Magdalena Regårdh med ett syskon till Lucy (född 2017, e. Hermes D'Authieux – Quantum). På bilden till höger syns Lucy in the Sky efter vinsten i Helsingborg.
I söndags vann Magdalena Regårdh Helsingborg Grand Prix tillsammans med den egna uppfödningen Lucy in the Sky. Magdalena har följt Lucy sedan stoet var ett år och berättar här om deras resa.
– Det är fantastiskt roligt att själv ha utbildat en häst till seger i 1,50, säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Hoppryttaren och tränaren Magdalena Regårdh bor i Landskrona och föder upp och utbildar hästar tillsammans med sin mamma, Ann Regårdh, utanför Dagstorp. I helgen startade Magdalena och SWB-stoet Lucy in the Sky (född 2009, e. Tornesch u. Leiah ue. Quantum, uppf. Regårdh Show Jumping) deras andra 1,50-klass någonsin. Efter två felfria rundor, en bedrift de var ensamma om, tog de hem segern.
– Innan tävlingen kände jag mig inte så förberedd. Det gör man sällan i januari utan eget ridhus. Men Lucy var i väldigt bra form under sista träningen för Maria Gretzer. Hon hoppade jättefint och sen började helgen bra med två placeringar i 1,40. Så vi hade gott självförtroende när vi gick in på söndagen. Banan såg bra ut även om hindren kom rätt snabbt på varandra, men det såg inte omöjligt ut, berättar Magdalena.
Siktade på placering
Målet var att ta en första 1,50-placering med Lucy. Någon vinst hade de inte räknat med.
– Jag hade det väl förspänt, gick ut sist i omhoppningen och behövde "bara" hoppa felfritt. Det gillar hon att göra. Hon touchade första hindret. Det kändes tryggt, då vet hon hur stora hindren är, tänkte jag. Om jag bara håller ihop det så hoppar hon resten felfritt. Hon är så försiktig.
De åkte hem med en blågul rosett.
Älskar att hoppa
Ekipagets resa tillsammans började när Lucy var ett år, 2010. Magdalena hade precis flyttat hem till Sverige efter att ha bott tio år i USA. Sedan dess driver hon verksamheten i Skåne tillsammans med sin mamma och i dag har de ett tiotal hästar.
– Lucy var speciell redan som föl, hon var väldigt bestämd. När hon skulle hem från betet hade hon lärt sig var staketet gick, hon hade väl fått några stötar, så det krävdes fyra vuxna karlar för att få ut henne ur hagen. Hon är duktig på att tala om vad hon vill eller inte vill. Lyckligtvis vill hon väldigt gärna hoppa, och hoppa felfritt.
En kaxig liten tjej
Under inhoppningen, när Lucy var fyra år, förstod Magdalena att det lilla stoet var en riktig naturbegåvning.
– Såg hon ett hinder ville hon bara skena dit och hoppa det. Det är en jättehäftig känsla när hästen inte vill något annat än att hoppa. Men det är klart att det blir lite besvärligt också. Det var inte alltid jag tyckte att det var lämpligt att rida an ett hinder i den hastigheten och på det sättet som hon ville. Men hon är kvick och uppmärksam. Det är en kaxig liten tjej med gott självförtroende.
Går alltid att höja
Magdalena säger att Lucy har haft en stabil karriär och att de har skyndat långsamt. Lucy placerade sig i fyraårsfinalen, kom till final under Breeders Trophy som både fem- och sexåring och placerade sig igen som sjuåring. Hon har även tävlat i Falsterbo.
– Vi har varit med och gjort det mesta. Men eftersom det var väldigt länge sedan jag hoppade stora klasser har vi tagit det lugnt, för bådas skull. Vi har befäst varje nivå ordentligt. Hon har väldigt bra självförtroende i grunden och en superinstinkt på hinder, så det har bara varit för mig att förvalta det och att tänka långsiktigt.
– Varje gång vi har höjt ribban har hon hoppat felfritt, för vi har tagit det lugnt och sett till att hon är förberedd för uppgiften. Upptäcker man att man hoppar för lågt går det alltid att höja, det är värre om man hoppar för högt.
