Reportage
Publicerad: 2022-10-04
Efter buköppningen – stora framgångar på tävlingsbanan: ”Nästan overkligt”
När hästen Bruno fick kolik och behövde buköppnas såg det mörkt ut. Men efter rehabiliteringen kom han tillbaka till tävlingsbanan med sin ryttare Amanda Richardsson. De har startat vid SM och gjorde nyligen trestjärnig debut i fälttävlan.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Minna Westbom (hoppbilder) och Privat
Amanda Richardsson, 19 år, är fälttävlansryttare och äger hästen Attityd ”Bruno” som är en 10-årig valack. Hon köpte honom för tre år sedan och de har varit med om en hel del ihop. Under vintern 2020 fick Bruno kolik och väldigt ont i magen.
– Till en början såg det inte så farligt ut, men sedan rasade allt väldigt snabbt. Vi fick åka in akut till djursjukhuset Ultuna. Där kunde de konstatera att han hade ett veck i tarmen och läget var så allvarligt att han behövde buköppnas, säger Amanda.
Att buköppna en häst innebär flera risker och en längre viloperiod efteråt.
– Jag var väldigt nervös. Men eftersom hästen ändå var så pass ung när det hände och prognosen såg god ut så ville vi prova.
Amanda berättar att Bruno är en speciell häst med mycket nerv och vilja. Hon undrade därför vad hästen skulle tycka om att stå på boxvila efter en operation, istället för att gå ut i hagen som vanligt.
– Efter buköppningen fick han vara kvar en vecka på djursjukhuset då hans tarmar inte riktigt kom igång som de skulle. När han väl kom hem så skulle han stå på box, men efter att ha stått där en timme kände han att han var helt färdig med det. Vi var tvungna att lösa det på annat sätt.
Lugnare ute
– Det är risk för bråck och andra skador om hästarna bockar eller rör sig för hastigt efter en sådan operation, men han var inte lugn i boxen. Han fick därför stå i en liten sjukhage utomhus med hästar bredvid sig istället, då var han lugn. Vi försökte passa honom noga och ofta i hagen och fick mycket hjälp av stallkompisar som också höll koll på honom. Det kändes tryggt att ha hjälp av min familj och vännerna i stallet, det fanns alltid någon där, säger Amanda.
De fyra första veckorna i sjukhage promenerades hästen för hand en timme om dagen. Efter en månad fick Amanda börja rida lite lätt om allt kändes bra.
– Det kändes skönt för oss båda att han fick bli lite riden efter det. Han är en riktig arbetsmyra och allteftersom tiden gick blev han starkare igen och var lite busig när jag red och bockade lite grann.
Stärkande arbete i skritt
Efter tolv veckor fick Amanda börja rida lite mer.
– Under de sista veckorna av rehabiliteringen promenerades han en timme om dagen plus att jag skrittade honom uppsuttet en timme om dagen, så totalt två timmars skritt. Jag känner att det stärkte vårt band till varandra. Jag var väldigt mycket i stallet och skrittjobbet gjorde honom också starkare i kroppen, säger Amanda.
Så småningom fick de även börja hoppa och i maj 2021 startade de sin första hopptävling sedan buköppningen. Därefter startade de även i fälttävlan och under hösten 2021 kom de sexa vid sitt första SM som juniorer.
– Det kändes väldigt bra, speciellt med tanke på förutsättningarna. Det kändes nästan overkligt. Jag har utbildat hästen själv, han hade inte tävlat innan jag köpte honom.
EM är det stora målet
Nyligen debuterade ekipaget på trestjärnig nivå vid en tävling i fälttävlan i Segersjö.
– Det var debut för både mig och hästen. Vi var första utanför placering och hoppade felfritt i terrängen, men med ett par tidsfel. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det med honom, säger Amanda.
Sedan buköppningen har hon upplevt att Bruno mår precis som vanligt.
– Han har inte tappat arbetsmoralen utan vill precis lika mycket som tidigare. Jag upplever också att skrittjobbet som vi gjorde under rehabiliteringen stärkte honom mycket generellt.
Snart ska Amanda rida sitt första SM som young rider som avgörs hos Gärds ryttarförening. Hon har även fått ta emot ett stipendium och kommer att ingå i Agrias Fälttävlansakademi, en satsning för fälttävlansryttare mot mästerskap.
– Det ser vi fram emot. Sedan vill jag kanske rida EM som young rider, men det är tufft och krävs mycket av oss så vi får se vad som händer. Men jag vet att jag har en häst som kan göra det.
Liknande webbartiklar
- Två av tre hästar överlever en buköppning
- Dräktigt sto överlevde buköppning mot alla odds: ”Värt att rädda deras liv”
- Ponnyn var halt med spatt – mår nu bra och SM-kvalad
- Fem veckor efter bukoperationen fölade Lilly Sånna: ”Hon är en duktig mamma”
- Alva Landers "Herbie" buköppnad för tredje gången: "Jag gråter varje dag"
- Denise Ljungkvist om Soegas bukoperation: ”Hon har varit otroligt stark”
- Forskarna om loppfrön – tarmarna anpassar sig
- Veterinären möter fler kolikhästar än någonsin tidigare
- Efter två buköppningar – Farah Diba tillbaka på tävlingsbanan
- Nicola Wilson: "Jag lever, jag kämpar och jag kommer tillbaka"

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!