Politikernas svar på hästpolitiska frågor

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-06-22

Politikernas svar på hästpolitiska frågor

Efter seminariet "Hästen i politiken" fick partiernas företrädare i jordbruksutskottet svara på ett antal viktiga hästpolitiska frågor.

 
Hur ser ni att hästen ska jämställas med andra djurslag i jordbrukspolitiken?

Ingrid Pettersson (s):
Hästen har blivit mer jämställd under den senaste mandatperoiden i och med bland annat statsstöd, kompetenstveckling och liknande. Det finns problem med att inkludera hästen i vallstödet eftersom vi inte har något hästregister. Enligt EU-reglerna måste man kunna följa det enskilda djuret. Ett alternativ skulle vara ett grundstöd till vallen, utan djurkoppling.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Vi diskuterar miljö- och landsbygdsprogram. Hästen spelar en avgörande roll där. Vi vill ha enkla regelsystem.

Åsa Domeij (mp): Hästen betyder mer än grisen idag. Baksidan med mer pengar till hästnäringen, är att det blir mer byråkrati.

Cecilia Widegren(m): Vi tycker inte att man ska göra för mycket politik av hästen, det skapar bara problem och byråkrati.

Eskil Erlandsson (c): Vi har kommit halvvägs, men nu vill vi få med hela hästen i jordbrukspolitiken. Det är bra ur både djurskydssynpunkt och smittskyddssynpunkt att exempelvis ha två djurslag på bete.

Anita Brodén (fp): Vi vill underlätta och samordna. Minska administrationen.

Sven-Gunnar Persson (kd): Hästen ska ses som ett livsmedelsproducerande djur. De administrativa problemen får vi lösa.
 

Hur ska ni förenkla och förbättra för småföretagarna?

Ingrid Pettersson (s): Vi vill minska administrationsbördan och samordna tillsynen.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Ge hjälp med utbildade rådgivare i varje kommun.

Åsa Domeij (mp): Vi tycker att det är ett trubbigt mått att säga att 25 procent av reglerna ska bort, men vi måste titta på var de dubbla reglerna finns.

Cecilia Widegren (m): Alliansen har ett färdigt batteri för att minska byråkrati och krångel.

Eskil Erlandsson (c): 25 procent av regelbyråkratin ska bort. Kommunerna borde ställa upp med företagslotsar.

Anita Brodén (fp): Det ska bli lättare att starta företag. Lättare att anställa. Momsen ska bli enhetligare och vi vill ha samordnad tillsyn.

Sven-Gunnar Persson (kd): Vi ska i nära samarbete med berörda peka ut de regler som är mest hämmande.

När ska totoskatten sänkas?

Ingrid Pettersson (s): Regeringen är medveten om problemet och har tillsatt en utredning med väldigt kort utredningstid. Nästa vår, i vårproppen borde det ligga ett förslag.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Totospelet för mycket gott med sig, men vi får inte glömma att det finns en baksida med spelmissbruk. Där borde samhället ta mer ansvar och hjälpa de som drabbats socialt.

Åsa Domeij (mp): Skatten måste sänkas.

Cecilia Widegren (m): Klart att totoskatten måste ner. Parallellt måste det ske en förändring i svensk spelpolitik där vi öppnar upp monopolet och kan arbeta med licensavgifter mot de internationella spelbolagen.

Eskil Erlandsson (c): Vi välkomnar utredningen som är på gång. Detta är en fråga där vi måste harmonisera oss med EU.

Sven-Gunnar Persson (kd): Det är rimligt att sänka skatten till jämförbara länders nivå. Men man ska nog tänka sig väldigt noga för innan marknaden avregleras.
 
Vad vill ni göra för att minska splittringen inom djurskyddet?

Ingrid Pettersson (s): I och med att vi får fler och fler ovana djurägare är det viktigt med djurskydd. Det ska såklart samordnas så mycket som möjligt.

Åsa Domeij (mp): Jag håller inte med om att ansvaret för djurskyddet är splittrat. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är de som har ansvar på lokal nivå. När det är fråga om djurförbud kommer länsstyrelsen in. Men vi kan bli duktigare på samordning.

Cecilia Widegren (m): Vi vill ha färre myndigheter. När kontroller görs så ska de göras vid ett tillfälle samlat. Det är först när du har gjort fel som du ska behöva betala avgifter.

Anita Brodén (fp): Om det upplevs som splittrat så måste vi ta de signalerna på allvar. Det måste bli ökad flexibilitet vid kontrollerna och det måste vara utbildade inspektörer som kommer ut. Vi vill få konkurrensneutralitet mellan veterinärerna. Man måste se mer till helheten och inte så mycket till detaljerna.


