på kö att ta över ponnyn.
Moa är tolv år och när hon växer ur Toffee står yngsta systern Majken, nio år, på tur. I familjen finns även en bror, Mewin, och när han väl rider är det på just Toffee.
– Vi har sju hästar men alla vill rida Toffee, berättar mamma Malin.
Meja och Moa rider SM i Billdal
Efter Elmia väntar ett par dagars träning innan de styr med tre ponnyer mot Billdal och SM. Meja ska där rida Munsboro Black Panther och Munsboro Toffee Pop. Moa har med sig Munsboro Olly. Tränar gör de för mamma Malin och Lennart Lindelöw, som båda finns på plats i Jönköping.
– Lennart kommer upp till Vännas regelbundet och håller träningar. Sedan är han ofta på plats på större tävlingar och ser Meja rida. Som här gick han fram och sa till henne att galoppera på mer.
– Det gjorde jag och då var jag felfri, konstaterar Meja innan det är dags att bege sig in på prisutdelning.
Resultat Suxbox Ponny Cup
Kategori B:
1. Filippa Heldemar/Miclas Cookie
2. Meja Wikström/Munsboro Toffee Pop
3. Alicia Jönberg/Amelia
Kategori C:
1. Thea Gånehed/Woodfield Night Light (Totalvinnare av cupen)
2. Ebba Danielsson/Smithstown Toodles
3. Mathilda Bohlin/Top Silvio Hästak
Kategori D:
1. Philip Svitzer/Zabrino
2. Frida Karlsson/Tinnerath Lad
3. Anna Hästbacka/Veni Vidi Vici
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!