Förra veckan fick en häst avlivas på grund av sina skador, som orsakades av att den blev påkörd under en ridtur i Hallands län. Både ryttaren och bilföraren klarade sig oskadda, men hur ska vi i framtiden kunna förhindra olyckor?
Foto: David Hughes/Dollar Photo Club
Klockan var strax före fem i tisdags när olyckan inträffade, längs Ölmanäs Ringväg i Åsa. Ryttaren som red sin häst i vägrenen blev påkörd bakifrån av en bil – föraren påstår sig aldrig ha sett ekipaget, trots att de hade reflexer.
Hästen fick avlivas på grund av sina skador. Ryttaren blev kraftigt chockad, men ska enligt tidningen Norra Halland ha klarat sig välbehållen.
Händelsen har nu skapat stor debatt i sociala medier, bland annat upplever vissa bilister att ryttare uppträder provocerande i trafiken.
Engagerad debatt
Här på Hippson.se blev det rejäl debatt om hästen i trafiken under 2014, i samband med att vi publicerade nedanstående film – där en olycka är en hårsmån från att inträffa.
När man som ryttare beger sig ut i trafiken finns det regler att förhålla sig till, som här sammanfattas av Transportstyrelsen.
Bland annat ska häst och ryttare färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Bestämmelser för väjningsplikt och stopplikt gäller även för ryttare, som självklart ska ge tecken till övriga trafikanter om han eller hon tänker svänga.
Vid skymning och mörker bör reflexer användas och vara placerade på ett sådant sätt att de enkelt uppfattas av bilister. Men även om ryttaren håller sig i väggrenen, och har reflexer, är det inte alltid bilisterna respekterar det ridande ekipaget genom att sänka farten.
Har ni varit med om någon incident i trafiken till häst? Eller har ni förslag på hur kunskapen bland bilförare kan öka, för att förhindra olyckor med hästar inblandade? Dela gärna med er av era tankar och idéer nedan!
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!