Förbundskaptenerna blickar tillbaka – och framåt!

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2005-12-31

Förbundskaptenerna blickar
tillbaka – och framåt!

Ett nytt år har precis inletts, därför passade Hippson på att ringa upp Sveriges förbundskaptener i dressyr, hoppning och fälttävlan. Vi har låtit dem blicka både framåt mot det kommande året och bakåt mot det år som har gått.

Text: Anki Yngve       Foto: Ridsportförbundet
______________________________________________________________


Förbundskapten i hoppning:

MARIA GRETZER

Vad är ditt gladaste minne från året som gått?
- Det är att vi tog oss upp i Super League. Det blir en tuff uppgift att hålla sig kvar, men platsen i ligan är otroligt viktig eftersom den innebär att så många ekipage får chansen att komma ut på stora tävlingar och prova på mer än vad de kanske väntat sig att få göra.

Finns det något du inte är så glad över?
- Förra året blev lite av ett mellanår för hoppningen, men så måste det få vara ibland. Med facit i hand kanske det till och med har varit bra, vi har fått ta nya tag och har fått en nytändning. Alla ryttarna är väldigt på hugget inför nästa år och vi har mycket träningar och kurser på G.

Vad står hoppningen inför för utmaningar under nästa år?
- Dels har vi ett VM och det som är viktigast där är inte att ta medalj i första hand utan att säkra ett OS-kval. För att vara helt säker på att direktkvala till OS måste man vara bland de fem bästa, men sexa kan eventuellt också räcka.
- Rikstränaren Henk Nooren har sagt att han inte tycker att vi ska sätta upp som mål att hålla oss kvar i Super League efter nästa år. Det är tufft för ett litet land som Sverige att göra det. Men när vi drog den strategin för ryttarna så ville alla visst hålla sig kvar. Så det kan man säga är en ny målsättning från ryttarna själva, även om det kan bli svårt. Alla är så fruktansvärt på hugget vilket är jättekul!

Om du får önskedrömma, vad vill du ska hända under 2006?
- Det som hade varit otroligt skönt vore att kvala till OS. Det går före medaljer, att hålla oss kvar i Super League, allting… Då skulle vi få ha ett litet mellanår igen och träna i lugn och ro inför OS. Det skulle också betyda större ekonomiska resurser i och med stödet från SOK. Vi har jätteansträngd ekonomi och det är tufft att få det att gå ihop. Med SOK:s bidrag skulle det bli en väldig skillnad.
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i fälttävlan:

JAN JÖNSSON

 Vad är du mest nöjd med om du ser tillbaka på 2005?
- Det är vår insats på senior-EM, även om vi inte tog medalj. Vi var fyra i lag och hade hela sex ryttare som var felfria i terrängen.

Är det något du är mindre belåten med?
- Ja, vi måste bli bättre i dressyr. Där har vi faktiskt startat ett projekt där landslagsryttarna på seniorsidan får hjälp av Annica Westerberg, Susanne Gielen och Kyrka Kyrklund vid sidan av sina vanliga tränare. Det är jag väldigt glad för.

Vad blir 2006 års stora utmaning för din gren?
- Det är definitivt VM. Vi kämpar på och kommer att göra allt som står i vår makt för att försöka ta medalj. Det är inte orealistiskt. Världscupfinal på hemmaplan i Malmö är också stort.

Om du får drömma, vad önskar du för fälttävlans del under 2006?
- Det bästa vore att vi tog medalj på VM, individuellt eller i lag. Det hade varit en kanongrej!
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i dressyr:

ELISABET LUNDHOLM

Vad gläds du mest åt från 2005?
- Mest gläds jag åt Jan Brinks framgångar dels i Aachen, dels individuellt och i lag under EM. Sedan är jag naturligtvis väldigt glad över framgångarna för seniorlaget och den delade EM-bronsmedaljen. En annan sak jag är jätteglad för är alla ungdomar som är så motiverade och ponnylaget som nästan tog EM-medalj. Dessutom har alla i elitgruppen höjt sina prestationer ett snäpp och det för framtiden viktiga projektet "God ridning" har mött stort intresse.

Finns det något du är mindre nöjd med?
- Allt kan ju alltid göras bättre. Jag skulle vilja se fler hästar underifrån som kom upp i Grand Prix. Det finns ju såpass många som går "lilla rundan". Likaså skulle jag gärna se en ännu högre nivå ute på tävlingar i medelsvår klass. Då skulle vi också få fler Grand Prix-hästar. Vi behöver hålla fortsatt fokus på grundutbildningen och grundridningen.
- Sedan har vi haft en del problem med skador under det gångna året, det hoppas jag att vi slipper framöver.

Vad är den stora grejen nästa år?
- Som för alla andra grenar är det VM i Aachen. Det har gått bra i år, men vi behöver höja oss ytterligare ett snäpp för att göra riktigt bra resultat där. Jan Brink har stått för framstående resultat men vi behöver fler som höjer sina prestationer.

Om du får önska något inför det nya året, vad skulle det vara?
- Vi vill ha ett framgångsrikt år för dressyren och självklart skulle det vara fantastiskt med en medalj på VM. Men jag önskar också att vi får många fler Grand Prix-ryttare på en bra nivå och att "God ridning" kommer igång ordentligt som tävlingsform.
 