Tävlade inomhus-SM
Hösten när stoet var åtta debuterade hon 1,45 och var dubbelt felfri. Magdalena bestämde sig då för att satsa på inomhus-SM 2018, det var där de gjorde sin första 1,50-start.
– Hon hade två billiga nedslag, men det kändes ändå tryggt nu när vi var tillbaka i Helsingborg. För jag visste att hon klarade av det om jag bara var lite kallare och gav henne rätt möjligheter. Och det gjorde hon.
"Vi chocksänker lite"
Efter vinsten i Helsingborg i helgen är det vila som står på schemat för Lucy.
– Senare i vår kanske vi hoppar en lägre klass i Åstorp. Vi chocksänker lite, för att det ska vara lätt och roligt för henne. Sen får hon gå elittävlingar i Flyinge och efter det blir det Elitallsvenskan, så det blir lite lägre hinder. Vårt lag, Dagstorpsortens RF, satsar på att ta oss till Falsterbo igen i år och målet är att ta medalj. Sedan får vi se. Vi ska försöka hoppa några fler 1,50 men det finns inte så många i Skåne, så det blir kanske en resa norrut.
Kvar minst en säsong
Regårdhs verksamhet bygger på att de föder upp, utbildar och säljer hästar. Men på frågan om Lucy ska vara kvar hos dem, eller om hon är till salu, uppstår viss tvekan.
– Det är jättesvårt. Det är så roligt att åka på tävling med en häst som tycker om att hoppa felfritt och som nästan alltid får pris med sig hem. Vi har ett par lovande unghästar, men det dröjer innan de är på samma nivå. Jag har tänkt unna mig den här säsongen i alla fall, sen får vi fundera mer i höst. Kommer rätt köpare skulle det så klart vara roligt att se hur det går för henne med en riktigt bra ryttare. Det betyder ju lite extra när man har varit med från början. Vi känner varandra superväl.
Se Magdalena och Lucy in the Sky vinna i Helsingborg:
Vilken liten superstjärna hon är den där Lucy! ⭐️⭐️⭐️ Dubbelt felfri i sitt livs andra 1.50 och vinner Helsingborgs...
Publicerat av Magdalena Regårdh Söndag 3 februari 2019
Nu har Tobbe Larssons fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!
Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Missa inte det fina klippet.
Mina berättar mer om sin speciella häst: "Godis en bidragande faktor"
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Martin Ågevall driver verksamhet med dressyrhästar utanför Stockholm, där både unga talanger och Grand Prix-hästar tränas för tävling.
Flygflottiljer, från norr till söder, kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.
Strax före klockan 22.30 på torsdagskvällen kördes en lösspringande häst på av en bil, på riksväg 50 i Nora kommun. Hästen avled på platsen.
Internationella forskare föreslår att vi skulle kunna analysera hästars bajs, detta för att få svar på frågan hur tandhälsan påverkar deras fodersmältning.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 6 – vinröd lyx från Equestrian Stockholm
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Vid årsskiftet går Cathrine Dufour in i ett nytt samarbete. Tillsammans med Rasmine Roesdahl Laudrup kommer en gemensam verksamhet att utvecklas.
Roesdahl Laudrup: "Vi har redan investerat i ett par högkvalitativa hopphästar"
Kai Tiptons Facebookinlägg med bilder på hur hon klistrat en leksakshäst på mobilen som hamnat i vägen för kameralinsen har blivit en viral succé.
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Att studera vidare vid universitetet har alltid varit dressyrryttaren Filippa Norrmans plan. Nu kombineras ryttarkarriären med studier.
"Ridsatsningen gör mig mycket mer strukturerad i mitt pluggande"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 5 – en av finalisterna i Årets innovatör 2019
Malmö civila RF fick tidigare i år ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris, för att man med hjälp av hästen gör samhället mer inkluderande.
Favorit i repris: Dags att nominera inför 2020 – läs om årets vinnare
Den här hästen har så mycket spring i benen och hagen är så stor. Men när matte ropar då är det stopp – inkallning som en väldresserad hund.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet