Reportage
Publicerad: 2023-09-26
Vargen på bilden har ingen koppling till händelsen.
Simons häst dog efter vargattack: ”Väldigt ledsen”
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren Simon Zuchi från Österrike berättar om sin upplevelse och forskaren berättar hur vanligt det är med vargattacker på häst, både i Sverige och i övriga delar av Europa.
Text: Linnea Lindahl och Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock och Privat
Uppfödaren Simon Zuchi, 46 år, bor i Österrike där han föder upp hopphästar. Han äger cirka 40 hektar mark och på hans gård finns runt 60 hästar varav flera är unghästar eller ston med föl.
I mitten av augusti månad hittade han en av sina hästar avliden en bit ifrån en av hagarna.
– Det var på natten mellan den 16 till 17 augusti som det hände. I en av hagarna gick det fem hästar, men på morgonen såg vi att en häst saknades. Vi letade och hittade henne tillslut död, ungefär 200 meter in i skogen. Hon låg på en grusväg nedanför en klippa som hon måste ha ramlat ned ifrån, säger Simon.
Veterinär tog DNA-test
De ringde veterinären som anlände till platsen för att undersöka hästen. De hittade flera bitmärken, bland annat på hästens hals och nacke. Simon berättar att veterinären tog ett DNA-test och kunde konstatera att det utan tvivel var en varg som hade bitit hästen.
– Vi vet att det finns varg här i närheten, men har aldrig varit med om det här tidigare. Vi misstänker att hästen måste ha blivit biten och sedan jagad av vargen, att den då har hoppat ut ur hagen, sprungit iväg och fallit nedför klippan och dött. Det var en unghäst som måste ha blivit separerad från resten av flocken. Vi hittade även riv- och bitmärken på ryggen på en av de andra hästarna som gick i samma hage, säger Simon.
”Gjorde mig såklart väldigt ledsen”
Uppfödaren känner sig nu osäker gällande djurens säkerhet och menar att även hans grannar på de närliggande gårdarna känner oro. Han har börjat ta in sina djur i stallet på nätterna sedan händelsen inträffade. Det gäller speciellt ston med föl, som han inte vågar ha ute nattetid längre.
– Det hela gjorde mig såklart väldigt ledsen. Jag jobbar ju för det här året runt, säger han.
Simon menar att det är vanligt att får blir tagna av vargar i Österrike, men han har aldrig tidigare hört talas om att en häst blivit biten och dött på grund av en varg. Han har fått förslaget att ordna ett mer rovdjurssäkert stängsel, men menar att det inte är så lätt.
– Det känns som om regeringen inte anser att detta är ett problem. Jag har fått höra att jag ska stängsla in noggrannare, men det är väldigt svårt att stängsla in 40 hektar på ett sätt som håller vargarna borta. För mig blir det omöjligt att göra det på ett sätt som blir säkert för hästarna.
Simon delar privata bilder från när han hittade sin häst på grusvägen.
Ovanligt i Sverige
Att tala om vargar rör ofta upp känslor och skapar debatt. Många menar att vargen bör skyddas och att det är väldigt ovanligt att vargar attackerar människor eller större djur, medan andra är rädda för att vargen ska orsaka skada när tillväxten har ökat både i Sverige och runtom i Europa.
Hippson hörde av sig till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för att få veta mer gällande statistik på skador eller dödsfall på hästar som har orsakats av varg. Jens Franc på SLU:s viltskadecenter svarar:
– I Sverige har vi haft åtminstone tre dokumenterade angrepp av varg på häst de senaste 23 åren. Vid dessa tillfällen har det rört sig om shettisar eller mini-shettisar. I övriga Europa förekommer det framförallt i Portugal. I norra Portugal håller man hästar på ungefär samma sätt som renar hålls i Sverige, eller får i Norge. Hästarna betar fritt i bergen och samlas två gånger per år för märkning och slakt. I området har man sedan länge utrotat rådjur och andra bytesdjur för vargarna, även om det har gjorts några misslyckade försök att återintroducera dem. Hursomhelst så är de frilevande hästarna en viktig födoresurs för vargarna i området och predation är vanlig. Jag har själv varit där för att undersöka vargdödade eller skadade hästar för att få mer kunskap om hur det ser ut då varg angriper hästar så att vi kan göra korrekta besiktningar här i Sverige där det är mycket ovanligt, säger han.
Efter att vargen har ökat sin tillväxt i Europa har flera forskningsprojekt och kartläggningar startats upp. Ett exempel är EU-projektet Euro Large Carnivores Project, där forskare har tittat närmare på hur människan kan förbättra sin samexistens med stora rovdjur i Europa. Där ges också flera exempel på vilka insatser som djurägare kan vidta för att kunna skydda sina djur, utan att vargarna ska behöva skjutas.
taggar
Liknande webbartiklar
- Shetlandsponnyer dödade av varg i Danmark
- Varg förföljde mor och dotter vid ridtur – skyddsjakt nekas
- Varg i hästhagen i skånska Onslunda
- Vargen sprang förbi hagen i Skåne
- Hästägaren har gård i nya reviret
- Häst avlivad efter skada i hagen – orsaken utreds
- Skrämmande möte med varg vid ridtur
- Mötte varg utanför stallet i Skåne: "Tio meters avstånd"
- Caroline släppte ut hästarna – möttes av en varg: "Den var drygt tio meter från mig"
- Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt på varg – ska ha setts i hästhage

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!