Hippson testar: Working Equitation

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-05-15

Hippson testar: Working Equitation

Working Equitation är en ridsportgren som, precis som westernridningen, baserar sig på boskapsarbete. I grunden handlar det om att få en häst som är lydig, vändbar och hållbar och som verkligen samarbetar med sin ryttare och löser problem. Grenen är ny i Sverige och Hippson har fått prova på. Det var en riktig utmaning, men kul!

Text: Emma Rost
Foto: Eva Eternell Hagen

Ridsportjournalisten Eva Eternell Hagen är en av dem som varit med om att ta Working Equitation till Sverige. Hon blev biten 2003, när hon och ett gäng kompisar åkte till Portugal och red för Joao Lynce, en tränare som bland annat ridit i Portugals lag i VM. Nu håller Eva egna träningar varje måndag, hon kör en hel del clinics och märker att intresset växer.
- Jag var nyligen nere hos Lomma Ridklubb och höll en clinic och de blev helt sålda, berättar hon.

Gå fram före samling
Hippsons reporter fick komma ut till stallet utanför Upplands Väsby och prova på den nya ridsportgrenen. Jag fick rida Pijano, Evas arab, som säkert inte är helt okänd. Eva har ridit mycket akademisk ridning tidigare och uppvärmningen bestod bland annat av att rida öppna och sluta på volt i både skritt och trav.
- Han ska vara så böjd att du ser ganaschbågen. Du tycker säkert att han är förböjd, men det anser inte jag, kommenterade Eva mina försök att få till det.
Under uppvärmningen är det också viktigt att kontrollera att hästen svarar både framåt och bakåt.
- Hästen måste gå fram innan jag kan börja samla den, förklarar Eva.


Hippsons reporter testar att öppna och stänga en grind, vilket inte var helt lätt, och att rida skänkelvikning över en bom.

Skänkelvikning över bom
Därefter visar Eva hur det ska gå till, innan det är dags för mig att göra ett försök. Hon börjar med att visa skänkelvikning i galopp över en bom på marken. Hästen ska vara helt rak och den får inte nudda bommen.
- Man tar sikte på sporren eftersom det är svårt att veta exakt var hästens ben är. Sporren ska vara i linje med bommen, säger Eva.
Hon rider sitt halvblodssto Waggie, som är en av de få hästar i Sverige som klarar att göra skänkelvikningen i galopp.
Nästa moment är galoppombyten mellan koner, på medellinjen i det här fallet. I praktiken blir det byten i vart tredje. Allting görs på en hand och på kandar.
Det är fartfyllt och riktigt imponerande att se hur bytena sitter som en smäck. Eva och Waggie rider även det som Eva kallar för storslalom. En bana mellan koner och hinderstöd där man ska byta galopp mitt emellan kon och stöd.


Det gäller att komma så nära lansen som möjligt när den ska plockas upp och sedan få en rak linje till tjuren. Egentligen ska allt ridas i galopp, men så här första gången kändes det tryggare att rida i skritt.

Rida med lans - en utmaning!
Sen beger vi oss ut på gräsbanan där ytterligare moment visas. Eva och Waggie öppnar och stänger en grind, ryggar genom en sväng och visar hur man rider med lans. Just det momentet är riktigt kul att titta på. Ryttaren plockar upp en lans ur en tunna, rider an mot en tjur i plywood på vars rygg det sitter en ring. Ringen ska plockas upp med lansen och därefter ska ring och lans parkeras i nästa tunna. Allt görs i galopp!


Åt ena håller var det inga problem att rygga genom bommarna, men åt andra var det riktigt svårt!

Spöet visar vägen
Så är det då min tur. Och det är inte helt lätt! Jag får börja med att rygga genom en liten bana av bommar där hästen ska svänga och rygga samtidigt. Åt ena hållet går det bra, åt andra hållet verkar det vara stört omöjligt att få Pijano att vända.
- Peta till med spöet på bakdelen precis när du ska vända och visa honom vägen med det, säger Eva.
Till slut lyckas vi faktiskt.
Momentet med grinden är också klurigt. Det gäller att komma in mot grinden och vara i en sidvärtsrörelse redan innan. Efter några gångers träning lyckas jag öppna, rida igenom och stänga till, men inte få på haspen. Nåja, det är trots allt första gången.
Eva tycker att vi ska testa tjuren. Pijano och jag tar den dock i skritt och jag är jättenervös över att jag ska peta till honom med lansen. Lyckas faktiskt få tag på ringen alla gånger utom den första.


Man ska rida ganska nära stödet för att få en bra väg mot nästa kon.

Skänkelvikning över bommen i skritt funkar okej. Det är svårt att få hästen mitt över så att den inte trampar på bommen. Men den riktiga utmaningen är storslalom med galoppombyten. Jag får börja att rida snett igenom i galopp och byta på mitten för att få in känslan i bytena.
- Slarva inte med vägen efter bytet. Utnyttja hörnen och forma runt innerskänkeln ordentligt!
När bytena sitter någorlunda får jag testa på att rida ungefär som en serpentinväg mellan koner och hinderstöd. Det är svårt! Framför allt är det svårt att få till en bra väg. Det känns som att avstånden mellan koner och hinderstöd är väldigt små och tajta och mina svängar blir hela tiden för yviga. Fast bytena sitter, oftast. Ett par gånger får jag till det och det är en grym känsla när jag känner hur hästen svänger runt tajt runt konen och sen byter.


