Foto: Adobe Stock (arkiv) och Henrik Gudmundson (porträtt)
I senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson gästskriver Petra Andersson, doktor i filosofi och själv ryttare. Ett tema i tidningen är djurvänlig och hållbar hästhållning, apropå detta funderar hon kring att välja – och välja bort – stall. Vi har fått lov att återpublicera krönikan här på nätet.
”Det är svårt att välja stall åt sin häst. För det är mycket som ska stämma och hästägare har väldigt olika önskemål. Hästar, å andra sidan, har samstämmiga behov. De behöver grovfoderbaserad foderstat, långa ättider och behöver få röra sig tillsammans i rymliga hagar.
Själv tror jag att man kan komma långt när det gäller att välja stall genom att lyssna, fråga och kolla. Lyssna på människorna i stallet. Uttrycker de oro för sådant som fång och kolik? Om det finns oro för den typen av sjukdomar beror det antagligen på att sjukdomarna har förekommit i stallet. Sjukdomar som inte så sällan är foderrelaterade, alltså är det möjligt att något i rutinerna kring fodret brister. Det betyder i sin tur att vi inte väljer det stallet.
Och fråga. Fråga hur hältstatistiken ser ut. Är det vanligt att någon häst står på boxvila? Ju färre hältor, desto mer troligt är det att mycket i rutinerna kring hästarna fungerar på ett hälsosamt sätt.
Komplettera de här frågorna med att kolla. Kolla i vilken mån hästarna i stallet presterar och hur gamla de blir. Om det finns hästar som både presterar och lever länge är det tecken på att rutinerna, träningen, ja hela systemet runt hästarna, fungerar på ett sätt som är bra för djurens hälsa och välfärd. Medan halta hästar, hästar på boxvila, hästar som har problem med fång, hästar som döms ut i ganska unga år, faktiskt inte tyder på att stallet och träningen är hälsosam.
När jag pratar om de här kriterierna i offentliga sammanhang händer det att personer blir upprörda. Det är verkligen inte min mening. Jag får ofta höra att det är taskigt av mig att vara så kritisk mot stallägare som bara har haft otur. Och det kanske det är.
Låt oss enas om att hältor och foderrelaterade sjukdomar handlar om otur. Min fråga blir då: Vad finns det för anledning för någon att välja ett otursdrabbat stall framför ett mer tursamt? Ingen vill väl att oturen ska gå ut över ens egen häst…
Men, vad håller jag på med? Skuldbelägger jag otursdrabbade stallägare? Nej. I stället vill jag titta på idén om otur. Om oturen är systematisk är det helt enkelt inte fråga om otur. Det ligger i oturens natur att vara just oturlig, tillfällig, oförutsägbar. Inte ett systematiskt mönster. Då är det något annat. Till exempel en brist någonstans i stallets rutiner.
Detsamma gäller tur. De stall där hästarna är friska, håller för arbete och lever länge är inte stall som råkar ha tur gång på gång. Turen är, precis som oturen, inte ett förutsägbart mönster. Tur handlar om tillfälligheter.
Så därför, om vi vill att våra hästar ska vara friska och leva länge: Inackordera dem där hästarna redan i förväg är friska och får långa liv. Hästars välfärdsbehov är väldigt lika, så oddsen är goda för att det som fungerar för de hästar som redan finns på anläggningen också fungerar för din häst.”
Lagen i årets Global Champions League-serie är klara. Både Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson är med och rider i ligan, om än i olika lag.
Tävlingen kommer till Stockholm i juni – final i Prag i november
Inbrottstjuvar tömde, natten till torsdag, sadelkammaren i ett stall utanför Smålandsstenar. Bara Cindy Sävströms ridhjälm lämnade de kvar.
Till Värnamo nyheter: "Jag är så förbannad, nästan allt är borta"
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
I maj är det premiär för ett nytt hästevent i Karlskoga. En mässa med mängder av utställare, genomförd tack vare ett stort ideellt engagemang.
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott?
Söndag bjöd SWB Mälardalen in till en löshoppningsclinic hos Stockholm seminstation. Detta med Avelsvärderingsnämndens Mikael Nolin.
”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
"Veckans gård" har fin bostad, 13 boxar, ridhus och stor utebana. Den är väl centrerad och de vackra stallängorna av sten bidrar med charm.
Sedan 2006 har över 5 000 ponnyekipage deltagit i Sveland Cup. I år blir det kvaltävlingar i fem zoner och final på Sundbyholm i september.
En häst som kom in till klinik för att opereras fick avlivas. Detta efter att den i flera timmar, hysteriskt, försökt resa sig när narkosen misslyckades.
Veterinären agerade inte utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
Det oisolerade ridhuset på Ramsele fältrittklubb gör att verksamheten inte kan bedrivas fullt ut. Ridskolechef Monia Häggkvist berättar om det ohållbara läget.
Gästblogg: Vill se satsning på flickidrott och prioritering av ridklubben
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.