Sköt om din häst på ett naturligt sätt

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2004-07-15

Sköt om din häst på ett naturligt sätt

Recensent:  Ann Kristin Yngve (Hippson.se)

Fler och fler ryttare och hästägare har börjat att ifrågasätta vår moderna hästhållning och vill veta mer om hästars naturliga behov. Är det verkligen okej att ha hästen stående i ett stall hela dagarna? Vad tycker hästar själva om hjälptyglar, täcken, tävlingsridning och så vidare?

Nu finns det en bok som på ett insatt sätt tar upp hästens beteenden, behov, drifter och sinnen - och som konkret föreslår hur vi kan ta hand om vår vän hästen så att den mår så bra som möjligt. Boken heter ”Sköt om din häst på ett naturligt sätt” och är skriven av Jo Bird, en kvinna som har ridit och haft hästar i hela sitt liv. Förordet är skrivet av den berömde hästutbildaren Pat Parelli och flera av kapitlen i boken är efter översättning faktagranskade av svenska hästmänniskor såsom veterinären Charlie Lindberg och journalisten Ingrid Andersson.

Boken tar i tur och ordning upp relationen hästar emellan, relationen mellan människa och häst, uppstallning ur hästens synvinkel, hagar och beten ut hästens synvinkel, hur man bäst tar hand om hästen under hela dess liv, utrustning och tillbehör, naturlig näringslära, samt alternativa terapier och naturläkemedel.

Som läsare får man bland annat lära sig hur hästar lever och beter sig när de är vilda, hur hästens sinnen fungerar och skiljer sig från människans, hur man tolkar hästens ansiktsuttryck, vad det innebär att vara ett rovdjur (människa) som ska utbilda ett bytesdjur (häst), med mera.

I kapitlet om uppstallning tar Jo Bird upp hur man kan efterlikna hästens naturliga liv utan att ge avkall på träning och tävling. Bland annat gör hon en tänkvärd liknelse - att ha en häst instängd i en box hela dagen är (lite hårddraget) som att låta en hund bo i en frysbox. Mer utrymme att röra sig på än så erbjuder inte boxen.

Författaren ger sedan konkreta tips om hur vi kan minska långtråkigheten i stallet och i hagarna genom god planering och bra stall-, tränings- och skötselrutiner.

I avsnitten om hagar, bete och om naturlig näringslära berättar Jo Bird hur man upprätthåller bra kvalitet på sina hagar och får betet att räcka längre. Dessutom diskuterar hon hästens behov av varierad kost (i vilt tillstånd äter hästen inte bara gräs utan även buskar, örter med mera). Hon går igenom hästens matsmältningssystem, olika fodermedel och ger konkreta fodringstips.

Kapitlet ”Ta hand om hästen hela dess liv” berör hästens utveckling från föl till ”åldring”. Författaren diskuterar träning av hästar i olika åldrar, olika hälsoproblem och till sist tar hon även upp frågan om avlivning och om hur man kan göra detta på ett ”hästvänligt” sätt.

”Utrustning och tillbehör” handlar om fördelar och nackdelar med olika bett, hjälptyglar, sadlar med mera. Jo Birds grundinställning är att man ska använda så lite utrustning till hästen som möjligt, men att hjälpmedel i vissa fall kan vara bra. Men bara om de används rätt och av någon som vet vad han eller hon gör. Författaren skriver också om hur man väljer rätt täcke, samt om och hur man ska klippa och sko hästen.

I det avslutande kapitlet om alternativa terapier och naturläkemedel ges en allmän genomgång av hur man bedömer hästens allmäntillstånd, när man ska ringa veterinären och så vidare. Därefter går författaren igenom olika alternativa terapier, allt från akupunktur, aromaterapi och kiropraktik till Feng shui, örtmediciner, homeopati och konsultation av hästviskare.

”Sköt om din häst på ett naturligt sätt” är ett efterlängtat tillskott i bokhyllan. Författarens kunskaper imponerar och man får många aha-upplevelser och konkreta tips. Även om flera av bilderna i boken kommer från westernvärlden så är nästan alla råd användbara såväl för hopp-, dressyr- och fälttävlansryttaren som för dig som håller på med körning, gymkhana eller distansridning.

Den enda egentliga reservation jag har mot boken rör det sista kapitlet om alternativa behandlingsmetoder. Visserligen påpekar Jo Bird flera gånger att man aldrig ska påbörja en alternativbehandling utan att först ha konsulterat en veterinär, men jag kan tycka att hon är väl okritisk till vissa av metoderna. Beprövade alternativterapier som akupunktur och kiropraktik ställs bredvid mer ifrågasatta och mindre beprövade sådana, utan att det nämns vilka av terapierna som visat sig fungera under kliniska tester. Kanske är jag inskränkt men flera av metoderna, som till exempel Feng shui, håranalys och färgterapi skulle jag personligen inte använda till min häst.

I övrigt kan jag verkligen rekommendera boken till den hästägare som vill fördjupa sina kunskaper om hästens beteende och behov, och som vill ha tips om hur man med enkla medel kan anpassa stall, utfodring och rutiner så att hästens liv blir lite mer naturligt.

Titel: Sköt om din häst på ett naturligt sätt
Författare: Jo Bird (med förord av Pat Parelli)
Förlag: ICA Bokförlag
Antal sidor: 208 (inbunden)

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.