Piaff och passage som avslutning.

Avslutningsvis får Pijano visa mig hur det där med piaff och passage känns, vilket är riktigt roligt för en dressyrtant som mig.
Working Equitation är en rolig upplevelse som utmanar i och med att både ryttare och häst måste lösa problem allt eftersom. Lite grand som i hoppning, men utan de läskiga hindren. Men det är svårt så här första gången eftersom det är ett lite annorlunda sätt att rida på.

Chefsveterinären om FEI Sports Forum

Nyheter

Hästvälfärd och antidoping var det som låg Göran Åkerström närmast. Han berättar också vad han hoppas arbetet framöver ska leda till.

"Behövs en övergripande strategi för hästvälfärdsarbetet"

De hyllas för sin inkluderande verksamhet

Nyheter

Kramfors ridklubb tilldelas Radiosportens parasport pris för dess engagemang och förmåga att inkludera alla olika förmågor i sin verksamhet.

"Jag brukar säga att det sitter i väggarna hos oss"

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Nu är GCT igång i Shanghai

Hoppning

Det blev inga topplaceringar för svenskarna i dag – men än finns mer att vänta. Helgen bjuder på flera stora klasser som tre svenskar startar i.

Här är allt du behöver veta

Elitryttarens tips för en stabil skänkel

Nyheter

Många ryttare kämpar med att hålla skänkeln stilla. Men Marcel Modolo Zanotelli har hittat ett knep för att få bukt med problemet.

Det enda som behövs är ett elastiskt band

Hon gör kometkarriär inom paradressyr

Reportage

I bagaget finns en internationell karriär i tre ridsportdiscipliner. Efter ett längre uppehåll är Lotta Wallin tillbaka i landslaget med sikte på Paris.

"Jag vill rida bra tävlingar, älskar sporten och vill vara med i toppen"

Förfina hjälperna med hästens ABC

Ridövning

Få hästen att lyssna för små signaler och förbered samtidigt för samling. Den matnyttiga övningen kan enkelt anpassas och passar oavsett nivå.

C-tränare Åsa Enqvist tipsar om en favoritövning

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

[VIDEO] Massera din häst som hästmassören

Att kunna massera sin häst är bra för det dagliga välmåendet. Här visar hästmassören Eva Andersson olika tekniker och vart vilken teknik ska användas.

"När man masserar ska man tänka på att använda hela handen"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

Se upp för giftiga växter i hagen

Foder

Våren är här och med den kommer även grönskan. Men vilka växter kan vara farliga för våra fyrbenta vänner när vi släpper dem på gräs?

Läsarfavorit: Läs hela listan över växter att se upp för

Unga talanger ska tävla i LGCT Stockholm

Nyheter

I sommar är det dags för LGCT Stockholm. Lövsta Future Challenge arrangerar internationella klasser för U25-ryttare och sjuåriga hopphästar.

De högst rankade U25-ryttarna i världen bjuds in

Lady räddad efter tio timmar i bäcken

Nyheter

Lady fastnade i en bäck under natten till torsdag. Med hjälp från grannar och räddningstjänsten kom hon tillslut upp efter tio i bäcken.

"Det är skönt att hon äntligen är uppe och verkar må bra"

Häst räddad efter tio timmar i lerig bäck

Sigrid åt Tysklönn - dog på en timme

Nyheter

Ettåriga Sigrid dog efter att ha ätit Tysklönn. Trots snabb vård gick Sigrids liv inte att rädda. Nu vill Johanna varna andra för den dödliga växten.

"Det var en otroligt otäck upplevelse"

Eamon Hickey: ”Om jag gör rätt, gör de rätt”

Reportage

Den tredje hästen till Eamons clinic var en utmaning. Det var en femårig hingst som lätt tappade fokus vilket krävde ett starkare kroppsspråk.

Fick träna mycket på att stanna, backa och flytta bakdelen

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

[VIDEO] Bomövning för lösgjordhet

Upphöjda bommar är bra för rakriktning och för att få hästen lösgjord. Här visar Sophie Lindström hur hon använder en enkel bomserie på flera olika sätt.

Att rida över kavaletti får igång hästens ryggverksamhet

Ridövning: Hitta samspelet med slingan

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Svenska FoderAnnons

"Det syns på utsidan att de mår bra"

Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp. 

Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader

Skjutbar tränsförvaring underlättar

Hippson Lifestyle

Platsbrist kan lätt bli ett problem i sadelkammaren. Matilda Trawén hittade en smart kroklösning för att optimera förvaringen på en hylla.

"Tränsen hänger prydligt och lättåtkomligt"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Bildspel: Eamon Hickey visar sitt system

Missade du clinicen med Eamon Hickey och Maria Gretzer på Flyinge? Hippson var på plats och dokumenterade hela kvällen. Följ med i ett stort bildspel.

Se det stora bildspelet från Hippsons fotograf

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Presenteras i betalt samarbete med: Distriktsveterinärerna

20% av hästarna bär på 80% av parasiterna

I hästhälsans tjänst

Alla hästar har mer eller mindre mag- och tarmparasiter. När dessa nivåer stiger över ett gränsvärde behöver vi avmaska.

Om träckprov, effektkontroll och när en ny häst kommer till gården

OS-kanditad avstängd från tävling

Dressyr

Den franska OS-dressyrkandidaten Morgan Barbançon har blivit avstängd från tävling. Anledningen är att hon missat dopingkontroller.

Omfattas i FEI:s antidopingregler

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.