Hoppning
Publicerad: 2022-11-13
Viktor och Atina tog sitt tredje SM-guld
Det blev till slut Viktor Melin som toppade seniorernas svenska mästerskap tillsammans med det lilla stoet Atina. Silver till Johan Lundh och brons till Ottilia Lundgren efter omhoppning.
Text: Annika Grundberg
Foto: Haide Westring
Stephanie Holmén, med Thelma Hästak, och Victoria Almgren, med Hello Kitty de Levee, var ensamma nollor i seniorfinalen och sist ut i startfältet. Men bommarna föll, Stephanie valde att utgå och Victoria fick rida omhoppning om bronset. I stället blev det Viktor Melin, som gick in med fyra fel i finalen med Atina, som stod som guldmedaljör i mästerskapet.
– Det känns bra. Det var lite träligt i fredags, det var en bra runda men jag hade ett ner. Då kände jag direkt att jag var lite i underläge. Jag visste att jag var tvungen att vara nolla i dag, säger Viktor efteråt.
Nollan höll han och det var bara han som lyckades klara finalrundan med en nolla i protokollet, silvermedaljören Johan Lundh hade ett tidsfel med Mylento.
Atinas tredje SM-guld
Det lilla stoet Atina (e. Cartier VD Heffinck ue. Waitaki) har hunnit bli 17 år och det här var deras tredje tillsammans, det andra inomhus:
– Hon är bättre inomhus, lite kort i rocken för att vara allra bäst utomhus, säger han.
Nu ska Atina få åka hem och vila två veckor sedan bär det iväg till Norge och Lilleström för trestjärnig tävling.
– Jag är glad så länge det går. Så länge hon håller och är fräsch är jag glad. Hon är den typen av häst, liten och snärtig, lätt i kroppen och så det enorma blodet. Så håller hon sig bara fräsch och inte får några tråkiga skador så är hon den typen av häst som kan gå ett tag till. Men man får ta det väldigt försiktigt. Men som i dag, hon är i sluttampen på 17 år och det känns precis lika bra som för fem år sedan.
Turmina kan vara nästa stjärna
Viktor berättar att han har en häst i stallet som är tänkt som nästa stjärna. Det är tioåriga stoet Turmina (e. Turmalin (SWB), u. Hermina (F. 4) (SWB) ue. Maraton, uppf. Eva Ågren och Göran Petersson)
– Den är riktigt bra, kanske inte riktigt som Atina men vi kämpar på. Sen har jag massa hästar, jag tror jag har 15-16 stycken som tävlar nu. Så det är väldigt mycket, men Turmina har gått stabilt i 1,50.
Att vinna SM-guld är såklart roligt men det finns andra tävlingar som Viktor gärna åker på i framtiden.
– Ett SM är alltid ett SM och det är roligt men det finns ju alltid tävlingar varje helg som är viktigare. Den här helgen är det Stuttgart till exempel, det är klart att någon dag vill man hellre göra den om det krockar. Men för mig just nu så var det här perfekt, säger Viktor med ett leende.
Äntligen släpper det
Johan Lundh var felfri på hinder i finalen men fick ett retligt tidsfel med Mylento (val f. 2011, e. Mylord Carthago ue. Cento).
– Det kändes jätteskönt. Han har bara gått bättre och bättre, vi är lite ”late bloomer”. Han har egentligen varit bra hela tiden, schabblar inte jag för mycket så går det bra. Han är en kämpe, säger Johan glatt efteråt.
Han berättar att han köpte hästen på Flyinges auktion när den var fem år.
– Så det här är jätteroligt, nu börjar det lätta.
Johan har inte jättemånga hästar och vet att det tar tid att bygga nytt.
– Det är först nu han har börjat blomma ut och vi är mer samstämda.
Förändringen som lett till framgång är bland annat att Johan äntligen hittat ett bett som Mylento trivs med och att valacken rids barfota.
Omhoppning om bronset
Det blev omhoppning om bronset mellan Ottilia Lundgren med ComeOnConrad (val f. 2013, e. Comme il Faut ue. Come On), Pontus Westergren med Hästkullens DiMarabou (val f. 2013, e. Diarado ue. Indoctro) och Victoria Almgren med Hello Kitty de Levee (sto f. 2012, e. Emerald van't Ruytershof ue. Oramé). När Ottilia var ensam om att klara av omhoppningen var bronset hennes, och det kändes nog nästan som en seger.
– Helt fantastiskt, det är så roligt. Jag har haft honom sedan han var fem år och tagit honom hit själv. Nu är han nio så han är fortfarande unghäst, säger hon glatt efteråt.
taggar
Liknande webbartiklar
- Rörd guldmedaljör efter tuff YR-final
- "Man kan rida som att man stulit henne"
- Silver och guld till Mathilda Hansson
- Ellen Hammarström vann med Ocean Des As
- Tre U25-ryttare i topp senior-SM
- Filippa Enmark vann YR-guld: ”Jag är mållös”
- Douglas nära dubbel triumf i Scandinavium
- Guld till Viktor Melin: ”Det var en kämparrunda”
- Över 10 000 kom för att uppleva mästerskapet
- Äntligen blev Viktor Melin svensk mästare: ”Alltid strävat efter guldet”

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!