Hur ska kommunerna stöttas för att göra satsningar på både befintliga och nya anläggningar?

Ingrid Pettersson (s):
Alla ska ha möjlighet att rida.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Ridning är en sport för alla och måste få likvärdiga satsningar.

Åsa Domeij (mp): Det är en klassisk kommunfråga. När pengarna fördelas jämt i kommunerna mellan pojk- och flickidrotten är det ofta förlorarna som hörs mer än vinnarna. Det som skiljer ut ridanläggningar är att de ofta är mer fritidsgårdar. Man spenderar många timmar där.

Cecilia Widegren (m): Ridning är en sport för alla. Det är en kommunal fråga. På riksplanet ser vi att friskvårdsundantaget av ridsporten är vedervärdigt.

Eskil Erlandsson (c): Instämmer i det som sagts. Hästen är en viktig del i integrationsarbetet. Vi måste kräva av våra kommunpolitiker att de gör en liten jämställdhetsanalys vid fördelningen av bidragen.

Anita Brodén (fp): Det finns all anledning att vara hoppfull vad gäller en fortsättning på ungdomssatsningen Handslaget, som är ett sätt att få mer pengar till ridsporten.

Sven-Gunnar Persson (kd): Ridning ska vara en skattefri friskvårdsförmån. Handslaget kan utvecklas och fortsätta. Vi måste ta med hästen i integrationspolitiken.
 

Hästnäringen är den enda näring som delvis bekostar ”sin” högskoleutbildning. Finns det möjlighet att få ett tredje år? Och tänker man fortsätta satsa på forskning och utbildning?

Ingrid Pettersson (s): Ambitionen är att gå vidare med satsningen på forskningen på häst. Mer forskning om hästens interaktion i samhället vore intressant.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Man måste titta på hästens del i samhällsbygget, så kallad tvärvetenskaplig forskning.

Åsa Domeij (mp): Det är viktigt att just forskningssatsningen blir långsiktig. Forskning tar tid.

Cecilia Widegren (m): Det är en oerhört intressant form att matcha pengarna från staten med pengarna från näringen.

Eskil Erlandsson (c): Forskningen är långsiktig och pengarna måste vara långsiktiga. Vi måste satsa på forskning om vi exempelvis ska bli bäst i världen på hästavel.

Anita Brodén (fp): Det behövs mer forskning på exempelvis hästen som terapiredskap, påvisa resultat.

Sven-Gunnar Persson (kd): Hästsporten och näringen har ett långsiktigt åtagande. Staten är lite sena, men det måste vara långsiktigt.


Hur kan politiken bidra till att ridsporten behandlas jämlikt med andra idrotter?

Ingrid Pettersson (s):
Jag tycker inte att man ska dela upp det så mycket i pojk- och flicksporter. Även pojkar skulle må bra av att klappa en mjuk mule. Tydliga mål att jämställdheten är viktig och att vi följer upp behövs.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Vi vill arbeta för att flickors och kvinnors identitetsskapande uppskattas och tas tillvara.

Åsa Domeij (mp): Handslaget kanske kan bli tydligare i villkoren. Det är otroligt viktigt att jobba kommunalt med de här frågorna.

Cecilia Widegren (m): Det skiljer väldigt mellan kommunerna och det är kniviga konkreta frågor i kommunerna. Jag vill även ha in perspektivet unga - gamla.

Eskil Erlandsson (c): Vi kan kräva jämställdhetsanalyser av våra kommunpolitiker. Och vi måste hjälpas åt att bevaka de kommande översiktsplanerna.

Anita Brodén (fp): Ord måste följas av handling. Vi måste lyfta fram de kommuner som kommit långt med den här jämställdhetsaspekten.

Sven-Gunnar Persson (kd): All ridskoleverksamhet borde momsbefrias. I kommunerna måste vi få ordentliga analyser av hur pengarna fördelas.

Varg skjuten under skyddsjakt i Norrtälje

Nyheter

Tidigare i april inleddes en skyddsjakt på en varg som dödade två minishetlandsponnyer. Under torsdagskvällen sköts en varg i närheten.

Skyddsjakten är nu avslutad

FEI startar inte disciplinärende

Nyheter

För några veckor sedan publicerade Sportbladet en granskning av bilder på dressyrhästar. Nu meddelar FEI att de inte startar ett disciplinärende.