Blandade flockar och bra staket

Forskning

När två ponnyer dödades av en varg blev frågan aktuell i häst-näringen. Vi har ingen data gällande häst och varg, men vi kan lära av andra.

Den första attacken på hästar i Tyskland registrerades 2016

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Neutralisera hästens flyktbeteende

Att hästen reagerar med flykt kan ha många olika orsaker. William Nilson Fryer har lång erfarenhet av att jobba med hästar där andra gått bet.

"Hästarna som kommer hit är oftast väldigt nervösa"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Everysport GroupAnnons

Den Ultimata Plattformen

I en värld där sporternas mångfald och passionen för lagsupport inte har några gränser, introducerar Everysport.com en banbrytande lösning.

En heltäckande och användarvänlig plattform

Att se sig själv i brevlådan

Blogg

Annelie pryder nervöst omslaget av månadens tidning. Hästarna på gården tillfrisknar i takt med att nya hästar som behöver hjälp flyttar in.

"Det var ju bara lilla jag, sanningen och mitt liv jag berättade om"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Lurbo ridklubb gjorde krafttag mot leran

Tidigare var leran ett stor problem för verksamheten. Ordentliga åtgärder har lett till torrare anläggning, minskat näringsläckage och lägre veterinärkostnader.

Föreningens hållbarhetsutvecklare: "Allt blir så mycket mer lättjobbat"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Nicole Holmén om jobbet på Grevlunda

Nyheter

Hade du velat få lite spontana tips från Peder Fredricson när du trimmar dina hästar till vardags? Precis så har Nicole det, som är beridare där.

”Peder förmedlar en sådan känsla som jag förstår direkt”

Årets första föl i russflocken på Lojsta hed

Nyheter

Igår föddes årets första föl i flocken på Lojsta hed, ett svart litet sto. Nu är det inte långt kvar innan hingsten Stinsen återvänder till flocken.

Flocken lever fritt på ett 650 hektar stort område

Militärhästar opererade efter olyckan

Nyheter

Igår sprang det lösa hästar i centrala London. Armén berättar att två av hästarna har genomgått operation och att de förväntas återhämta sig.

Den grå hästen som sågs blöda kraftigt ska även den må bra

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lantmännen Functional FoodsAnnons

Ökar hästens förmåga att ta upp vätska

SPC Oats är en patenterad ingrediens där mältad havre stimulerar hästens egen produktion av Protein-AF vilket är viktigt för återhämtning.

Har även viss effekt på eventuella problem i mag- tarmsystemet

Svenskarna till Nations Cup

Dressyr

Årets Nations Cup i dressyr har ändrats om och går nu endast i tre deltävlingar. Nu står det klart vilka svenskar som startar i den andra omgången.

Tre arrangörer drog sig ur på grund av nya regler

”Det är inte hokus pokus, det är gymnastik”

Reportage

Eamon Hickey fick i uppdrag att träna en fyraårig valack med mycket attityd och nerver. Maria Gretzer sa att ”här får du något att bita i”.

Efter en stund hade hästen fullt fokus på Eamon

Madde berättar om jobbet som hästskötare

Nyheter

Catch Me Not S har ännu en lyckad tävlingshelg i bagaget. Peder Fredricsons hästskötare Madde berättar om jobbet och rutinerna.

"Det är lite som att ha en egen häst"

Här är horsetech-bolagen som vill slå sig in

Nyheter

Hästnäringen omsätter omkring 32 miljarder kronor per år. Fler och fler techbolag börjar få upp ögonen för branschen inom många olika områden.

“Aktörerna vill förbättra och modernisera hästnäringen och ridsporten”

Militärhästar sprang lösa i London

Nyheter

Imorse kom flera hästar lösa i centrala London i samband med en militärövning. Brittiska medier rapporterar och delar videor från händelsen.

Hästar och människor uppges ha blivit skadade

Kvinna åtalas för djurplågeri – hästar svalt

Nyheter

Länsstyrelsen upptäckte allvarliga brister under besök på en gård i Småland. Kvinnans hästar omhändertogs men fick avlivas till följd av svält.

Regelbundna kontroller har genomförts sedan 2021

Cheval Liberté och StallkompanietAnnons

Sveriges största showroom för stall

I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.

"När kunder kommer hit så brukar vi gå igenom behovet"

Hästarna välkomnas hem från Riyadh

VC 2024

Hästarnas resa hem från Riyadh har kommit till sitt slut och de har landat på hemmaplan igen. Svenska ridsportförbundet delar bilder från resan.

Se bilderna på King Edward och Catch Me Not S

Hästen gick ner i poolen: "Jag fick panik"

Nyheter

När Michaela kom hem från jobbet upptäckte hon att hennes häst ramlat ner poolen. Gunnel hade trampat igenom poolens plåttak och var fast.

"Brandmännen var som handlingsförlamade och förstod ingenting"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Den svåra skritten – finslipa på detaljerna

Rygga i vinkel och på volt och rid skänkelvikning i skritt mellan koner. Med pararyttaren Felicia Grimmenhags övningar kan du och hästen dra ner på tempot.

"Att jobba skritten är viktigt för alla men också något många glömmer bort"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Hästgård med mysigt sjöläge

Hippson Lifestyle

Utanför Söderköping finns en hästgård med strandläge, hus med pool, sju boxar samt tre mindre ponnyboxar och en egen ridbana.

En hästgård med hög charmfaktor

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.