Reportage
Publicerad: 2023-02-09
Ryktborsten som skänker hopp till Ukrainas hästar
Hippson var med när Britt Johansson lämnade över den allra sista JH-ryktborsten till Louise och Margret Löfgren, Raudhetta Islandshästar. Lite chockartat för dottern Louise när mamma ropade in en ryktborste för 6 000 kronor, pengar som går oavkortat till Ukrainas hästar.
– Det är jätteroligt, dels att ha fått köpa borsten men också att få lov att hjälpa hästarna i Ukraina, säger Margret när Britt lämnar över borsten.
Text och foto: Annika Grundberg
Men vi backar bandet ett par veckor. Då Britt Johansson, som är tredje generationen att driva Haglunds sadelmakeri, som haft butiker både i Göteborg och Kungsbacka. Bestämde sig för att auktionera ut den allra sista JH-borsten, ryktborsten som var deras egna produkt men som inte görs längre.
– Jag kände det att varför ska den ligga på en hylla och bara vara ett nostalgiskt minne.
Hennes engagemang för att hjälpa hästar i det krigsdrabbade Ukraina hade väckts tidigare.
– Jag engagerade mig av en slump. Jag såg Nilla Karls inlägg, hon behövde hjälp och jag tänkte att jag har ju massa saker och har ett Facebookkonto som består av hästmänniskor. Så jag tänkte att jag måste kunna hjälpa till att sprida det här, så då gjorde jag det. Det blev en enorm respons direkt.
Nilla bor i Skåne och det är hos henne det Britt samlar in hamnar innan det packas om och körs av Josephine Robéus ner till Ukraina.
– Först slängde jag ur mig att jag kan köpa täcken billigt för 250 kronor och frågade vilka som ville vara med och sponsra. Den här gången har jag frågat efter sjukvårdsartiklar, för det är det så ont om. Folk skänker pengar och så redovisar jag för varje vad jag köpt för deras pengar. Jag tar en bild med kvittot bredvid och skickar till dem.
Men tillbaka till ryktborsten
Britt la ut på sociala medier att ryktborsten auktionerades ut och Hippson skrev också om det. När Britt stängde auktionen var det högsta budet lagt av Margret som driver Raduhetta islandshästar med dottern Louise. Britt och Margret kommer båda att ha uppnått pensionsålder när 2023 är slut och det är mycket nostalgi när de pratar om svunna tider. För Margret är det roligt att återigen få äga en JH-ryktborste och det värmer att pengarna går till hästarna i Ukraina.
– Jag var med och budade dels för att det är Haglunds, som man har en sådan känsla till och hur allting började när jag var liten flicka. Hur jag gick in i butiken och köpte en hovkrats och var i butiken hur länge som helst bara för att få känna dofterna. När min syster Lena och jag hade köpt Prinsen så hade jag en bunt pengar och köpte en Stübben Siegfrid, för det skulle man ha, och ett träns och ett täcke.
Prinsen var en islandshäst och året var 1977.
– Vi köpte allt och det var så stort. Då köpte jag även min första ryktborste, en JH-borste och nu ska jag få en till. Den här borsten ska ramas in och den ska inte användas.
För dottern Louise blev ryktborstköpet först en chock. De två har nyss slagit ihop sina företag och jobbar tillsammans.
– Jag bara ropade: ”mamma! Vad har du gjort” Vi har gått ihop med våra hästföretag nyss. Mamma gillar att spendera, jag är lite mer sparsam. Men när hon berättade varför så var det ju lugnt.
Tidigare på Hippson.se
Auktionerar ut sista ryktborsten till förmån för Ukraina
Sista ryktborsten samlade in hela 6 000 kronor
Gästblogg: En ryktborste som håller en livstid
Liknande webbartiklar
- Auktionerar ut sista ryktborsten till förmån för Ukraina
- Sista ryktborsten samlade hela 6 000 kronor
- Världseliten tillsammans för Ukraina
- Käpphästhoppning och frukostridning
- Avråder från räddningsresor till Ukraina
- Välgörenhetsorganisation för hästarnas bästa startad
- Lisa fixar sina egna borstar
- Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
- Barn till ensamstående fick gratis ridlektioner: ”Berörde mig”
- Rosa välgörenhetstävling till Flyinge

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!