Sportbladet svarar på FEI:s uttalande

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

Stoet som fick ett extra föl

Nyheter

När fölet Bellatrix föddes slutade det i sorg, mamma Copperbridge klarade sig inte. I all förtvivlan tog historien dock en ljus vändning.

Trulsan fick inte bara ett eget föl – utan adopterade även Bellatrix

Veterinärer kritiserar SVT:s kommentatorer

Nyheter

Sveriges veterinärförbund menar att SVT:s kommentatorer i sändningar från världscupfinalen ”bagatelliserade och försvarade” blå tungor.

Vänder sig starkt mot vad som framfördes i SVT

Helena Persson om bilolyckan

Nyheter

Under morgonen var hoppryttaren och A-tränaren Helena Persson med om en bilolycka. Hon berättar att de under omständigheterna mår bra. 

"Det gick bra med mig, pappa och hästen"

Här är de populäraste hästnamnen

Nyheter

Agria har tagit fram en lista över de vanligaste hästnamnen. De populäraste namnen för ston, valacker och hingstar är människonamn.

Se topp 10

Blandade flockar och bra staket

Forskning

När två ponnyer dödades av en varg blev frågan aktuell i häst-näringen. Vi har ingen data gällande häst och varg, men vi kan lära av andra.

Den första attacken på hästar i Tyskland registrerades 2016

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

NAF SwedenAnnons

Känsliga luftvägar? Ta del av råd & tips

Våren är en härlig period, men också den tid då andelen partiklar i luften är som högst. För vissa hästar kan det innebära en utmaning för luftvägarna.

Andningshälsan är väldigt viktig för hästens allmänna välmående

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Neutralisera hästens flyktbeteende

Att hästen reagerar med flykt kan ha många olika orsaker. William Nilson Fryer har lång erfarenhet av att jobba med hästar där andra gått bet.

"Hästarna som kommer hit är oftast väldigt nervösa"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Att se sig själv i brevlådan

Blogg

Annelie pryder nervöst omslaget av månadens tidning. Hästarna på gården tillfrisknar i takt med att nya hästar som behöver hjälp flyttar in.

"Det var ju bara lilla jag, sanningen och mitt liv jag berättade om"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Lurbo ridklubb gjorde krafttag mot leran

Tidigare var leran ett stor problem för verksamheten. Ordentliga åtgärder har lett till torrare anläggning, minskat näringsläckage och lägre veterinärkostnader.

Föreningens hållbarhetsutvecklare: "Allt blir så mycket mer lättjobbat"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Nicole Holmén om jobbet på Grevlunda

Nyheter

Hade du velat få lite spontana tips från Peder Fredricson när du trimmar dina hästar till vardags? Precis så har Nicole det, som är beridare där.

”Peder förmedlar en sådan känsla som jag förstår direkt”

Årets första föl i russflocken på Lojsta hed

Nyheter

Igår föddes årets första föl i flocken på Lojsta hed, ett svart litet sto. Nu är det inte långt kvar innan hingsten Stinsen återvänder till flocken.

Flocken lever fritt på ett 650 hektar stort område

Militärhästar opererade efter olyckan

Nyheter

Igår sprang det lösa hästar i centrala London. Armén berättar att två av hästarna har genomgått operation och att de förväntas återhämta sig.

Den grå hästen som sågs blöda kraftigt ska även den må bra

Svenska FoderAnnons

"Det syns på utsidan att de mår bra"

Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp. 

Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader

Svenskarna till Nations Cup

Dressyr

Årets Nations Cup i dressyr har ändrats om och går nu endast i tre deltävlingar. Nu står det klart vilka svenskar som startar i den andra omgången.

Tre arrangörer drog sig ur på grund av nya regler

”Det är inte hokus pokus, det är gymnastik”

Reportage

Eamon Hickey fick i uppdrag att träna en fyraårig valack med mycket attityd och nerver. Maria Gretzer sa att ”här får du något att bita i”.

Efter en stund hade hästen fullt fokus på Eamon

Madde berättar om jobbet som hästskötare

Nyheter

Catch Me Not S har ännu en lyckad tävlingshelg i bagaget. Peder Fredricsons hästskötare Madde berättar om jobbet och rutinerna.

"Det är lite som att ha en egen häst"

Här är horsetech-bolagen som vill slå sig in

Nyheter

Hästnäringen omsätter omkring 32 miljarder kronor per år. Fler och fler techbolag börjar få upp ögonen för branschen inom många olika områden.

“Aktörerna vill förbättra och modernisera hästnäringen och ridsporten”

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.